Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί, όλοι ελεύθεροι

Σαν σήμερα το 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σήμερα -όπως κάθε χρόνο- από το 2005, που θεσπίστηκε από σωρεία οργανώσεων, τόσο σε διεθνές όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φωτίζει το κεντρικό της κτίριο «Berlaymont» στα χρώματα του ουράνιου τόξου σε ένδειξη συμπαράστασης προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί, όλοι ελεύθεροι
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η 17η Μαΐου είναι η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Ιντερφοβίας και Αμφιφοβίας. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στο σημερινό του μήνυμα, μεταξύ άλλων, μας παροτρύνει να «εργαστούμε μαζί για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι μπορούν να ζουν ελεύθεροι και ίσοι με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, όποιοι και να είναι, όπου και να ζουν ή όποιον αγαπούν. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετωπίζουν σε όλο τον κόσμο διακρίσεις μόνο και μόνο γι’ αυτό που είναι. Ιδιαίτερα από την αρχή της πανδημίας, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει την επιδείνωση των διακρίσεων, της βίας, της ρητορικής μίσους, του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού και των εμποδίων στην πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στις βασικές υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+. Έχουμε επίσης δει ενοχλητικές προσπάθειες μείωσης της νομικής και κοινωνικής προστασίας των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Όλοι είμαστε ίσοι και ταυτόχρονα διαφορετικοί - Τόσο απλά

Την ισότητα τη φτιάχνουμε εμείς. Με τις ιδέες που αναπαράγουμε, με τα μηνύματα που δίνουμε. Με εναλλακτικούς τρόπους σκέψης για τα φύλα, που δεν διχοτομούν και δεν ιεραρχούν τις έννοιες του «ανδρικού» και του «γυναικείου».

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τα εγκλήματα μίσους και τις διακρίσεις σε βάρος των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ. Τα συμπεράσματά της δεν είναι ενθαρρυντικά. Γιατί μπορεί τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ πλέον να εκφράζουν πιο ανοικτά την ταυτότητά τους, ωστόσο, το επίπεδο του φόβου, της βίας και των διακρίσεων στην κοινωνία εξακολουθεί να παραμένει υψηλό. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η κοινωνική αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ και να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις.

Μια ημέρα που μας αφορά όλους

Πριν από λίγο καιρό, ο 10χρονος γιος μου με ρώτησε αν μπορεί ένα αγόρι να αγαπάει ένα αγόρι. Τον ρώτησα αν πιστεύει ότι η αγάπη μπορεί να έχει απαγορευτικά. «Όχι», απάντησε χωρίς δισταγμό. Ο συμβολισμός και η σημειολογία της σημερινής ημέρας μάς αφορά όλους. Η σύνδεσή του με όλους τους αγώνες για μια αξιοπρεπή ζωή είναι άρρηκτη. Όπως συγκοινωνούντα δοχεία είναι η ομοφοβία, η τρανσφοβία, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, η καταπίεση, οι βιασμοί. Τα στερεότυπα τρέφονται και θεριεύουν με απλά καθημερινά γεγονότα, απόψεις και εκφράσεις. Οι γιοι μας δεν είναι «άντρακλες» που δεν κλαίνε και δεν πονούν. Οι κόρες μας δεν είναι «πριγκίπισσες» και «κουκλίτσες» που δεν λερώνονται και δεν μάχονται. Τα στερεότυπα είναι τοξικά.

Μηνύματα

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε στο twitter: «Στην#IDAHOT2021 τα χρώματα του ουράνιου τόξου λάμπουν. Στέκομαι σταθερά και περήφανα υπέρ μιας Ένωσης Ισότητας. Στην Ε.Ε. θα πρέπει να μπορείτε να είστε αυτοί που είστε, να ζείτε και να αγαπάτε ελεύθερα».

Η Βιέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα αξιών και διαφάνειας, λέει: «Κανείς δεν πρέπει να φοβάται να περπατήσει στο δρόμο κρατώντας από το χέρι το αγαπημένο του πρόσωπο. Η Ευρώπη πάντοτε θα υπερασπίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες σας. Είμαστε μια Ένωση ίσων».

Στην πράξη

Η θέσπιση δικαιωμάτων για όλους είναι ακόμα στα σπάργανα σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και τα δικαιώματα περί ταυτότητας φύλου  είναι παράνομα και συνιστούν αξιόποινες πράξεις, που τιμωρούνται ακόμα και με θανατικές ποινές. Στη χώρα μας, τα βήματα προς την εξάλειψη των διακρίσεων στα ομόφυλα ζευγάρια και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων είναι σε καλύτερη θέση, αλλά όχι σε εκείνη που πρέπει. Το 2021 ακόμα δεν υπάρχει θέσπιση πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών ή επίσημη συζήτηση για παιδοθεσία από αυτά.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ