Ποιοι είναι οι άλλοι δύο Ευρωβουλευτές που ελέγχθηκαν για τις «μίζες του αίματος»

Εκτός από την Εύα Καϊλή, ελέγχθηκαν και σφραγίστηκαν τα γραφεία του Βέλγου Ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και της -επίσης από το Βέλγιο- Μαρί Αρίνα, επίσης σοσιαλδημοκράτες.

Ποιοι είναι οι άλλοι δύο Ευρωβουλευτές που ελέγχθηκαν για τις «μίζες του αίματος»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δύο οι Αντιπρόεδροι του S&D που ψήφισαν χωρίς να είναι μέλη της Επιτροπής LIBE 

Εκτός από την Εύα Καϊλή, ακόμα ένας Αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισε υπέρ της εξαίρεσης από την υποχρέωση θεώρησης visa στο Κατάρ. Πρόκειται για τον Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος πήρε μαζί με την Εύα Καϊλή τις θέσεις Ευρωβουλευτών που απείχαν από την ψηφοφορία. Ακόμα σφραγίστηκε το γραφείο της Μαρί Αρένα, η οποία δεν ψήφισε στην επιτροπή LIBE.

Να αναφέρουμε πως δεν είναι ενάντια στον κανονισμό να ψηφίσουν μη-μέλη μιας επιτροπής ένα νομοσχέδιο. Αλλά, με την αποχή των Τσινίτσι και Πιζάπια, θα έπρεπε να αντικατασταθούν από άλλα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (LIBE) και όχι με τους Καϊλή - Ταραμπέλα. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Εργατών ITUC, της οποία συνελήφθη ο Γενικός Γραμματέας Λούκα Βινσεντίνι, είχε παραδώσει εκθέσεις για την κατάσταση στο Κατάρ, τις οποίες χρησιμοποίησε ο εισηγητής Έρικ Μαρκάρντ στο κείμενο το οποίο ενέκριναν οι Καϊλή και Ταραμπέλα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ταραμπέλα για το Κατάρ, μέλος της επιτροπής αθλητισμού

«Το μποϊκοτάζ προς το Κατάρ είναι υποκριτικό. Το Κατάρ έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο σε εργασιακά ζητήματα και στα ανθρώπινα δικαιώματα με σημείο εκκίνησης το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το σύστημα σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί, υπάρχουν προκλήσεις, αλλά οφείλουμε να τους βοηθήσουμε να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν. Ο αριθμός 6.500 (σ.σ. νεκροί εργάτες) που έχει δοθεί από τον Guardian είναι σίγουρα υπερεκτιμημένος από όσο γνωρίζουμε. Αν συγκρίνουμε τους νεκρούς εν ώρα εργασία στην Γαλλία και το Κατάρ, επαναλαμβάνω πως το Κατάρ έχει πάει μακριά. Όλη η πρόοδος που έχει κάνει δεν πρέπει να πάει χαμένη από την κοινή γνώμη που ξύπνησε σήμερα, αυτούς που μποϊκοτάρουν, που προφανώς δεν έχουν παρακολουθήσει το ζήτημα. Να εμφανίζονται ένα μήνα πριν το (σ.σ. Παγκόσμιο) Κύπελλο, είναι υποκρισία και/ή άγνοια.
Ποιο είναι το νόημα να γίνονται προσπάθειες -αν γίνονται- και στο τέλος να υποεκτιμώνται; Για το Κατάρ, αυτός δεν είναι στόχος, αλλά μια (σ.σ. παγκόσμια) σκηνή. Η βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να επεκταθεί στο Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ, το Ομάν και την Υεμένη. Αν αρνηθεί κανείς να παρακολουθήσει την διοργάνωση, είναι σαν να χάνει ένα πάρτι ενότητας. Εγκαταλείποντας τις γιγαντοοθόνες και τις δημόσιες συχνότητες είναι πραγματικά ηλίθιο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια γιορτή και πρέπει να την ζήσουμε μαζί. Ενθαρρύνω τον κόσμο να ακολουθήσει».  

Η Μαρία Αρένα, η τρίτη Ευρωβουλευτής της οποίας ελέγχθηκε το σπίτι και Πρόεδρος της υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχε δηλώσει για τον επίμαχο κανονισμό:

«Από το 2018, πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν υιοθετηθεί από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ και τις πράξεις του Υπουργού Εργασίας, την Αυτού Εξοχότητα Dr Αλί Αλ Μαρί. Συμπεριλαμβάνουν την κατάργηση του συστήματος της Καφάλα (σ.σ. να εγγυάται ένας ντόπιος για τον εργάτη, συνήθως ο εργοδότης, δεν ισχύει απόλυτα), την κινητικότητα των εργαζομένων, την εφαρμογή κατώτατου μισθού, μηχανισμούς ασφάλειας και υγείας στον χώρο εργασίας, δημιουργία κοινωνικού ταμείου, εγκαθίδρυση συλλογικών διαπραγματεύσεων και άλλα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές και πρέπει να εφαρμοστούν σωστά, να αξιολογηθούν και να παρατηρούνται, για αυτό και καλωσορίζουμε την εμπλοκή του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας ως συνεργάτη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Στον αντίποδα, ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Πιέτρο Μπάρτολο, παρότι υπερψήφισε το κείμενο όπως όλοι οι Σοσιαλδημοκράτες, παρουσίασε με άλλους ευρωβουλευτές (Αγκιλάρ, Ντεβέζα, Σάντσεθ και Σάντος) 6 τροπολογίες σε αυτό, με πιο σημαντική την δυνατότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να άρει την απαλλαγή θεώρησης (visa) σε περίπτωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ζητούσε μεταρρυθμίσεις σε ζητήματα δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας, στην ισότητα των δύο φύλων, στα εργασιακά δικαιώματα, στην ελευθερία του λόγου, στην ελευθερία του τύπου, την ανεξιθρησκία και άλλα βασικά δικαιώματα όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής.

Μετά λοιπόν από το σκάνδαλο του χρηματισμού όπου αναμένουμε τις ανακοινώσεις συλλήψεων, πάγωσε τόσο το ζήτημα της visa όσο και το ζήτημα των τροπολογιών που θα μπορούσε να αλλάξει την ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Στο σχετικό προπαγανδιστικό άρθρο των Times του Κόλπου περί διεθνούς αναγνώρισης, μπορείτε να δείτε και τις δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά, όπως και του άλλου συλληφθέντα Λούκα Βινσεντίνι. Εντέλει, τέσσερις από τις θετικές δηλώσεις του άρθρου φέρονται να εξαγοράστηκαν, οι υπόλοιπες;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ