«Le Soir» για Καϊλή: Προσπάθησε να ενημερώσει τον Παντσέρι και δύο ακόμα Ευρωβουλευτές - Τα έγγραφα με τις μεταφορές των 28 εκατ. ευρώ

Μια ακόμα πιο επιβαρυντική είδηση προκύπτει για την Εύα Καϊλή, μετά την διαρροή της «Le Soir» από το ένταλμα σύλληψης, πως προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και άλλους δύο Ευρωβουλευτές. Ο Παντσέρι «δίνει» τον Ευρωβουλευτή Ταραμπέλα. Τα προβληματικά σημεία των εγγράφων με την μεταφορά των 28 εκατ. ευρώ.

«Le Soir» για Καϊλή: Προσπάθησε να ενημερώσει τον Παντσέρι και δύο ακόμα Ευρωβουλευτές - Τα έγγραφα με τις μεταφορές των 28 εκατ. ευρώ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ως άτομα που κατηγορούνται για αδικήματα του λεγόμενου «λευκού κολάρου», είναι πολύ σύνηθες να μην έχουν μια κοινή αμυντική γραμμή, αλλά απεναντίας έχουν αρχίσει να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, διεκδικώντας την «συνεργασία με τις αρχές» και αποδεχόμενοι τις ελαφρές κατηγορίες. Η Εύα Καϊλή παραδέχθηκε πως ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα, κάτι που μπορεί να μην έχει κανέναν αντίκτυπο στην Ελλάδα, καθώς οι συγγενείς πρώτου βαθμού δεν διώκονται για συνέργεια. Το ζήτημα είναι όμως πως η πράξη έχει άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την Ευρωβουλευτή που έδωσε την εντολή. 

Η Εύα Καϊλή προσπάθησε να προειδοποιήσει δύο Ευρωβουλευτές και τον πατέρα της, σύμφωνα με το «Knack» σε απόσπασμα που τιτλοφορείται «Πανικός», μόλις η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι όπως αποχωρούσε από το διαμέρισμά τους. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως ο Παντσέρι κατηγόρησε τον Μαρκ Ταραμπέλα, Βέλγο Ευρωβουλευτή ιταλικής καταγωγής, ως αποδέκτη δώρων από το Κατάρ, ενώ ο ίδιος ο Παντσέρι ομολόγησε για τις παρεμβάσεις υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου. Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή στο Βέλγιο διαμαρτυρήθηκε για τις διαρροές από την Βελγική Εισαγγελία. Το Κατάρ αντέδρασε περνώντας στην αντεπίθεση και απειλώντας πως θα αποσυρθεί από την συμφωνία ΕΕ-Κατάρ για το φυσικό αέριο. Ειδικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν εξοργιστεί με αυτή την αντίδραση του Κατάρ, μιλώντας για «ωμό εκβιασμό».

Τα έγγραφα με τις «μεταφορές χρημάτων» προς την Εύα Καϊλή και την οικογένειά της

Tο όνομα Hassan Khamis Ali al Ajmi δεν λέει κάτι στους περισσότερους από εμάς. Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, εμφανίζεται ως αποστολέας εμβάσματος προς την οικογένεια Καϊλή και είναι εκπρόσωπος υπεράκτιων εταιρειών. Τα έγγραφα με τις μεταφορές είναι κατά 100% πλαστά, όμως το πρόσωπο και οι εταιρείες είναι αληθινά. Ο Khamis Ali al Ajmi συνδέεται με εταιρείες στα Panama Papers (στην ομώνυμη χώρα) και στα Paradise Papers (με εταιρείες στην Μάλτα). Ως έδρα δηλώνεται το Ομάν και οι ρόλοι που έχει ανά υπόθεση είναι του Διευθυντή, του Νομικού Εκπροσώπου, του Δικαστικού Αντιπροσώπου για δύο διαφορετικές εταιρείες στην Μάλτα και άλλες στον Παναμά. Καμία από τις εταιρείες σε Μάλτα και Παναμά δεν εμφανίζεται ως αυτή που έκανε την μεταφορά χρημάτων για λογαριασμό του Ομάν. 

Τα έγγραφα που αφορούν εταιρείες στον Παναμά από το ίδιο πρόσωπο και από επενδυτική εταιρεία του Κατάρ, όπου φέρεται να έχουν γίνει μεταφορές χρημάτων προς την Εύα Καϊλή και την οικογένειά της, αρχικά διέρρευσαν στα κοινωνικά δίκτυα και το Youtube. O λογαριασμός του Youtube που συνδέεται με δύο άτομα -μάλλον από την ισπανική άκρα δεξιά- μέσω των παρουσιαστών απέστειλε τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν σε Ευρωπαίο Εισαγγελέα στο Λουξεμβούργο προς διερεύνηση. Δεν υπάρχει λοιπόν, καμία πιστοποίηση της αυθεντικότητας. Είναι μια πολύ έξυπνη πλαστογραφία, γιατί δεν περιλαμβάνει μόνο το Κατάρ αλλά και το Ομάν που εμπλέκονταν στην υπόθεση με την είσοδο πολιτών των χωρών χωρίς Θεώρηση (visa) για ταξίδια έως 90 ημερών.

Στα άκρως προβληματικά σημεία των εγγράφων είναι πως οι κινήσεις των λογαριασμών δεν θα μπορούσαν να ανιχνευτούν χωρίς αίτημα δικαστικής συνδρομής ή αν ήταν ανάμεσα στα ευρήματα της Εισαγγελίας θα αναφερόταν η διαρροή, αλλά μπορούν με χαρακτηριστική ευκολία να βρεθούν πρόσωπα αντιπροσώπων και εταιρείες που προσδίδουν αληθοφάνεια. Τέλος, είναι πολύ βασικό να αναφερθεί πως fund της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ δεν θα έδινε μίζα απευθείας στους υπόπτους, κάτι που είναι εντελώς βλακώδες, καθώς η λογική των offshore είναι να χάνεται η διαδρομή του χρήματος. Όχι να βάζουν χρήματα σε λογαριασμούς όπου οι δικαιούχοι αναφέρονται ονομαστικά. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ