Σκάνδαλο υποκλοπών: Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Είναι ασφαλώς χειρότερο.

Σε πολιτική απομόνωση και με τα διεθνή Μέσα στραμμένα πάνω του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται, στη Βουλή ώστε να μας εξηγήσει γιατί το σκάνδαλο των υποκλοπών, «αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις».

Σκάνδαλο υποκλοπών: Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Είναι ασφαλώς χειρότερο.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με το αίτημα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το βάρος των αποκαλύψεων ότι στόχοι παρακολούθησης έγιναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, για προ ημερησίας διατάξεως έφερε σήμερα στην Ολομέλεια τους πολιτικούς αρχηγούς. Στην κρίση της ολομέλειας θα τεθεί –την επόμενη Δευτέρα- η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Παράλληλα εκκρεμεί και η απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για τη δική της στάση στην έρευνα του σκανδάλου.

Δεν είναι αυτό που νομίζετε

Το πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα σκάνδαλο παρακολουθήσεων έχει αναδειχθεί από κολοσσούς ενημέρωσης, παρασύροντας την κυβέρνηση σε έναν διασυρμό χωρίς τέλος. Χθες οι «Financial times», προχθές  το «Politico» και η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών. Πριν οι «New York Times», η Κομισιόν και το BBC, με τη λίστα Πέτσα να επιμένει στην τακτική «ποιοι είναι αυτοί οι άσχετοι» και στα σενάρια σκοτεινών κύκλων του εξωτερικού και σιωπής για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της, δικαιώνοντας πλήρως τη θέση 108 στην ελευθερία του Τύπου, χρησιμοποιεί τέτοια ρητορική που θα ήταν εξαιρετικά αστεία αν δεν αφορούσε ένα τόσο σοβαρό το ζήτημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά και με μεγάλη ευκολία ψέματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών είπαν τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης όσο και ο τέως πρόεδρος της ΕΥΠ Π. Κοντολέων. Στη συνεδρίαση που έγινε στις 29 Ιουλίου, μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη ότι επιχειρήθηκε να παρακολουθήσουν το κινητό του μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, ρωτήθηκαν τόσο ο τότε πρόεδρος της ΕΥΠ Π. Κοντολέων όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που εκπροσωπούσε τον πρωθυπουργό, αν παρακολουθείται πολιτικός από την ΕΥΠ. Και οι δύο ήταν κάθετοι. Η ΕΥΠ δεν παρακολουθεί πολιτικούς. Αφού κατέρρευσε αυτό ήταν η Ουκρανία και η Αρμενία που ζήτησαν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι δύο χώρες διέψευσαν το θέμα και τότε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, έβαλε τα δυνατά του για τα σχέδια ανωμαλίας: «όσες δυνάμεις θεωρούν ότι μπορούν να βγουν κερδισμένοι από την αστάθεια σε μια χώρα».

Τι πρέπει να αποφύγει να απαντήσει ο πρωθυπουργός

Το βασικότερο, έχει τεθεί και σχολιαστεί με όλους τους τρόπους. Πως ο αρχηγός της ΕΥΠ δεν έχει την απόλυτη ευθύνη και γνώση για το τι συμβαίνει; Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή όχι στο τιμόνι της ΕΥΠ;

Ασφαλώς και είναι. Η πρώτη δουλειά της νεοεκλεγείσας κυβέρνησής του τον Ιούλιο του 2019, ήταν να περάσει στα χέρια του ΕΥΠ, ΑΠΕ και ΕΡΤ. Το δεξί του χέρι, ο ανιψιός του και απόλυτα έμπιστός του, Γρηγόρης Δημητριάδης που παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού αναλαμβάνοντας, σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του Μαξίμου, την πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αναλογεί σε έναν γενικό γραμματέα ή στον πολιτικό εποπτεύοντα της ΕΥΠ, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που πήρε τον έλεγχο της Υπηρεσίας με νόμο της σημερινής κυβέρνησης; Δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί ή γνώριζε και λέει ψέματα; Και πρέπει να παραιτηθεί;

Ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο μόνος πολιτικός που παρακολουθούσε η κυβέρνηση;

Στις 13 Αυγούστου ο Γιάννης Σουλιώτης στην εφημερίδα «Καθημερινή»  βγάζει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο: «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών φέρεται να κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη 7-8 πολιτικών με το σύστημα “νόμιμης” επισύνδεσης». Δεν το διαψεύδει κανείς. Το αφήγημα μέσω του Γιάννη Οικονόμου είναι το γνωστό: ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν γνωρίζουν εάν παρακολουθούνται άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ποιοι ακόμα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες έχουν μπει σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ; Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, μας απάντησε: «δεν εξαιρείται a priori κανείς».

Τελικά το Predator το πληρώναμε εμείς, για να παρακολουθούν πολίτες; Τι γίνεται με το διαβόητο παράνομο λογισμικό; Μήπως η κυβέρνηση το νοίκιασε για να κάνει τη δουλειά της;

Τον τιμοκατάλογο της Intellexa, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά τις υπηρεσίες παρακολούθησης μέσω του κακόβουλου λογισμικοί Predator, αλλά και το κόστος, αποκαλυψε σήμερα ο Θανάσης Κουκάκης. Ετσι μάθαμε ότι ενδέχεται να πληρώσαμε 8 εκατ. ευρώ για το «πακέτο» υπηρεσιών της εταιρείας.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο δημοσιογράφος και θύμα παρακολουθήσεων, γράφει: «Η εν λόγω διαρροή του τιμοκαταλόγου της Intellexa περιγράφει το πως ακριβώς παρέχει τις υπηρεσίες της και πως γίνεται τεχνικά η παρακολούθηση με το Predator βήμα προς βήμα. Έχουν ειδική σημασία οι αναφορές στο anonymization chain και στη χρήση του cloud».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ