Με εντολή Πλεύρη 6.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία οδηγούνται σε απόλυση

Τι σημαίνει η επιστροφή των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία.

Με εντολή Πλεύρη 6.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία οδηγούνται σε απόλυση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ένα βράδυ του Δεκέμβρη του 2008, η Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχεται επίθεση με βιτριόλι από άγνωστο. Ακολουθούν 40 χειρουργεία για να κρατηθεί στη ζωή, η γυναίκα που πλήρωσε πολύ ακριβά την αγωνιστική της στάση ενάντια του επαίσχυντου καθεστώτος των εργολαβιών, κατά του οποίου στα νοσοκομεία έχουν αποφανθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η συνδικαλίστρια ήταν τότε γραμματέας του Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού - ΠEΚΟΠ. Εργαζόταν στην ΟΙΚΟΜΕΤ, εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών, που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών - Πειραιώς. Είχε επανειλημμένως προχωρήσει σε καταγγελίες και παρεμβάσεις για σειρά αυθαιρεσιών της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για δύο χρόνια. Παρότι είχε ενημερώσει τους εργοδότες της για τις απειλές και ζητούσε αλλαγή βάρδιας -από νυχτερινή να γίνει πρωινή- το αίτημά της δεν ικανοποιήθηκε. Η συνέχεια γνωστή. Οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Στα ελληνικά δικαστήρια η υπόθεση που συγκλόνισε τόσο την κοινωνία έχει κλείσει, τόσο η ποινική όσο και η εργατική, χωρίς να έχει έρθει η δικαίωση για την πρώην ευρωβουλευτή. Έγινε μόνο αστικό δικαστήριο για να οριστεί αποζημίωση λόγω εργατικού ατυχήματος.

Το 2013, η πρωτόδικη απόφαση έκρινε τον εργοδότη της, την ΟΙΚΟΜΕΤ, υπεύθυνο γιατί δημιούργησε κλίμα σύγκρουσης εναντίον της που οδήγησε στην επίθεση και όρισε αποζημίωση 250.000 ευρώ. Από αυτά ο εργοδότης κατέβαλε 60.000 και στη συνέχεια προσέφυγε στη δικαστική εξουσία. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε δεχθεί απειλές πριν την επίθεση ότι θα τη σκοτώσουν αν συνεχίσει να διεκδικεί δίκαιους και σύννομους όρους εργασίας για τις συναδέλφους της, αν συνεχίσει δηλαδή να ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να συνδικαλίζεται. Ωστόσο, το Εφετείο, μετά από δυόμισι χρόνια, έκρινε ότι δεν υπήρχε αιτιώδης συνάφεια με το έγκλημα. Τότε αποτάθηκε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος, το 2018, επικρότησε την απόφαση του Εφετείου και ζήτησε από την ίδια να επιστρέψει στον εργοδότη της το ποσό της αποζημίωσης που είχε λάβει συν τα δικαστικά έξοδα. Προσέφυγε σε οικονομικό δικαστήριο. Και αυτό απεφάνθη οριστικά και τελεσίδικα -πριν από λίγες ημέρες- ότι πρέπει να επιστρέψει το μέρος της πρωτόδικα επιδικασθείσας αποζημίωσης. Το 2018 προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου το ελληνικό κράτος καλείται να απολογηθεί για το μη εντοπισμό των δραστών.

Με όρους Μεσαίωνα

Είναι κοινό μυστικό ο τρόπος που λειτουργεί η μεσαιωνική φάμπρικα σε νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς και πανεπιστήμια. Ο εργολάβος παίρνει τη δουλειά προσφέροντας φθηνό «πακέτο». Από κει και πέρα, κάνει ό,τι θέλει: Ανασφάλιστη εργασία, εικονικές συμβάσεις, ψεύτικες βεβαιώσεις, πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών, κλεμμένα ένσημα, δώρα, επιδόματα και υπερωρίες, άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, εικονικές αποζημιώσεις. Κι όταν κάποιοι καταγγείλουν τις παραβάσεις, αντιμετωπίζουν τρομοκρατία και εκδικητικές απολύσεις. Όλα στη σκιά του Δημοσίου που νοικιάζει τους εργαζομένους, γνωρίζει πολύ καλά -και ανέχεται- τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά. Τα καρτέλ των εργολάβων είναι παλιά ιστορία. Οι πρώτοι μεγάλοι εργολάβοι στον καθαρισμό και τη σίτιση μπήκαν στις ΔΕΚΟ τη δεκαετία του '80 και άλωσαν το Δημόσιο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Έκτοτε το πάρτι διαφθοράς καλά κρατεί και παρά τους αγώνες των εργαζομένων στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει το μάτι στους εργολάβους.

Επιστροφή των εργολάβων

Κίνδυνος μαζικής εξόδου 6.000 υπαλλήλων από τα νοσοκομεία 

Η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων συνεχίζεται με κάθε τρόπο. Υποστελέχωση από μόνιμο προσωπικό, σύμπραξη με ιδιωτικές κλινικές για τα ράντζα κλείσιμο και υποβάθμιση περιφερειακών νοσοκομείων. Ήρθε η ώρα και της καθολικής παράδοσης της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης σε εργολάβους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε  πως η κυβέρνηση προχωρά στις απολύσεις 6.000 εργαζομένων «για να τα… κονομήσουν οι εργολάβοι». Ο Μιχάλης Γιαννάκος εξηγεί ότι οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, αλλά με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, άθλιες συνθήκες εργασίας και πολύ χαμηλές αμοιβές στους εργαζόμενους που απασχολούν: «Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται με συμβάσεις και λαμβάνουν από τα νοσοκομεία 600 με 700 ευρώ τον μήνα, θα αναγκασθούν να ζητήσουν δουλειά από τον εργολάβο και εάν τους προσλάβει για την ίδια εργασία με περισσότερες ώρες απασχόλησης, θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που θα δηλώνονται, θα υπογράφουν ότι έλαβαν 700 ευρώ και θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα κατατίθενται στη τράπεζα 700 ευρώ για να μην έχουν πρόβλημα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με απειλές μπράβων θα επιστρέφουν πίσω τα 400 ευρώ. Τα ζήσαμε».

Πολλά νοσοκομεία έχουν σε εξέλιξη διαγωνισμούς για εργολάβους και οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα απολυθούν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Δυνατότητα στα νοσοκομεία με νομοθετική ρύθμιση να διενεργούν διαγωνισμούς πρόσληψης συμβασιούχου προσωπικού δεν υπάρχει. Το υπουργείο Υγείας ανανεώνει τις συμβάσεις των 6.000 εργαζομένων στις υπηρεσίες στήριξης, με την υποσημείωση όμως ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί από τα νοσοκομεία για την εγκατάσταση εργολάβων που τρέχουν, απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον Θάνο Πλεύρη να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να προλαμβάνουν προσωπικό στις εν λόγω υπηρεσίες συνάπτοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση και όχι «Αντί μονιμοποίησης, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες στήριξης απολύονται. Αυτό είναι το ευχαριστώ της πολιτείας, που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Το νομικό πλαίσιο

  • Το 2019, μόλις δηλαδή ανέλαβε τη διακυβέρνηση, η ΝΔ ανακοίνωσε την επιστροφή των εργολάβων σε όσα νοσοκομεία έκαναν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Η εγκύκλιος με αριθμό πρωτοκόλλου 271 προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών που υπέγραψε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ήταν σαφής: «Οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Υγείας δύνανται να επιλέγουν έναν από τους εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και σίτισης με γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος».
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν αποφανθεί υπέρ της οριστικής εξόδου των εργολάβων από τα νοσοκομεία, ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία (4613/2019) για να προχωρήσουν τα δημόσια νοσοκομεία σε συμβάσεις με εργαζομένους. Επικουρικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει επανειλημμένως θέσει στους υπουργούς Υγείας το θέμα.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ