Αποφασίζει και διατάζει η Κεραμέως: Παράνομη κατάργηση δύο μαθημάτων στο Λύκειο με το «έτσι θέλω»

Σύμφωνα με το ΣτΕ, το μάθημα Πολιτική Παιδεία της Α΄ Λυκείου και Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία της Β', δεν έπρεπε να καταργηθούν από την Υπουργό Παιδείας το 2020.

Αποφασίζει και διατάζει η Κεραμέως: Παράνομη κατάργηση δύο μαθημάτων στο Λύκειο με το «έτσι θέλω»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Για ακόμα μια φορά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μας έκανε να ασχοληθούμε μαζί της για όλους τους λάθος λόγους.

Πριν από μερικές ημέρες σας είχαμε ενημερώσει για το τεράστιο «δωράκι» εκατομμυρίων που αποφάσισε να κάνει σε ιδιώτες, ενώ αν ανατρέξουμε στο παρελθόν γενικότερα, δεν είναι και λίγα τα όσα έχει κάνει κατά καιρούς για να υποβαθμίσει τη Δημόσια Παιδεία. 

Αυτή τη φορά βέβαια η «σφαλιάρα» της ήρθε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς αποφασίστηκε ότι η μείωση και η κατάργηση δύο βασικών μαθημάτων από το Λύκειο, στις οποίες προέβη, είναι παράνομη. Πρόκειται για τα μαθήματα Πολιτική Παιδεία της Α' Λυκείου και Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία της Β' Λυκείου το 2020. 

Όπως ανέφερε το ΣτΕ:

«Με την ίδια απόφαση κρίθηκε, εξάλλου, ότι τα ωρολόγια προγράμματα, κατά το μέρος που περιορίζουν ή καταργούν τη διδασκαλία των μαθημάτων γενικής παιδείας Πολιτική Παιδεία στην Α' Λυκείου και Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία στη Β' Λυκείου και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο και η διδασκαλία της Κοινωνιολογίας έχει αφαιρεθεί εντελώς από τα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου, αφίστανται από τις εκτιμήσεις του νομοθέτη του ν. 4186/2013, ο οποίος, κατά την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού, είχε θεωρήσει αναγκαία την ενίσχυση της διδασκαλίας μαθημάτων πολιτικής παιδείας, ως μέσο για την προφύλαξη των νέων από φανατισμούς, πολιτικά πάθη και ακρότητες, καθώς και για την προβολή των αξιών της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής που διέρχονται κρίση. Και τούτο χωρίς να προκύπτουν από τα στοιχεία του φακέλου και από τα εκτεθέντα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στοιχεία τα παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια που καθιστούν πρόσφορες τις εν λόγω αλλαγές.

Συνεπώς, τα ωρολόγια προγράμματα, κατά το μέρος που αφορά τα εν λόγω μαθήματα, εκδόθηκαν μη νομίμως, χωρίς τεκμηρίωση ως προς την τήρηση παιδαγωγικών και επιστημονικών κριτηρίων, παραγνωρίζοντας τα κριτήρια άσκησης της κανονιστικής αρμοδιότητας της Διοίκησης».

Έτσι, αν και με δυο χρόνια καθυστέρηση, η συγκεκριμένη απόφαση μας έκανε όλους να καταλάβουμε αυτό ακριβώς που είχαμε υποψιαστεί.

Ότι η συγκεκριμένη υπουργός Παιδείας, μαζί με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν θέλουν τα σχολεία να βγάζουν παιδιά με πολιτική σκέψη και δημοκρατική συνείδηση, καθώς τα συγκεκριμένα μαθήματα που «κόπηκαν» βοηθούσαν κατά πολύ στα παραπάνω.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ