Η απίστευτη περιπέτεια του Στέφανου Κρικέλη - Χαμένος στη μεροληψία της γραφειοκρατίας

Ο διοικητικός υπάλληλος του νοσοκομείου «Ελπίς» διορίστηκε στη θέση του με 19 χρόνια καθυστέρηση. Η απίστευτη περιπέτεια του Στέφανου Κρικέλη ξεκινά το 1998, όταν πετυχαίνει στον περίφημο διαγωνισμό, ο οποίος διενεργήθηκε βάσει της υπ’ αρ. 8/1997 προκήρυξης από το ΑΣΕΠ.

Η απίστευτη περιπέτεια του Στέφανου Κρικέλη - Χαμένος στη μεροληψία της γραφειοκρατίας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ωστόσο, δεν διορίζεται πριν από το 2017, «όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να επανορθώσει την αδικία και μας διορίζει. Εγώ διορίζομαι στο “Ελπίς”, στην αρχή στο τμήμα Επιστασίας, μετά στο λογιστήριο. Τώρα είμαι αποσπασμένος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τον προηγούμενο Νοέμβριο». Παρουσιάζεται στο νοσοκομείο, όπου τον ενημερώνουν ότι μεταξύ των καθηκόντων των διοικητικών υπαλλήλων είναι και το χρέος της γραμματείας -κυλιόμενα για κάθε υπάλληλο- όταν το νοσοκομείο έχει εφημερία. «Αφορά όλους τους διοικητικούς υπάλληλους, μέχρι που διαπιστώνω ότι αυτό δεν ισχύει. Καθώς, ενώ είχα κάνει το καθήκον της εφημερίας το μήνα Νοέμβριο, με ενημερώνουν ότι θα έχω και τον Δεκέμβριο. Ρωτώντας, μαθαίνω ότι οι μισοί διοικητικοί που ανήκουν στον κύκλο της διοικητικής διευθύντριας, κ. Ειρήνης Καριατλή, δεν κάνουν εφημερίες». Στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του, απαντούν γενικόλογα για ιατρικούς λόγους. Εκείνος επιμένει όχι για να μάθει τα προβλήματα των συναδέλφων του αλλά για να διαπιστώσει την ισχύ του ιατρικού λόγου.

Η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

Ο κύριος Κρικελής διαμαρτύρεται, όπως είναι λογικό, και «με αίτησή μου ζητώ να μάθω τις ονομαστικές καταστάσεις των συναδέλφων που πραγματοποιούν εφημερίες, αυτών που δεν πραγματοποιούν και μια κατάσταση των εφημεριών του 2018. Επίσης ζητώ με τις αιτήσεις μου να μου αναφέρουν και τις διοικητικές πράξεις με τις οποίες έγινε η εξαίρεση αυτή των συναδέλφων». Η προθεσμία, στο πλαίσιο της οποίας ήταν υποχρεωμένη η υπηρεσία να του απαντήσει, λήγει και κάνει νέα αίτηση προς το διοικητή, όπου επισημαίνει την υποχρέωση της υπηρεσίας να απαντήσει και αναφέρει ότι παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας, που συνιστά και πειθαρχικό παράπτωμα. Ωστόσο, δεν παίρνει καμία επίσημη απάντηση. «Προφορικά, μου πρότειναν να απαλλαγώ κι εγώ. Θίχτηκα ακόμη περισσότερο, γιατί το θέμα μου δεν είναι να απαλλαγώ από τις υποχρεώσεις μου εις βάρος των υπόλοιπων συναδέλφων μου. Τους είπα, λοιπόν, ότι όπως μπορώ, αν και καρκινοπαθής που είμαι, και εκτελώ τα καθήκοντά μου στην εργασία μου, το ίδιο αποτελεσματικά μπορώ να εκτελώ και τις εφημερίες μου».

Περνούν ακόμα πέντε μήνες και στις 02-08-2019 καταγγέλλει το γεγονός της μη απάντησης στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Τον Ιανουάριο του 2020 μαθαίνει ότι έχει έρθει από το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή η καταγγελία του, όπου ζητούσε τις απόψεις της διοίκησης για αυτά που καταγγέλλει και οι οποίες πρέπει να κοινοποιηθούν και σε εκείνον. Η σιωπή συνεχίζεται και αποφασίζει να συμμετάσχει στον Α' κύκλο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του έτους 2019.  

Σύντομα διαπιστώνει ότι η υπηρεσία του, στην αίτηση, του δηλώνει ότι κατέχει θέση ευθύνης. Στην ίδια εφαρμογή, σε διαφορετική καρτέλα, στα στοιχεία του αναφέρεται ότι δεν έχει θέση ευθύνης.

«Με την υπ’ αρ. 1036/20-01-2020 αίτησή μου, επισημαίνω τα ψευδή στοιχεία. Θα περίμενε κανείς από μια χρηστή διοίκηση, εφόσον έχει αντιληφθεί το λάθος της, να το αναγνωρίσει και να σπεύσει να το διορθώσει». Αυτό δεν συμβαίνει και μια ακόμα επίσημη αίτησή του μένει αναπάντητη.

ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Την 01-10-2019 κάνει αίτηση για μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία, και συγκεκριμένα από ΔΕ σε ΠΕ, προσδοκώντας και τα ανάλογα μισθολογικά οφέλη. Με βάση το άρθρο 14 του νόμου 4440/2016, η αίτηση μετάταξης πρέπει να εισαχθεί στο αρμόδιο συλλογικό όργανο -στην περίπτωση του το Β' Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της 1ης ΥΠΕ -εντός δύο μηνών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, που είναι την 31-10-2019.

«Να σημειώσω ότι τα μισθολογικά οφέλη, στην περίπτωση μετάταξης, δεν έχουν αναδρομική ισχύ, αλλά θα αρχίσουν από την ημερομηνία δημοσίευσης αυτής σε ΦΕΚ. Με την υπ’ αρ. 373/09-01-2020 αίτησή μου, εκφράζω την ανησυχία μου για την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και ζητώ επίσπευση των διαδικασιών, διότι υφίσταμαι οικονομική ζημία».

Του απαντούν για πρώτη φορά με το υπ’ αρ. 1163/21-01-2020. «Στην απάντηση της Διοικητικής Διευθύντριας, αυτό που μου προξενεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι το σημείο Γ, που αναφέρει ότι από τις 25/9/2019, που γνωστοποιήθηκε η επανεκκίνηση των διαδικασιών που είχαν παγώσει λόγω των εκλογών, δεν λειτουργεί το Υπηρεσιακό Συμβούλιο λόγω θανάτου του προέδρου του και τη μη αντικατάστασή του από το υπουργείο Υγείας μέχρι και σήμερα, δηλαδή την 21-01-2020, και αυτό γιατί, από ό,τι γνωρίζω, πάντα υπάρχει αναπληρωτής. Η έκπληξή μου ήταν τεράστια όταν, μετά από σχετική έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρχε Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με δύο συνθέσεις μελών, το ένα από 18-10-2019 με αναπληρώτρια πρόεδρο τη διευθύντριά μου, η οποία μόλις με είχε διαβεβαιώσει εγγράφως ότι δεν λειτουργούσε, και το άλλο με 14-01-2020 προγενέστερο από την ημερομηνία της απάντησής της».  

Η ανταλλαγή εγγράφων συνεχίζεται, όπως και ο εμπαιγμός που υφίσταται. «Όταν ρώτησα τη διευθύντρια γιατί δεν στέλνει την αίτησή μου για μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία στο υπηρεσιακό συμβούλιο, μου είπε ότι είθισται να μαζεύονται και άλλες αιτήσεις για να πάνε μαζί, δεν πάει μια μόνη της. Απευθύνθηκα προφορικά στον Διοικητή και του είπα ότι αυτά που μου είπε η διευθύντρια περί «είθισται», ρωτώντας αν ισχύει κάτι τέτοιο, αν είναι εθιμικό δίκαιο και ότι έναντι του εθιμικού δικαίου υπερισχύει το γραπτό δίκαιο, όπως το περιγράφει ο νόμος 4440/2016, άρθρο 14».

Μετά από πολλές οχλήσεις προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αποφασίζεται η διενέργεια ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ με αριθμό ΕΜΠ.2443 και ημερομηνία 04-09-2020. Τον Νοέμβριο καλείται να καταθέσει ως μάρτυρας καταγγελίας και παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει ότι η ολοκλήρωση της ΕΔΕ πρέπει να γίνει το αργότερο εντός τριών μηνών, έως 09-02-2021 δεν είχε ολοκληρωθεί. Στα μηνύματά του και στις αιτήσεις του για να πληροφορηθεί για το αν έχει ολοκληρωθεί και να του γνωστοποιηθεί το πόρισμα, δεν έχει μέχρι και σήμερα απάντηση.

Ο κύριος Στέφανος Κρικέλης περίμενε υπομονετικά τρία χρόνια, από μια χρηστή διοίκηση -αν μη τι άλλο- να απαντήσει εγγράφως στις όποιες κατηγορίες και να αποδείξει το αντίθετο. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Πριν λίγες ήμερες αποφάσισε να επικοινωνήσει με το 2020mag.gr και να μας ζητήσει να δημοσιοποιήσουμε το -προφανώς- σοβαρό θέμα της καταγγελίας του. Η καταγγελία του συνοδεύεται από όλα τα δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν την ορθότητα των λόγων του.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ