Μητσοτάκης για τα 12 μίλια στο Ιόνιο: «Σε αντίθεση με εμένα, τα στελέχη της ΝΔ δεν είχαν αντίληψη της περιπλοκότητας του ζητήματος το 2018»

Στην απλή καθομιλουμένη του πεζοδρομίων, θα λέγαμε πως «τους έδωσε στεγνά για να γλιτώσει».
Πώς αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την αδιανόητη δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που εξέφραζε το 2018 η Νέα Δημοκρατία, αλλά όχι ο ίδιος, σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, στο Ιόνιο;
Τότε που χαρακτήριζαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «εγκληματικό λάθος, επιπολαιότητα και δώρο στον Ερντογάν».

Μητσοτάκης για τα 12 μίλια στο Ιόνιο: «Σε αντίθεση με εμένα, τα στελέχη της ΝΔ δεν είχαν αντίληψη της περιπλοκότητας του ζητήματος το 2018»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όλα άρχισαν όταν στη συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο. Και βεβαίως καλωσορίζουμε κι εσάς, κύριε Μητσοτάκη, σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε πως «όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. Τόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τουλάχιστον δεν κηρύξατε μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και γι' αυτό, όπως κάνατε για τις Πρέσπες».

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να έφερε σε τρομερή αμηχανία τους συνεργάτες του, που το 2018 (και προφανώς με τη συγκατάθεσή του) είχαν εξαπολύσει, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, σφοδρή επίθεση στην τότε κυβέρνηση για το ίδιο ακριβώς θέμα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε στη Βουλή προς ψήφιση.

«Είναι αλήθεια ότι το 2018, πριν από δύο χρόνια, υπήρχαν και στη Νέα Δημοκρατία απόψεις, σκέψεις κατά το πόσο αυτή η επέκταση σε εκείνη τη χρονική συγκυρία –αναφέρομαι σε μία επέκταση χωρικών υδάτων, η οποία θα γινόταν πριν από την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης– θα ήταν ωφέλιμη. Προσωπικά, δεν είδα να ανασύρατε κάποια δικιά μου δήλωση για το θέμα, γιατί εγώ προσωπικά για το θέμα αυτό δεν είχα τοποθετηθεί, επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του», δήλωσε ο πρωθυπουργός

Ας δούμε όμως παρακάτω, ποιοι, σύμφωνα πάντα με τον Κ. Μητσοτάκη, δεν είχαν την ικανότητα αντίληψης του τότε προέδρου της ΝΔ και σημερινού πρωθυπουργού.

Κατ’ αρχάς, ο τότε υπεύθυνος Τομεάρχης Εξωτερικών και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος τότε δήλωνε με κάθε επισημότητα: 

«Με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα ο κ. Κοτζιάς, έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ, χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα. Έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για "ειδική περίπτωση". Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».

Αλλά και πολλά κορυφαία στελέχη τότε, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Άγγελος Συρίγος και ο -πλέον- αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης υποστήριζαν πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων μόνο στο Ιόνιο είναι λανθασμένη, γιατί όπως ισχυρίζονταν -με απόλυτο συντονισμό απόψεων- επιβεβαιώνει ότι στο Αιγαίο ισχύουν οι «ειδικές περιστάσεις» που επικαλείται η Τουρκία.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ