Άνοιγμα του αθλητισμού με rapid test που δεν χορηγούνται από το κράτος

«Σταδιακά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επανεκκινεί  το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων η χώρα μας! Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η αθλητική οικογένεια επιστρέφει -επιτέλους- στην κανονικότητα συντεταγμένα και πειθαρχημένα, χαρακτηριστικά στοιχεία που διέπουν το αθλητικό μας οικοδόμημα».
Μπορεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σχετική επιστολή του προς όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας και τις αντίστοιχες ομοσπονδίες να δηλώνει τη χαρά του αλλά όσα  προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ και στις αναλυτικές «Διευκρινιστικές Οδηγίες» της ΓΓΑ για κάθε άθλημα και αγωνιστικό χώρο σε όλη τη χώρα μόνο χαρά δεν προκάλεσαν σε όλους όσους αφορούν.

Άνοιγμα του αθλητισμού με rapid test που δεν χορηγούνται από το κράτος
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το πρώτο στάδιο στο αναλυτικό σχέδιο «επανεκκίνηση του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού», το οποίο κατέθεσε Υφυπουργείο Αθλητισμού και ενέκρινε ομόφωνα η  Επιτροπή Λοιμωξιολόγωνμ έχει στόχο να υλοποιείται σταδιακά και συντεταγμένα.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που το προβλέπει (ΦΕΚ Β’ 1872, 08/05/2021 για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας» όλα φαίνεται ότι έχουν συγκροτηθεί με ακρίβεια ώστε το  πλάνο επανέναρξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού να γίνει με επιτυχία».

Όλα εκτός από κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Γιατί «ζητάμε από όλους σας να συμβάλλετε, ο καθένας από το πόστο του, στην πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου με ασφάλεια να περνάει η σταδιακή επανεκκίνηση από το κάθε στάδιο στο επόμενο, δεδομένου ότι η πανδημία δεν τελείωσε. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση της κοινωνίας, όλων σας, όμως η μάχη με τον covid-19 είναι διαρκής. Συλλογικά, σε στενή συνεργασία της αθλητικής οικογένειας με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, θα πορευτούμε ασφαλείς και νικητές αλλά στις «Διευκρινιστικές οδηγίες»: πhttps://gga.gov.gr/images/odigies_athlitsmos_lockdown_09_05_2021.pdf

παρατηρούμε ότι η Γενική Γραμματεία αθλητισμού υποχρεώνει να κάνουν εβδομαδιαία τεστ σε όλους τους αθλητές που συμμετέχουν «ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας (χαμηλό-χαμηλό/μεσαίο-μεσαίο-υψηλό) του αθλήματος καθορίζεται ο βαθμός ελέγχου με τεστ αντιγόνου COVID-19(το 25%-50%-100% των αθλητών του σωματείου ανά εβδομάδα).Ειδικά για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του προγράμματος (10-15/5) όλοι οι αθλητές αθλημάτων χαμηλού-μεσαίου, μεσαίου και υψηλού ρίσκου θα πραγματοποιήσουν το εβδομαδιαίο τεστ COVID-19 (rapid test ή PCR)», χωρίς να τα χορηγεί.

Η ΚΥΑ ορίζει αναλυτικά ότι «Προϋπόθεση χρήσης των κολυμβητηρίων από αθλητές,είναι η διενέργεια τεστ αντιγόνου για COVID-19, από διαπιστευμένα εργαστήρια ή τον ΕΟΔΥ.

Προϋπόθεση χρήσης των κολυμβητηρίων από αθλούμενους πολίτες,είναι η διενέργεια εβδομαδιαίου τεστ για COVID-19(self test ή rapid test ή PCR). Κατ’ εξαίρεση για τους αθλούμενους δεν απαιτείται η διενέργεια ελέγχου για COVID-19 για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Προϋπόθεση χρήσης των κολυμβητηρίων από υποψηφίους σχολών,είναι η διενέργεια εβδομαδιαίου self τεστ για COVID-19».

Μετά από ένα χρόνο με κλειστές όλες τις αθλητικές δραστηριότητες τα σωματεία αλλά και οι γονείς  αναρωτιούνται πως το άνοιγμα των σχολείων έγινε με χορηγούμενα self test αλλά η κολύμβηση σε ανοιχτή πισίνα για μέλη σωματείων προϋποθέτει rapid test, που θα πρέπει να γίνονται ανά εφτά ημέρες σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ