Ειδικό Δικαστήριο - Κατέθεσε ο Ανδρέας Ξανθός: «Δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο από την μη ανατιμολόγηση των φαρμάκων»

Ο πρώην υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι πρόκειται για πολιτικό αντιπερισπασμό.

Ειδικό Δικαστήριο - Κατέθεσε ο Ανδρέας Ξανθός: «Δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο από την μη ανατιμολόγηση των φαρμάκων»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Απαντήσεις σχετικά με το κατηγορητήριο εναντίον της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έδωσε ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός κατέθεσε στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), απαντώντας σε ερωτήσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για τη μη ανατιμολόγηση φαρμάκων από τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η μη ανατιμολόγηση των φαρμάκων θεωρήθηκε σκευωρία, με αποτέλεσμα ορισμένοι, φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, να οδηγηθούν στις αρχές για να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για οικονομική απάτη ή όχι.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ευνοήθηκαν το 2015 από τη μη ανατιμολόγηση των φαρμάκων αλλά αντίθετα πλήρωσαν 200 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2014.

Όπως υποστηρίζει ο Ξανθός, το πρώτο εξάμηνο του 2015 «υπήρχε πίεση από τους θεσμούς» -οι οποίοι ζητούσαν αλλαγή διάταξης για τα γενόσημα φάρμακα- να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων.

Ο Ξανθός επισήμανε πως «μέχρι τότε υπήρχε μια διάταξη που προστάτευε τα γενόσημα και off patent φάρμακα, ωστόσο, αυτοί οι θεσμοί θεωρούσαν ότι είναι στρέβλωση», τονίζοντας πως «το δελτίο τιμών ήταν υπό διαπραγμάτευση».

Ο πρώην υπουργός Υγείας σημείωσε, επίσης, πως αυτοί οι θεσμοί δεν επέτρεπαν στον υπουργό Υγείας να τιμολογήσει, λέγοντας πως αν τιμολογούσαν θα υπήρχαν αντιδράσεις από την τρόικα.

Σύμφωνα με τον Ξανθό, «η θεωρία ότι η μη ανατιμολόγηση το 2015 έβλαψε το δημόσιο δεν ισχύει», ενώ συμπλήρωσε πως το 2015 «οι φαρμακευτικές πλήρωσαν συνολικά 200 εκατ. περισσότερα για clawback και rebate», τονίζοντας πως το ελληνικό Δημόσιο δεν ζημιώθηκε.

Απαντώντας στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με τα οφέλη των ανατιμολογήσεων στο Δημόσιο, όπως υποστήριξαν οι Λοβέρδος και Χριστοφιλόπουλος, εάν αυτά πραγματοποιούνταν, ο Ξανθός υποστήριξε πως «μεσοσταθμικά οι ανατιμολογήσεις απέφεραν ένα σχετικό όφελος μείωσης 2- 3% του κύκλου εργασιών του φαρμάκου», κάτι που εκείνη την περίοδο είχε «πολύ περιορισμένη σημασία».

Αναφερόμενος στις καταγγελίες που είχε υποβάλει το ΚΙΝΑΛ για κατάχρηση εξουσίας, δήλωσε πως πρόκειται για μια ατεκμηρίωτη και παραπειστική παρέμβαση, καθώς η παράλειψη που έγινε δεν είχε αρνητική επίδραση στο Δημόσιο, σημειώνοντας πως οι ενέργειες από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ έγιναν «σε αντίστιξη για το σκάνδαλο της Novartis».

Ο Ξανθός ανέφερε πως η υπόθεση των 200 εκατ. αποτελεί πολιτικό αντιπερισπασμό, εφόσον έχει κλείσει από την Βουλή ήδη από το 2018: «Υπήρξε πρόταση για εξεταστική επιτροπή και το 30% των βουλευτών της τότε αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν υπέρ».

Την Τρίτη αναμένεται συνέχεια της κατάθεσης του Ανδρέα Ξανθού.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ