Τι θα ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ; Θα τολμήσει να απαντήσει για τις υποκλοπές;

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι το εξής ένα γεγονός, στο οποίο κάθε χρόνο ανακοινώνεται η πολιτική μιας Κυβέρνησης. Φέτος είναι «προεκλογική ΔΕΘ», με ένα πρόγραμμα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προλάβει να εφαρμοστεί. Άρα μένει να δούμε την στάση των δημοσιογράφων του πολιτικού ρεπορτάζ, για το ζήτημα των υποκλοπών και ιδανικά να ακούσουμε κανένα «No, you have not been to… ΔΕΘ» από τα χείλη του Πρωθυπουργού.

Τι θα ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ; Θα τολμήσει να απαντήσει για τις υποκλοπές;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στην ΔΕΘ οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων (Κυριακή, 11/9 στη 13:00) είναι ανοιχτού τύπου για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας και των εξαγγελιών. Οι αρμόδιοι πολιτικοί συντάκτες, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο ύψιστο πολιτειακό σκάνδαλο των υποκλοπών και οι οικονομικοί συντάκτες τα ενεργειακά ζητήματα. Επίσης, οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν καλά πως στην ΔΕΘ φτιάχνονται καριέρες ή καταστρέφονται. Οπότε, αν εξαιρέσουμε εκείνα τα μέσα τα οποία είναι φίλα προσκείμενα ή έχει υπάρξει πίεση και θα έχουν πέσει τα ανάλογα τηλεφωνήματα, ώστε να μην ρωτήσουν για τις υποκλοπές, μένουν γύρω στα 10 που είτε είναι αντικειμενικά, είτε οι δημοσιογράφοι τους είναι αξιοπρεπείς και δεν ανέχονται παρεμβάσεις στο έργο τους. Ειδικά μετά την αποκάλυψη πως και το κινητό του Σπίρτζη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν από το Predator, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση. Κυρίως περιμένουμε να ακουστεί η μαγική λέξη "Ιntellexa" μιας και δεν έχει γίνει ο παραμικρός έλεγχος στην εν λόγω εταιρεία που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και είχε όλο τον χρόνο να διαγράψει τα πάντα.

Τι γίνεται όταν μια τέτοια Κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση; Αγχώνονται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γνωστό πως υπό πίεση σπάει σαν πορσελάνη που πέφτει από τον 6ο όροφο. Χωρίς πίεση αγχώνεται, χάνει τα λόγια του και δεν ξέρει που να βάλει τα χεράκια του. Τώρα που αναμένει ερωτήσεις για τις υποκλοπές (και την ενέργεια), είτε θα καταρρεύσει, είτε θα κινηθεί στην λογική του gaslighting, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Οικονόμου. Ασύστολα ψεύδη, «δεν είναι αυτό που νομίζετε» και η μπάλα στην εξέδρα απαντώντας σε κάτι άλλο. Οπότε ουσιαστικά είτε θα γίνουμε μάρτυρες της πλήρους απαξίωσης της δημοσιογραφίας από τον Πρωθυπουργό, είτε θα πει μαζεμένα όσα ψέματα έχουν πει οι Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι που έχουν παραιτηθεί για να μην γελοιοποιηθούν περαιτέρω ή περιθωριοποιηθεί γιατί αντιδρούσαν.

Παράλληλα, εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και χάους, οι περισσότερες κοινωνικές ομάδες, παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για στήριξη των θέσεών τους και οικονομική ενίσχυση. Απέναντί τους τα πανίσχυρα λόμπι της ενέργειας και των «επενδύσεων». Εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες ζητούν στήριξη εν όψει του πιο απειλητικού χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, ενώ τα λόμπι αναμένεται να κερδίσουν την μερίδα του λέοντος, κυρίως σε όσα αφορούν την ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η καλύτερη Κυβέρνηση του Γαλαξία θέλει την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και την χρηματοδότηση των εταιρειών από τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις. Η Αγγλία έδειξε τον δρόμο επιβάλλοντας πλαφόν (για το μέσο νοικοκυριό) στις τιμές του ηλεκτρικού για δύο χρόνια και την χρηματοδότηση των παρόχων με 173 δισ. ευρώ, που πάλι από τις τσέπες των φορολογουμένων ή το κοινωνικό κράτος θα φύγουν. Μια αντίστοιχη μαζική κλοπή των χρημάτων των φορολογουμένων που θα προορίζονταν σε υγεία, παιδεία και κοινωνικό κράτος, αναμένεται να συμβεί και εδώ, όπως επιτάσσουν τα νεοφιλελεύθερα ευαγγέλια «της αγοράς». Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, άλλωστε, δείχνει τον δρόμο της οικονομικής πολιτικής. Έστω και αν αφορά μόλις τους επόμενους 6-7 μήνες.   

Ευτυχώς υπάρχουν δημοσιογράφοι του Οικονομικού και του Πολιτικού ρεπορτάζ να θέσουν τις δύσκολες ερωτήσεις και περιμένουμε με αγωνία να τις ακούσουμε, να τις καταγράψουμε και να αναλύσουμε τις απαντήσεις. Ας αφήσουμε το παρεάκι της Λίστας Πέτσα να ρωτά τον πρωθυπουργό τι κάνει ο Πίνατ και πως πέρασε τις διακοπές του.

*Το αστειάκι που κυκλοφόρησε για αλλαγή του εκλογικού νόμου με όριο το 5%, όπως πέρασε από το μυαλό σας, καλό είναι να φύγει. Η Δημοκρατία πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ