Άρθρο - κόλαφος του EURACTIV για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Η διαγραφή του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου από τη Νέα Δημοκρατία λόγω της σκληρή του κριτικής προς την κυβέρνηση για την ελευθερία του Τύπου και την πανδημία, έχουν ήδη από σήμερα προκαλέσει θόρυβο στην Ευρώπη.

Άρθρο - κόλαφος του EURACTIV για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
ΠΡΟΒΟΛΗ

«H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαγράφει τον ευρωβουλευτή που επικρίνει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου - κόλαφο για την κυβέρνηση, του έγκυρου πανευρωπαικού Μέσου euractiv.com.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Γιώργος Κύρτσος αποπεμφθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω της σκληρής κριτικής του πρώτου προς την κυβέρνηση, για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και τη διαχείριση της πανδημίας.

«Η συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ήταν γνωστό μυστικό στις Βρυξέλλες εδώ και αρκετό καιρό, καθώς η χώρα κατατάχθηκε ακόμη χειρότερα από την Πολωνία στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021, όπου έπεσε πέντε θέσεις από το προηγούμενο έτος», αναφέρει το euractiv.com.

Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, με σημερινές του αναρτήσεις κατηγορεί τον πρωθυπουργό

«Πρέπει να είναι "δεσμευμένος" ο Μητσοτάκης για να με διαγράψει επείδή... “συκοφάντησα” τη χώρα, διαφωνώντας με κουκούλωμα σκανδάλου Novartis και δίωξη δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. Είναι σαν να παραδέχεται διεθνώς την ενοχή του. Εκθέτει την κυβέρνηση σε σκληρή ευρώ-κριτική», γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κύρτσος.


Αποκαλύψεις "φωτιά" από Κύρτσο για Μητσοτάκη - Μαξίμου


Αναλυτικά το άρθρο του Euractiv.com.com:

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, διέγραψε τον ευρωβουλευτή, Γιώργο Κύρτσο, λόγω της κριτικής του κατά της κυβέρνησης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον χειρισμό της πανδημίας.

«Δυσφημεί τη χώρα παγκοσμίως αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους όσους τον εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Η ανακοίνωση του κόμματος προσθέτει ότι εδώ και καιρό ο Κύρτσος ανέβαζε στα social media σχόλια "εχθρικά" προς το κόμμα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κύρτσος είχε επίσης πει πρόσφατα ότι η Ελλάδα οδεύει προς την «ορμπανοποίηση». Μια αναφορά στον αυστηρό έλεγχο της χώρας του από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.


Σκληρή απάντηση Κύρτσου για τη διαγραφή του από τη ΝΔ


Το σχόλιο του ευρωβουλευτή ήρθε ως απάντηση στην ομιλία Μητσοτάκη στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου χαρακτήρισε «συμμορία» δύο δημοσιογράφους που είχαν αποκαλύψει το σκάνδαλο με τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό Novartis. Το σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα δέκα υψηλόβαθμοι πολιτικοί από κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούνται για φερόμενη δωροδοκία από τη Novartis. Οι πολιτικοί αρνήθηκαν οποιαδήποτε αδικοπραγία και είπαν ότι η κατηγορία είχε πολιτικά κίνητρα.

Τον περασμένο μήνα, ο Κώστας Βαξεβάνης και η Ιωάννα Παπαδάκου, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis αρκετά χρόνια πριν, κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην υπόθεση και κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον του ειδικού ανακριτή του Αρείου Πάγου.

Η δίωξη των δημοσιογράφων έχει προκαλέσει την αντίδραση αρκετών ενώσεων δημοσιογράφων της ΕΕ και παγκοσμίως. Ο Βαξεβάνης αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση καθήκοντος και δύο κατηγορίες για συνωμοσία για κατάχρηση εξουσίας.

Σε συνέντευξή της στην EURACTIV Τσεχίας στα τέλη του 2021, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιουρόβα παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα θεωρείται «προβληματική χώρα» όσον αφορά τα θέματα των μέσων ενημέρωσης.

Η συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ήταν γνωστό μυστικό στις Βρυξέλλες εδώ και αρκετό καιρό, καθώς η χώρα κατατάχθηκε ακόμη χειρότερα από την Πολωνία στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021, όπου έπεσε πέντε θέσεις από το προηγούμενο έτος.

Κριτική για τον χειρισμό της πανδημίας

Ο Γιώργος Κύρτσος έχει επίσης επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για τον χειρισμό της πανδημίας, καθώς η χώρα εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλό αριθμό θανάτων καθημερινά.

Σύμφωνα με έρευνα του EURACTIV, η Ελλάδα και η Βουλγαρία ήταν στην κορυφή της λίστας θανάτων που σχετίζονται με τον COVID-19 της ΕΕ τον Ιανουάριο.

Και οι δύο χώρες ανέφεραν περισσότερους από 2.300 θανάτους η καθεμία λόγω του COVID, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν.

Η Γερμανία, με πληθυσμό δεκαπλάσιο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, κατέγραψε μόλις 2.256 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ