Economist IU: «Ελαττωματική» η δημοκρατία στην Ελλάδα

Η Ελλάδα παραμένει από το 2010 μια «ελαττωματική δημοκρατία», παρότι η συνολική της εικόνα βελτιώθηκε μετά την περίοδο των μνημονίων και της πολιτικής και οικονομικής κατάρρευσης που τα συνόδευσαν, ωστόσο ακόμα βρίσκεται σε χαμηλή θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τις «προβληματικές δημοκρατίες».

Economist IU: «Ελαττωματική» η δημοκρατία στην Ελλάδα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το Intelligence Unit του Economist δημοσίευσε για το 2022 μια έκθεση, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «ελαττωματική δημοκρατία» για ακόμα μια χρονιά. Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα πλησίασε να αναβαθμιστεί σε «πλήρη δημοκρατία», αφού κατάφερε εν μέρει να ξεπεράσει την πολιτική και οικονομική κρίση του 2010, ωστόσο παραμένει για ακόμα μια χρονιά σε πολύ χαμηλή θέση μεταξύ των «ελαττωματικών δημοκρατιών».

Το 2006 η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει στους δείκτες δημοκρατίας ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο σήμερα βρίσκεται στην 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Αν και σκαρφάλωσε σχεδόν 10 θέσεις από το 2021, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση στους δείκτες του Economist, η «αναβάθμιση» αυτή οφείλεται ως επί το πλείστον στην άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν θεσπιστεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, στην καλή διαχείριση την οικονομικών επιπτώσεων του Πολέμου στην Ουκρανία και στην αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της Covid-19.

Η παραμονή της ωστόσο σε τόσο χαμηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη οφείλεται στη στέρηση ελευθεριών και κυρίως στην ανελευθερία του Τύπου. Όπως αναφέρει η έκθεση, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα «δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες», καθώς υπάρχει σημαντική λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό και την εκκλησία και οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν συχνά παρενόχληση, απειλές και βία. Αυτή η προβληματική κατάσταση εντάθηκε μετά την αποκάλυψη του ότι το κράτος εμπλέκεται σε υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έχει εμπλακεί σε αυτό, η φήμη της κυβέρνησης υπέστη σημαντικό πλήγμα.

Αυτό οδήγησε στην παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού, και του Παναγιώτη Κοντολέοντος, αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), ενώ στη συνέχεια, η κυβέρνηση εισήγαγε νομοθεσία για να καταστήσει την κατοχή και χρήση spyware ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και δέκα ετών και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, χωρίς να αναλάβει καμία πολιτική ευθύνη και χωρίς να ενθαρρύνει προσπάθειες για να αναδυθεί η αλήθεια, εφόσον ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την ανάμειξή του.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ