Ποιος φταίει για τις ελλείψεις φαρμάκων; Οι χαμηλές τιμές, οι γονείς και οι γιατροί ή ένας ανίδεος Υπουργός Υγείας;

Παρότι το Υπουργείο Υγείας είχε έγκαιρη ενημέρωση για το επικείμενο κύμα ιογενών λοιμώξεων, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση να ενισχύσει την φαρμακευτική επάρκεια της χώρας. Φταίνε οι γιατροί, φταίνε οι γονείς, φταίνε οι φαρμακαποθήκες και οι... λοιμώξεις. Φταίει ο Υπουργός Υγείας; Το πρόβλημα είναι οι χαμηλές τιμές του φαρμάκου στην Ελλάδα ή η εξαθλίωση της κοινωνίας που δεν έχει χρήματα για φάρμακα; 

Ποιος φταίει για τις ελλείψεις φαρμάκων; Οι χαμηλές τιμές, οι γονείς και οι γιατροί ή ένας ανίδεος Υπουργός Υγείας;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παρότι οι λίστες των αποθεμάτων παιδιατρικών φαρμάκων εστάλησαν στο Υπουργείο Υγείας, πλην δύο περιπτώσεων που τέθηκαν σε αναστολή, δεν προέκυψαν φαινόμενα μαυραγοριτισμού ή απόκρυξης φαρμάκων για πώληση στο εξωτερικό. Μένει όμως να διερευνηθεί η λίστα με τα 265 φάρμακα σε έλλεψη και όχι μόνο τα παιδιατρικά. Ωραίο το επικοινωνιακό τέχνασμα πως ευθύνεται μονάχα η απληστία των φαρμακαποθηκών, όμως τελικά το παραμύθι έχει Υπουργό και όχι δράκο. Αποδεικνύεται περίτρανα πως η αυξημένη ζήτηση ευθύνεται για τις ελλείψεις, κάτι το αναμενόμενο και όχι έκτακτο. Τα επιδημιολογικά μοντέλα αναφέρουν πως είμαστε ακόμα στην αρχή και αναμένεται αύξηση των ιογενών λοιμώξεων και στους ενήλικες με αιχμή του δόρατος την γρίπη και τον κορονοϊό, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η νέα παραλλαγή της Όμικρον με το προσωνύμιο Κράακεν.

Στην διευρυμένη σύσκεψη της Δευτέρας στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις ελλείψεις στα φάρμακα, αποφασίστηκε η άμεση εισαγωγή σε αντιβιώσεις, παυσίπονα, αντιιικά και αντιπυρετικά, κάτι όμως δύσκολο να γίνει καθώς αντίστοιχες ελλείψεις παρατηρούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Γιατί, όπως αναφέραμε, η αύξηση των λοιμώξεων ήταν αναμενόμενη. Ακόμα αποφασίστηκε η δυνατότητα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και η απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων εν γένει. Κάτι που αναμένεται να φέρει μεγάλες αντιδράσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες. Προφανώς, εξαιτίας της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και το ύψος των μισθών, τα φάρμακα στην χώρα μας είναι πιο φθηνά από άλλες χώρες με τα ίδια προβλήματα (Αγγλία, Γαλλία και άλλες), γεγονός που μπορεί να «γλυκάνει» την ιδέα των εξαγωγών.

Το επόμενο μέτρο που αποφασίστηκε είναι η αύξηση στις τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων, όχι λόγω υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά για να φτάσουν τις τιμές του εξωτερικού! Πρόκειται για ένα σκανδαλώδες δώρο της κυβέρνησης προς τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά εκλογές έχουμε, κάπως πρέπει να επιβιώσει και η κυβέρνηση. Οι αυξήσεις στα φάρμακα θα αφορούν τα μη συνταγογραφούμενα, ώστε οι φαρμακοβιομηχανίες να θησαυρίσουν εις βάρος των πολιτών! Το κερασάκι στην τούρτα, είναι να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα σε έλλειψη, κάτι που θα μοιράσει άπειρα 20ευρα σε ιδιώτες γιατρούς για την συνταγογράφηση ακόμα και των πιο απλών σκευασμάτων! Η κυβέρνηση αναδιανέμει δηλαδή χρήμα, με την διαφορά πως το στερεί από τους πολίτες.

Αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ενώ θα φαίνονται στα συστήματα συνταγογράφησης οι ελλείψεις, ώστε οι γιατροί να μην συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα στους πολίτες. Ιδανικά, θα συνταγογραφούν ξεμάτιασμα ή επίσκεψη σε έναν μάγο ή σαμάνο.

Υπάρχει η δυνατότητα να απαριθμηθούν όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν, αλλά κάτι τέτοιο κρίνεται ανούσιο, καθώς κανένα μέτρο δεν μπορεί να βάλει ουσιαστικό φρένο στις τρέχουσες και επείγουσες ελλείψεις φαρμάκων, ενώ στην πλειονότητά τους θα επιβαρύνουν τον πολίτη. Μόνη λύση είναι η ισχυρή κρατική παρέμβαση στον χώρο του φαρμάκου.

Μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος και εξήγησε πως η κακή τιμολογιακή πολιτική στον χώρο του φαρμάκου είναι γεγονός. Έκανε σαφές πως όταν ένα φάρμακο στην Ελλάδα κοστίζει 2 ευρώ και στην Αγγλία κοστίζει 12 ευρώ, τότε θα βρεθεί μια φαρμακαποθήκη που θα θελήσει να διαθέσει το φάρμακο στο εξωτερικό αντί για την Ελλάδα.

Το γεγονός όμως πως στην Ελλάδα έχουμε τους μισθούς που έχουμε και το επίπεδο ζωής που έχουμε, δεν είναι ζήτημα του ασθενή. Αν ο βασικός μισθός ήταν στα 1.000 ευρώ, το φάρμακο θα μπορούσε να κοστίζει 12 ευρώ αντί για 2. Άρα το «κλειδί» είναι το κόστος του φαρμάκου. Οπότε αν η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει τις εξαγωγές φαρμάκων, θα πρέπει να επιβάλει φόρους στην εξαγωγή των φαρμάκων σε έλλειψη, ώστε να φέρει το κέρδος των φαρμακαποθηκών στα ελληνικά επίπεδα. Γιατί όποια συζήτηση και αν ανοίξουμε, η αρρώστια είναι ο καπιταλισμός και το εύκολο κέρδος που θέλουν κάποιοι, εις βάρος του καλού της κοινωνίας.

Ο κύριος Λουράντος έχει το δίκιο του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για την περίπτωση της συνταγογράφησης με βάση την εμπορική ονομασία και όχι την δραστική ουσία, αλλά και ο ασθενής έχει το δικό του. Γιατί είναι πολύ λογικό ο ασθενής να ζητά το φάρμακο που του υποδείχθηκε από τον γιατρό του. Άρα, πάλι καταλήγουμε στην εν γένει κάκιστη πολιτική του Υπουργείου Υγείας, που έδειξε ενδιαφέρον για την περίπτωση Novartis και το κουκούλωμα αυτής, όμως δεν έδειξε για τον πολίτη-ασθενή.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ