Το pure fiction του Μητσοτάκη για το Μεταναστευτικό

Καιρό είχαμε να ακούσουμε για το Μεταναστευτικό, ε; Αυτό σκέφτηκε και το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και ιδού οι δηλώσεις και τα συχαρίκια μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Νότη Μηταράκη σήμερα σε φιέστα που εξελίχθηκε σε καθαρή επιστημονική φαντασία.

Το pure fiction του Μητσοτάκη για το Μεταναστευτικό
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΟΦΙΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πάμε μια βόλτα στην πολιτική έξι σημείων για το Μεταναστευτικό, όπως τη σερβιρε σήμερα η κυβέρνηση; Πάμε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε λοιπόν στα εξής:

Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα

Έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα, είπε ο Μητσοτάκης και εμείς δεν είμαστε σαν τους προηγούμενους υπονόησε. Την ίδια στιγμή ενός λεπτού σιγή έπεσε στο Υπουργείο για τα 500.000 ευρώ που στοίχισε το Πλωτό φράγμα που θα απέτρεπε τις αφίξεις αλλά τελικά όχι λάθος θα το χαρούν οι τσούχτρες.

Παρόλα αυτά επειδή δείξαμε πυγμή, υπονόησε, οι ροές μειώθηκαν «Από τις 72.000 που ήταν το 2019 μειώθηκαν σε περίπου 15.000 το 2020 και έχουν περιοριστεί στις μόλις 2.500 το πρώτο τετράμηνο του 2021». Ενός λεπτού σιγή και πάλι διότι ναι, τα στοιχεία είναι σωστά, αλλά παραλείπεται ότι τα 2 τελευταία χρόνια απλώς άλλαξαν οι μεταναστευτικές ροές και άρα και οι δρόμοι που ακολουθούν οι πληθυσμοί
Κάτι που πιστοποιεί και η Frontex στην ανάλυσή της αναφέροντας ότι ήδη από το 2016 η πίεση στο Αιγαίο φάνηκε να χαλαρώνει, ειδικά μετά τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας το Μάρτιο του 2016. Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία συμφώνησε να αποτρέπει τις παράνομες διακινήσεις και σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα της Frontex αυτό «μείωσε σε μεγάλο βαθμό το κίνητρο για τους μετανάστες να ακολουθήσουν παράτυπες μεταναστευτικές οδούς προς την Ελλάδα ενώ υπονόμευσε  το επιχειρησιακό μοντέλο των δικτύων διακίνησης»

Και δε φτάνει αυτό πετάγονται και από τη Διεθνή Αμνηστεία και λένε «Ενώ η κυβέρνηση  ισχυρίστηκε πως οι μειωμένες αφίξεις ήταν αποτέλεσμα των  πολιτικών  της, ο αριθμός των πληθυσμών επηρεάστηκε επίσης από τον COVID-19 και από την αυστηρότερη προσέγγιση στον έλεγχο των συνόρων, που σε πολλές περιπτώσεις συνοδευόταν από αναφορές για  επαναπροωθήσεις και βία».

Άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία

Πράγματι. Τώρα για ποιον ακριβώς λόγο η DW σε εκτεταμένο αφιέρωμά της τον Αύγουστο πέρυσι αναφέρει ότι «Μέχρι στιγμής βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας που ισχύει εδώ και επτά χρόνια οι διαδικασίες ασύλου δεν μπορούν να διαρκούν πέραν των έξι μηνών. Όχι μόνο η Ελλάδα άλλα και πολλά άλλα κράτη-μέλη παραβιάζουν αυτή την πρόβλεψη... Σε μια προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών η Ελλάδα ψήφισε νέο νόμο για το άσυλο τον Ιανουάριο 2020, προ κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει καμία βελτίωση στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα».

Και τελικά όταν το σύστημα άρχισε κάπως να δουλεύει, ξαναείδαμε την Πλατεία Βικτωρίας να βουλιάζει από πρόσφυγες, διότι τελικά όλοι αυτοί οι «παράνομοι» δικαιούνταν όντως άσυλο, εντάξει βρε παιδί μου μην τα παίρνεις κι εσύ όλα τοις μετρητοίς.

Α! Και να μην ξεχάσεις να πεις -τον ενημέρωσε το επιτελείο- για τον Κακό τον Λύκο... Ναι είπε ο Κυριάκος μας και δήλωσε: Και βεβαίως όταν η Τουρκία επιμένει να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρώπης θα μπορούσε όμως έστω και τώρα να δείξει ότι εννοεί όσα λέει με πρώτο βήμα να δεχτεί επιτέλους τους 1450 ανθρώπους για τους οποίους έχει τελεσίδικα κριθεί πως δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να επιστρέψουν από εκεί όπου έφυγαν.

Meaning, οτι από το 2016 μέχρι σήμερα, από τους αφιχθέντες Σύριους (διότι το deal αφορά μόνο Σύριους και αφίξεις σε 5 νησιά) μόνο τόσοι κριθηκε ότι δε δικαιούνται άσυλο.

Κλειστές και ελεγχόμενες δομές, διαφάνεια στις ΜΚΟ οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος

Well, από που να το πιάσεις αυτό; Από τον πετροπόλεμο και τις συγκρούσεις μεταξύ ΜΑΤ και νησιωτών;
Από τις δηλώσεις για δημιουργία Κέντρων Κράτησης με χρηματοδότηση της Ε.Ε. που έκανε το κυβερνητικό Επιτελείο μέχρι που κάποιος τους είπε ΔΕ ΛΕΜΕ κέντρα κράτησης λέμε Φιλοξενίας και δε είναι μαντριά για να τους κλείνουμε μέσα, είναι άνθρωποι και τέλος πάντων αν αυτό είναι το σχέδιο, δεν παίζουν κονδύλια;
Αστο... θα φάμε πολλές σελίδες, μια άλλη φορά επ αυτού. 

Δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα - Συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής και ασύλου

Διότι πάνω από όλα είμαστε ανθρωπιστές. Δικαιούσαι άσυλο; Βεβαίως πάρτο, αλλά μέσα σε ένα μήνα πρέπει να χεις βρει σπίτι να νοικιάσεις και δουλειά γιατί βγαίνεις εκτός συστήματος υποστήριξης από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που πλέον διαχειριζόμαστε εμείς και μόνο εμείς. Τι πάει να πει πως θα βρεις δουλειά και σπίτι; Που δεν ξέρεις τη γλώσσα και εχεις βγει από το camp μόλις. Ελα! Δεν θέλω ηττοπάθεια, είμαστε "Αριστοι" εμείς εδώ.

Απροστάτευτα ανήλικα και το Παραμύθι έχει Δράκο

«Δεν υπάρχουν πια απροστάτευτα παιδιά τα οποία να στοιβάζονται σε ζούγκλες τύπου Μόριας στα νησιά μας, όλα τα ανήλικα φιλοξενούνται σήμερα σε ξενώνες και βέβαια έχει καταργηθεί και με νομοθετική ρύθμιση το μέτρο της προστατευτικής φύλαξης που δυστυχώς κρατούσε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα αστυνομικά τμήματα. Ο εθνικός μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισης τους προσφέρει σήμερα άμεση βοήθεια και φιλοξενία» Αυτό να το πεις οπωσδήποτε, είπε το Επιτελείο. Και το είπε. Σιγά που θα "μάσαγε".

Στις 07/04/21, η e-kathimerini δημοσιεύει το εξής: There are currently an estimated 3,854 unaccompanied minors in Greece, of whom 917 are either homeless or in precarious living conditions. An additional 2,025 unaccompanied are in long-term accommodation, with 1,380 in temporary accommodation. Δηλαδή, μας περισσεύουν σίγουρα περίπου 917 παιδιά που είναι αυτά που ξέρουμε και είναι καταγεγραμμένα. Δεν υπάρχουν ομως. Είναι η ιδέα μας προφανώς και της Καθημερινής επίσης.

Ιανουάριος 2021, ανήλικος Σύρος-Παλαιστίνιος κρατείται επί 4 νύχτες σε δυο αστυνομικά τμήματα, παρότι ενημερώνει ότι κινδυνεύει και ζητά προστασία.

Σε κανένα από τα 2 αστυνομικά τμήματα δεν ενημερώθηκε ο εισαγγελέας ανηλίκων, αντίθετα ακολουθήθηκε η διαδικασία απέλασης, η οποία διεκόπη γιατί παρενέβη ιδιώτης δικηγόρος. (τα στοιχεία είναι στη διάθεση του 2020mag.gr)

Α! Και να μη ξεχάσω το ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ