ΚΕΘΕΑ: "Τελειώνει" την θεραπευτική κοινότητα η κυβέρνηση

Ενάμιση χρόνο μετά την, σχεδόν πραξικοπηματική, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αντικατέστησε το εκλεγμένο και άμισθο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, με κομματικούς διορισμούς (στο πλαίσιο της “γαλαζοποίησης” του κράτους), Επιτροπή του νέου Δ.Σ., με την αρωγή του υπουργείου Υγείας, καταρτίζει Σχέδιο Νόμου, που μετατρέπει -όπως καταγγέλλουν και οι εργαζόμενοι- το ΚΕΘΕΑ σε «ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα και περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων». 

ΚΕΘΕΑ:
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η κατάρτιση νέου κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, από την ομάδα εργασίας του νέου εγκάθετου Δ.Σ. προτείνει με σχέδιο νόου, τη μετατροπή του μέχρι πριν δύο χρόνια επιτυχημένου, αυτοδιοικούμενου και ανεξάρτητου οργανισμού απεξάρτησης, σε μία γραφειοκρατική και συγκεντρωτική δομή, που όπως φαίνεται θα λειτουργεί περισσότερο ως κρατικός κόμβος εξυπηρετήσεων. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ που επιβεβαιώνονται πλήρως από τις προθέσεις της επιτροπής του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ: 

«Το σχέδιο νόμου της διοίκησης αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο σε μια στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, φουντώνουν. Παρουσιάζεται για προσχηματική, fast track, διαβούλευση, μετά ενάμιση χρόνο συστηματικής αγνόησης των προτάσεων των εργαζομένων και του Συλλόγου τους για βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού στο πλαίσιο του διαλόγου για Συλλογική Σύμβαση, στον οποίο η νέα διοίκηση αρνήθηκε να προσέλθει».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων το Σχέδιο Νόμου:

- Συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες.

- Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

-Δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία.

-Μετατρέπει το  ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ.

- Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ.

- Καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίαςμε  πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Και οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ ερωτούν: «Γνωρίζει άραγε ο υπουργός Υγείας ότι οι προθέσεις και οι προτάσεις της επιτροπής έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα εκείνος διαβεβαίωνε δημοσίως περί άμισθου Δ.Σ., ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και διαφύλαξης της θεραπευτικής του πρότασης και του επιστημονικού του έργου; Αντιλαμβάνεται ότι εάν  εφαρμοστούν οι προτάσεις της επιτροπής αποδυναμώνεται δραστικά το μεγαλύτερο τμήμα του δημόσιου, δωρεάν συστήματος απεξάρτησης της χώρας;» 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ