Επίθεση φασιστών στον Κοινωνικό Χώρο «Σχολείο», υπό την ανοχή της αστυνομίας (video)

Το πρωί της Πέμπτης (25/03), μηχανοκίνητη ομάδα ακροδεξιών εθνικιστών, πραγματοποίησε πορεία σε δρόμους της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Σχολείο», στο οποίο και επιτέθηκαν, τραυματίζοντας μάλιστα στο πρόσωπο μια κοπέλα που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο.

Επίθεση φασιστών στον Κοινωνικό Χώρο «Σχολείο», υπό την ανοχή της αστυνομίας (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα βίντεο που κυκλοφόρησαν σήμερα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (που αλλού;) είναι χαρακτηριστική η παντελής αδιαφορία των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής, οι οποίοι κυκλοφορούν ανάμεσα στους εθνικιστές, επιβλέποντας το θεάρεστο έργο τους.

Δεν προχώρησαν φυσικά σε καμία προσαγωγή ή σύλληψη, ενώ προχώρησαν και σε ρίψη χημικών.

Σχετικά με την επίθεση, ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Σχολείο» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Γύρω στις 12 σήμερα το μεσημέρι, ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο δέχτηκε επίθεση από φασιστοειδη που πραγματοποιούσαν μοτοπορεία, που ξεκίνησε από τις δυτικές συνοικίες, εν όψει της επετείου για την 25 Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Τα εν λόγω ατομα, αφού σταμάτησαν με τα οχήματά τους ακριβώς μπροστά από τον χώρο της κατάληψης, πέταξαν φωτοβολίδες και πέτρες προς το κτήριο, τραυματίζοντας μάλιστα συντρόφισσα.

Τα άτομα της περιφρούρησης που βρίσκονταν στον χώρο απάντησαν άμεσα και δυναμικά στην επίθεση, ενώ οι φασίστες παρέμειναν στο σημείο, συνεχίζοντας ανενόχλητοι τη δράση τους για λίγα λεπτά ακόμη, παρά τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο και οι οποίες τους απωθησαν κυριολεκτικά (ευτυχώς υπάρχουν και τα βίντεο για αυτό) με φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, ζητώντας τους ευγενικά να αποχωρήσουν. Μάλιστα, η με φιλικές διαθέσεις συμπεριφορά των διμοιριών των ΜΑΤ, συνεχίστηκε με ρίψη δακρυγονου εντός του χώρου, ενώ ένας από αυτούς πήρε πέτρα και την πέταξε στην κατάληψη. Φυσικά, η στάση αυτή της αστυνομίας απέναντι σε ακροδεξιούς και φασίστες που επιτίθενται ή επιχειρούν να επιτεθούν σε δομές του κινήματος δεν εκτρέπεται από την προσφιλή τακτικής της ανοχής εκ μέρους του κράτους.

Οι φασίστες για άλλη μια φορά εκμεταλλευτηκαν την συγκυρία της εθνικής επετείου, που έχει αναχθεί θεσμικά ως μέσο ενίσχυσης της εθνικής συνείδησης και της κοινωνικής συνοχής, ώστε να της προσδωσουν χαρακτηριστικά εθνικιστικής φιέστας και να βρουν το χώρο για να εκφράσουν τις μισαλλοδοξες, γεμάτες συντηρητισμό απόψεις τους, επιτιθεμενοι παράλληλα σε αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Μπροστά σε αυτή την χέρι με χέρι συνύπαρξη κράτους και φασιστών, η κοινωνία οφείλει να ορθώνει το ανάστημα της και να βγαίνει μπροστά υπερασπιζόμενη εκείνους τους χώρους και εκείνους τους χρόνους που έρχονται σε σύγκρουση με την κρατική και καπιταλιστική διαχείριση των ζωών μας, που επιχειρούν στο εδώ και στο τώρα την δημιουργία ενός δικαιοτερου κόσμου.
Μικροφωνικη συγκέντρωση σήμερα, 25/3, στις 17:00 στον ΕΚΧ Σχολείο απέναντι στις φασιστικές επιθέσεις.

ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ,
ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ/ΟΥΣ

Η (ΠΑΡΑ)ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ