Σχέδιο Χρυσοχοΐδη για διαδηλώσεις: Θα «μαντρώνουμε» τους δημοσιογράφους... για την ασφάλειά τους

Εποχές που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα ζήσουμε μας υπόσχεται το νέο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων», το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Σχέδιο Χρυσοχοΐδη για διαδηλώσεις: Θα «μαντρώνουμε» τους δημοσιογράφους... για την ασφάλειά τους
ΠΡΟΒΟΛΗ

Εκτός των, πολλών, άλλων, το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων», που παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρει σε άρθρο του, πως κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων «η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, πως το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που από τον Ιούλιο του 2019 ανήκει στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, μετέδωσε την είδηση ως «Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση των συναθροίσεων».

Oι συναθροίσεις αντιμετωπίζονται πλέον ως κίνδυνος. 

Eκτός από την απομάκρυνση των «ενοχλητικών» δημοσιογράφων από το πεδίο των γεγονότων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου, ανακοίνωσε επίσης:

  • Προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων σε περίπτωση που κατά τη αστυνομία συμμετέχουν «ταραξίες».
  • Ορισμός «μεσολαβητή» με τους διοργανωτές της διαδήλωσης.
  • Χρήση μεγαφώνων «υψηλής έντασης» από τις αστυνομικές δυνάμεις για την προειδοποίηση των διοργανωτών. Ενώ όταν αστυνομία κρίνει πως «έχουν παρεισφρήσει άτομα με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων», θα ενημερώνει για την «προληπτική διάλυση» της συγκέντρωσης και θα καθορίζονται οι οδοί αποχώρησης των διαδηλωτών.
  • Χρήση drones, τα οποία θα πετούν πάνω από τις συγκεντρώσεις, ώστε το κέντρο επιχειρήσεων να έχει άμεση εικόνα.
  • Ενίσχυση της χρήση νερού από τα υδροφόρα οχήματα.
  • Εισάγωγή μεθοδολογία εκτίμησης της επικινδυνότητας μιας διαδήλωσης, βάσει δύο δεικτών, τους κινδύνους από τη συνάθροιση και την τρωτότητά της, η οποία σχετίζεται με την «περιφρούρηση» της διαδήλωσης από τους διοργανωτές και η αστυνομία θα παρεμβαίνει για τη διάλυση της συγκέντρωσης αν κρίνει πως «δεν περιφρουρείται αποτελεσματικά».
  • Τίθεται σε εφαρμογή ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ο διοργανωτής θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για διαδήλωση μέσω του taxisnet. Την απόφαση για το εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η διαδήλωση θα λαμβάνει η αστυνομία, ενώ ο οργανωτής θα είναι υποχρεωμένος να έχει συνεχή επαφή με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, έχοντας γνωστοποιήσει τα στοιχεία του, ώστε να είναι ποινικά και αστικά υπεύθυνος για όσα συμβούν, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από τη ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

 

Όπως είναι καταφανές, η κυβέρνηση προσέχει για να έχει, καθώς η οικονομική και εργασιακή της πολιτική σε συνδυασμό με την πανδημία αναμένεται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αντιδράσεων στην κοινωνία που φτωχοποιείται και πάλι βίαια, όπως ακριβώς συνέβαινε και στην προηγούμενη θητεία Χρυσοχοΐδη, στο ίδιο πόστο, το 2012.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, φαίνεται να «ξεμπερδεύει» με ένα πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί από την αρχή της θητείας του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή τη  δημοσιογραφική καταγραφή των ολοένα και αυξανόμενων περιστατικών αστυνομικής βαρβαρότητας. Κάτι που, όπως αναφέραμε, συνέβαινε βέβαια και σε προηγούμενες θητείες του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Επί θητείας του άλλωστε το 2012, ο τότε πρόεδρος και νυν μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Μάριος Λώλος, δέχθηκε ένα δολοφονικό χτύπημα στο κεφάλι από άντρα των ΜΑΤ που χρησιμοποίησε ανάποδο το γκλοπ του, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σχετικά με την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου, Δημήτρη Χριστούλα, στην πλατεία Συντάγματος, τον Απρίλιο του 2012.

Μάλιστα, η ΕΦΕ είχε εκδώσει τότε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής: «Οι συστηματικές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ενάντια στους λειτουργούς του Τύπου, την ώρα της δουλειάς τους, που καταπατούν ακόμη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορούν να θεωρηθούν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΦΕ, καθώς «ακόμα και ο πλέον καλόπιστος θα μπορούσε να συμπεράνει πως ασκούνται συνειδητά από διάφορα κέντρα για τη φίμωση της ελευθεροτυπίας, και σε μια επίσης συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι λειτουργοί της».

Στρατηγική αντιμετώπισης των fake news από την ΕΛ.ΑΣ. - Σοβαρά τώρα;

Τουλάχιστον εξοργιστικό, αν λάβουμε υπόψη τα αποδεδειγμένα κατά καιρούς ψεύδη που έχει διακινήσει το υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ., είναι το κεφάλαιο του σχεδίου με τίτλο «Στρατηγική επικοινωνία», όπου αναφέρεται πως «σε αρκετές περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί οι ακραίες ομάδες που προκαλούν τα επεισόδια να παραπληροφορούν ή να διασπείρουν σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Για αυτό το λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει μία εξωστρεφής και δυναμική διαδικασία επικοινωνίας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την εξήγηση των δράσεων, κυρίως των έκτακτων, της Ελληνικής Αστυνομίας, την παρουσίαση των γεγονότων και την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων (fake news)».

 «Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα. Η Αστυνομία αλλάζει γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει», δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αυτό είναι ίσως από τις πιο ανησυχητικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα. Και έχουμε ακούσει πολλές.

Διαβάστε παρακάτω, ολόκληρο το... ωραιοποιημένο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η ΕΛ.ΑΣ.

 

 

ΕΛΑΣ 21 by Θάνος Καμήλαλης

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ