Ούτε Νέα, ούτε Δημοκρατία

Μια σύντομη ιστορία κακοποίησης της δημοκρατίας.

Ούτε Νέα, ούτε Δημοκρατία
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΣΑΠΗΣ*

Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1956 ήταν οι πρώτες που ψήφισαν οι γυναίκες.
Η ψήφος τους βέβαια ήταν περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική καθώς η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή με λιγότερες ψήφους πανελλαδικά θα λάβει 33 περισσότερες έδρες στη Βουλή (!) και θα σχηματίσει μάλιστα αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πως έγινε το μαγικό; Στις εκλογικές περιφέρειες όπου ο Καραμανλής ήταν αδύναμος (κυρίως στα αστικά κέντρα) ίσχυε η απλή αναλογική. Στην επαρχία όπου ο Καραμανλής είχε σημαντική δύναμη ίσχυε το πλειοψηφικό. Εκλογικό πραξικόπημα πρώτο, με την σφραγίδα του νόμου, δίχως ντροπή.

Οι βουλευτικές εκλογές του 1961 ήταν οι πρώτες που ψήφισαν τα δέντρα.
Η ψήφος τους ήταν αρκετά ουσιαστική (πιο ουσιαστική από αυτή των γυναικών παραπάνω) καθώς υπερίσχυσε αυτή των αριστερών και κεντρώων ψηφοφόρων, οι οποίοι τρομοκρατημένοι από τον στρατό, την αστυνομία και τους παρακρατικούς που έλυναν και έδεναν στην επαρχία, οι εν δυνάμει ψηφοφόροι της ΕΔΑ δεν φτάσανε ποτέ στις κάλπες. Εκλογικό πραξικόπημα δεύτερο ο Καραμανλής, χωρίς καμία ντροπή καθώς αυτή την φορά τις εκλογές τις βαφτίσανε κιόλας. Τις είπανε "βίας και νοθείας".

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διεξήγαγε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (1956, 1958, 1961 και 1963) στις οποίες και στις τέσσερις άλλαξε τον εκλογικό νόμο όπως τον βόλευε. Η δημοκρατία όμως δεν είναι λάστιχο, και αν την τραβάς από εδώ και από εκεί σπάει. Έτσι μια ανοιξιάτικη μέρα το 1967 έγινε πραξικόπημα, και αυτή την φορά κανονικό, χωρίς το εκλογικό θέατρο.

Η ονοματοδοσία στην ελληνική πολιτική γίνεται συχνά κατ'ευφημισμόν. Έτσι όταν τελείωσε το πραξικόπημα, ο για πολλά χρόνια κακοποιητής της δημοκρατίας, γύρισε νικητής από την σκληρή εξορία των Παρισίων (ναι, όπως και ο Κυριάκος!), βαφτίστηκε "Εθνάρχης" και ξανακυβέρνησε με νέο κόμμα που το ονόμασε "Νέα Δημοκρατία". Τόση η αγάπη για την δημοκρατία!

Σήμερα παραιτήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός επειδή μας θύμισε πως -τι σύμπτωση- ένας άλλος Καραμανλής διεξήγαγε το 2007 εκλογές στις οποίες κατέβηκε με τσάντες, μοίρασε λεφτά και νίκησε.

Μας θύμισε περισσότερο όμως πως και το όνομα Νέα Δημοκρατία είναι δοσμένο κατ' ευφημισμόν καθώς οι εκλογική στρατηγική που χρησιμοποίησε το κυβερνών κόμμα το 2007 δεν είναι ούτε "Νέα" αλλά ούτε παραπέμπει σε "Δημοκρατία".


* Ο Σπύρος Κασάπης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος προπτυχιακού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον τομέα των Μηχανολόγων Αεροναυπηγών από το Πολυτεχνείο του Worcester, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον τομέα των Μηχανολόγων Ναυπηγών και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ