Διασυρμός και από Le Monde: «Η ανησυχητική πτώση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα»

Η χώρα έχασε 38 θέσεις και είναι πλέον τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο της η ανταποκρίτρια της μεγαλύτερης –και συντηρητικής- γαλλικής εφημερίδας, Marina Rafenberg. «Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την ελευθερία του Τύπου».

Διασυρμός και από Le Monde: «Η ανησυχητική πτώση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα βασικά σημεία του άρθρου της Le Monde:

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε πολιτική θέληση για μείωση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα», δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βαλκανίων για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Η χώρα έχασε 38 θέσεις στην πρόσφατη διεθνή κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που δημοσιεύτηκε από την RSF, πέφτοντας από την 70ή θέση, το 2020, στην 108η. Tην ξεπερνούν πλέον ακόμα και η Βουλγαρία (91η θέση) και η Ουγγαρία (85η).

«Η Ελλάδα έχει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα και οι αρχές δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά τα δικά μας και άλλων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να προσπαθήσουν να τα επιλύσουν», συμπληρώνει ο Pavol Szalai.

Τον Απρίλιο του 2021, ο ερευνητής δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του. Από τότε, η έρευνα βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε επίσης νόμο τον Νοέμβριο για το «αδίκημα της διάδοσης ψευδών πληροφοριών», που τιμωρείται πλέον με φυλάκιση πέντε ετών. Μόνο η Ουγγαρία είχε υιοθετήσει τέτοια νομοθεσία.

Μετά την οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα για μια δεκαετία, οι διαφημιστικοί προϋπολογισμοί έχουν συρρικνωθεί και «τα ΜΜΕ εξαρτώνται από την κρατική βοήθεια», αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, «τα κριτήρια κατανομής είναι αδιαφανή», σημειώνει η RSF.

Πέρυσι, η «λίστα Πέτσα», που φέρει το όνομα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, έδωσε 20 εκατομμύρια ευρώ για τη διαφημιστική καμπάνια σχετικά με τα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19. Τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ έλαβαν ελάχιστη βοήθεια.

Η ερευνητική εφημερίδα Documento δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Ο εκδότης της εφημερίδας, Κώστας Βαξεβάνης, εκμυστηρεύεται ότι «εργάζεται υπό συνεχείς πιέσεις γιατί οι έρευνες που δημοσιεύει στην εβδομαδιαία εφημερίδα του ενοχλούν την τρέχουσα κυβέρνηση».

Στόχος, σε συμβόλαιο δολοφονίας τον Απρίλιο του 2021, ο δημοσιογράφος χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσει, τον Ιανουάριο, την ποινική -και πολιτική σύμφωνα με τον ίδιο- δίωξή του, όπου και κατηγορείται ότι «συμμετείχε σε συνωμοσία», αφού αποκάλυψε το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο 12 Έλληνες πολιτικοί είχαν λάβει δωροδοκίες για να βοηθήσουν οικονομικά την ελβετική φαρμακευτική πολυεθνική.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ