Ένα από τα κυκλώματα διαφθοράς της Ελληνικής Αστυνομίας παραπέμπεται σε δίκη με μόλις 19 από τους 30 υπόπτους

Η υπόθεση, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να στοίχισε την ζωή στον δημοσιογράφο Γιώργο Καραίβάζ και ακόμη 3 άτομα μέσα σε μόλις 3 χρόνια, φτάνει εσπευσμένα στο ακροατήριο υπό τον κίνδυνο παραγραφής, με μόλις 19 από τους 30 υπόπτους να έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.

Ένα από τα κυκλώματα διαφθοράς της Ελληνικής Αστυνομίας παραπέμπεται σε δίκη με μόλις 19 από τους 30 υπόπτους
ΠΡΟΒΟΛΗ

Από τα 30 άτομα που είχαν κληθεί αρχικά να δώσουν καταθέσεις, οι 16 ήταν απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, 6 δικηγόροι και οι υπόλοιποι 8 δήλωναν επιχειρηματίες, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.

Η υπόθεση αφορά κύκλωμα που διευκόλυνε και παράλληλα εισέπραττε προστασία από νυχτερινά κέντρα, χαρτοπαικτικές λέσχες και οίκους ανοχής με τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε αντάλλαγμα την αστυνομική ασυλία από διώξεις. Παρακολουθήσεις της ΕΥΠ την τριετία 2015-2017 με εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία που συμπεριελάμβαναν δολοφονίες, εκβιασμούς και άλλα αδικήματα.

Περιέργως η παραπομπή αφορά μόλις έναν εν ενεργεία αστυνομικό, 10 απόστρατους αστυνομικούς και δικηγόρους με πλημμελήματα όπως η ενεργητική δωροδοκία και υπόθαλψη εγκληματία. Κατηγορίες που να αφορούν σύσταση εγκληματικής συμμορίας δεν έχουν και δεν πρόκειται να αποδοθούν.

Από τους αρχικούς μάρτυρες ή υπόπτους που κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις, οι 4 έχουν πλέον δολοφονηθεί τα τελευταία 3 χρόνια. Δεν έχουμε σαφή γνώση αν σε αυτή την δικογραφία έχουν συμπεριληφθεί και οι συνομιλίες από το κινητό του συνταξιούχου αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπ. Παπαχρήστου (ο ένας επικεφαλής που δολοφονήθηκε, ο άλλος ο Δ. Μάλαμας) ο οποίος δολοφονήθηκε το 2018 στην Παλλήνη. Οι συνομιλίες γίνονταν μέσα από τις εφαρμογές Viber και Whatsapp που την δεδομένη εποχή που μιλάμε (2015-2017), είτε δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, είτε κάποιες από αυτές έγιναν σε χρόνο που είχαν σταματήσει οι υποκλοπές για την υπόθεση (2017-2018).

Το πόρισμα της ΕΥΠ των 70 σελίδων ανέφερε πως ανάμεσα στα άλλα το κύκλωμα κάλυπτε την δράση 350 οίκων ανοχής, 250 στούντιο και 300 παράνομων καζίνο της Αττικής. Οι εν ενεργεία αστυνομικοί οι οποίοι χρηματίζονταν φέρονται σύμφωνα με δημοσιεύματα να έχουν βρεθεί «εκτός κάδρου» πλην ενός.

Όσον αφορά στις υποθέσεις εκβιασμών είναι πως στην περίπτωση που κάποιοι επιχειρηματίες δεν δέχονταν να καταβάλλουν τα ποσά που τους ζητούνταν για «προστασία», τότε ομάδες αστυνομικών προέβαιναν σε εξονυχιστικούς ελέγχους και συλλήψεις στα καταστήματά τους, διαταράσσοντας την λειτουργία τους και εν τέλει υπέκυπταν στον εκβιασμό. Ο μηνιαίος τζίρος του κυκλώματος άρχιζε από το 1 εκ. ευρώ και ανέβαινε σε υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ