Ένα μεγάλο υπέροχο τείχος σε κάθε προσφυγικό camp με κόστος μόλις 28,4 εκατ. ευρώ

Στις 22 Φεβρουαρίου αναρτάται στο Facebook έκκληση της ομάδας εθελοντών από το camp της Ριτσώνας για βρεφικά γάλατα, πάνες και ρουχισμό για τα 1054 παιδιά που ζουν εκεί.
1054 παιδιά τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιο σχολείο, ούτε σε κανένα επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντός του camp. 

Ένα μεγάλο υπέροχο τείχος σε κάθε προσφυγικό camp με κόστος μόλις 28,4 εκατ. ευρώ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στις 20 Μαΐου η κυβέρνηση ξεκινά την κατασκευή τοίχου, ύψους 3 μέτρων, περιφερειακά του camp, ανταποκρινόμενη πλήρως στις ανάγκες των διαμένοντων στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Ο Νότης Μηταράκης, ευθυτενής, δηλώνει ήδη από το καλοκαίρι ότι: τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, θα προσφέρουν "ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης", διπλή περίφραξη, συστήματα ελεγχόμενης εισόδου, συστήματα παρακολούθησης και πυρασφάλειας.

Διότι όπως όλοι ξέρουμε αν είσαι 4 ετών και δεν έχεις γάλα μπορείς να φας σύστημα παρακολούθησης. Τι, όχι;

Αυτή τη στιγμή σε όλην την επικράτεια, σε κάθε camp χτίζονται περιμετρικά 3μετρα τσιμεντένια (τι κόλλημα και αυτό με το τσιμέντο;) τείχη, με την ευλογία και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Σήμερα, ο υπουργός Μηταράκης ευλογά τα γένια του σε συνέντευξη στα Παραπολιτικά, η οποία φέρει τον τίτλο: «Εντοπίστηκαν έκνομες και υπονομευτικές ενέργειες από ΜΚΟ», κάτι που δεν αναφέρεται μέσα στη συνέντευξη και τέλος πάντων ωραία θα ήταν –λέμε εμείς τώρα- να μας έλεγε το Υπουργείο ποιές ήταν αυτές, τι έκαναν και ποιες είναι οι δικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν. Διότι έχουν περάσει δυο χρόνια και κούρασε η καραμέλα των κακών ΜΚΟ χωρίς δημοσιοποίηση καταδικαστικών αποφάσεων.

Ετσι λοιπόν, με κόστος 28,4 εκατομμύρια ευρώ και 75% κάλυψη από ευρωπαϊκά κονδύλια, οι wannabe Trump της ελληνικής κυβέρνησης κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Μετά το φιάσκο του Δεκεμβρίου 2019, όπου εξαγγέλθηκαν Κλειστά Κέντρα Κράτησης και ουπς κάποιος τους είπε "Βρε δε λέμε κράτησης, φιλοξενίας λέμε", αλλιώς λεφτά δεν έχει, ο ανθρωπισμός φώτισε το προφίλ του Υπουργού και είπε αχ ναι, θερμομετρικές κάμερες, κάμερες ασφαλείας και ένα πανέμορφο τείχος γύρω γύρω για να νιώθουν ασφαλείς οι καημένοι οι ξεριζωμένοι. Και σε κάθε δήλωσή του επαναλμβάνει πως «για να μειωθούν οι ροές απαιτούνται κλειστά κέντρα» που αν το σκεφτείς είναι τέρμα λογικό και αυταπόδεικτο, τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;

Και θα μου πεις γιατί ακριβώς τρώμε 28,4 εκατ. Ευρώ για να σηκώσουμε τοίχους και δεν τα δίνουμε ξερωγω σε εκπαιδευτικά προγράμματα έτσι ώστε τα παιδιά που μεγαλώνουν στα camps να έχουν μια ευκαιρία να ενσωματωθούν πιο εύκολα; Διότι λέει το Υπουργείο στο al Jazeera, είχαμε βάλει περίφραξη με σύρματα αλλά οι διαμένοντες τα κατέστρεφαν και τι να κανς να κατσεις να μαλώσεις; Ε όχι. Δώσε εκεί μερικά εκατομμύρια ευρώ να τελειώνεις. Κιμπάρηδες!

Το σχέδιο της Κυβέρνησης με τις ευλογίες της Ε.Ε. φυσικά αποκόπτει πλήρως τις δομές από τον έξω κόσμο, διότι είναι παλιά και δοκιμασμένη η μέθοδος κάτω από το χαλί τίποτα δε φαίνεται, δίνει πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένες ΜΚΟ, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) που μάλιστα δηλώνει ότι συνεργάστηκε για το θέμα του τοίχου με το Υπουργείο και γενικώς βοηθά στο «να μην τους βλέπουμε». Αυτούς μωρέ τους ανεπιθύμητους. Επειδή φυσικά πρέπει να κρατηθούν τα ανθρωπιστικά προσχήματα, η έξοδος από τα camp θα επιτρέπεται κάποιες ώρες της ημέρας και σε κάποιους. 

Η είσοδος πάλι θα αποκλείσει όλες τις grassroot οργανώσεις και τους μη πιστοποιημένους αλληλέγγυους, που δεν το κλείνουν το στοματάκι τους τόσα χρόνια και μιλάνε για απάνθρωπες συνθήκες στη διαχείριση του μεταναστευτικού και μας κάνουν και ρεζίλι οι πουθενάδες.

Εννοείται πως δεν έχει ανακοινωθεί κανένα πλάνο για τη βελτίωση των συνθηκών εντός των camp αλλά αν μη τι άλλο ο 3χρονος Amir θα νιώθει ασφαλής στην τοποθεσία Ριτσώνα και ο Donald Trump θα κάνει απανωτά like.

* Oi φωτογραφίες είναι από την σελίδα στο facebook Volunteering Team for Ritsona Camp

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ