Δήμητρα της Λέσβου: Άλλο ένα θύμα μακροχρόνιας συστημικής βίας για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Για την/τον Δημήτρη Καλογιάννη (ανακοίνωση του ORLANDO LGBT).

Δήμητρα της Λέσβου: Άλλο ένα θύμα μακροχρόνιας συστημικής βίας για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν επίσημα και ανεπίσημα πληροφορίες για την/τον Δημήτρη Καλογιάννη, που αναζητείται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με αυτές υπάρχουν πλέον βάσιμες υποψίες ότι βρέθηκε νεκρή/ός, και το πτώμα της/του ταυτοποιήθηκε εν μέρει (συγκεκριμένα μέσα από φωτογραφίες που είδαν οι συγγενείς), πτώμα που εντοπίστηκε πριν δύο μήνες, μετά από τροχαίο ατύχημα κατά το οποίο πεζό άτομο χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε από τον οδηγό. Λέμε «εν μέρει» καθώς ακόμα δεν υπάρχει επίσημη δήλωση ταυτοποίησης από τις αρχές, άρα και επίσημη αναγγελία θανάτου της/του Δημήτρη, αφού εκκρεμούν τα αποτελέσματα του τεστ DNA -ή όποιας άλλης διαδικασίας- που θα επιβεβαιώσουν τα παραπάνω.

Την ίδια ώρα η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και όσα άτομα είχαν ευαισθητοποιηθεί από την ιστορία της/του Δημήτρη, καθώς και όσα άτομα είχαν εμπλακεί εθελοντικά στην αναζήτησή της, όπως είναι φυσικό ξεκινούν να θρηνούν για την τραγική απώλεια της ζωής ενός τρανς/gender non conforming ατόμου που είχε συγκινήσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό με την ζωή, την παρουσία και τον λόγο του, και ταυτόχρονα είχε ιστορικό πολλαπλών κοινωνικών, οικογενειακών, ψυχ-ιατρικών και θεσμικών κακοποιήσεων, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί επίσημα και αποδεδειγμένα ο θάνατός της/του.

Ως επιστημονικός φορέας που εξειδικευόμαστε στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αναμένουμε να διαλευκανθεί η υπόθεση πριν προχωρήσουμε στον κριτικό αναστοχασμό για τις συστημικές, θεσμικές και άλλες κινήσεις που οδήγησαν σε αυτήν την κατάληξη.

Πριν από κάθε άλλο όμως, δηλώνουμε ότι είναι αναγκαίο, τόσο σε ηθικό όσο και σε κοινωνικό και κοινοτικό επίπεδο, οι αρχές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν δημόσια σε ποιες κινήσεις προβαίνουν ώστε να ταυτοποιήσουν το πτώμα του ανθρώπου που έπεσε θύμα τροχαίου και εγκατάλειψης και πότε αναμένονται τα αποτελέσματα των κινήσεων αυτών. Η συμπεριφορά των αρχών απέναντι σε ανθρώπους η ζωή και η αξία των οποίων υποτιμάται διαρκώς, κρίνει τόσο τον σεβασμό που (δεν) επιδεικνύουν απέναντι στους νεκρούς, όσο και τον σεβασμό και την ανάληψη ευθύνης απέναντι στα ζωντανά άτομα-μέλη μιας κοινότητας που διαρκώς περιθωριοποιείται, υποτιμάται και στιγματίζεται -και εν τέλει αντιμετωπίζει καθημερινά κίνδυνο επιβίωσης.

Η/ο Δημήτρη(ς) αξίζει, έστω και μετά θάνατον, να αντιμετωπιστεί με σεβασμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αξίζει να γνωρίζει άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά εάν σήμερα θρηνεί ένα ακόμα μέλος της, θύμα μακροχρόνιας συστημικής βίας.

Επιπλέον όλες-οι-α μας, και κάθε μέλος μιας δημοκρατικής κοινωνικής δομής, χρειάζεται και δικαιούμαστε να γνωρίζουμε τι προβλέπεται να γίνει για την αναζήτηση ποινικών ή άλλων ευθυνών για αυτόν τον θάνατο, όπως και για την διαλεύκανση του επίμαχου τροχαίου ατυχήματος και της εγκατάλειψης του θύματος από τον οδηγό.

Κάθε ζωή έχει αξία. Κάθε θάνατος έχει αξία.

Κανένας άνθρωπος στα αζήτητα.

Elena Olga Christidi, PhD (c)

Visiting Lecturer, Department of Psychology, Panteio University &

Department of Social Work, Univ of West Attica

Scientific Director & Co-founder Orlando LGBT+

(+30) 6980400922

Nancy Papathanasiou, PhD 
Clinical Psychologist

Adjunct Lecturer, Department of Social Work, 

University of West Attica

Scientific Director & Co-founder Orlando LGBT+

(+30) 6944837746

* To ORLANDO LGBT είναι επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

www.orlandolgbt.gr/

ΣΧΟΛΙΑ
Το 20/20 magazine σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του αναγνώστη/ριας, να εκφράζει ανεμπόδιστα και ελεύθερα τις απόψεις του/της στο πλαίσιο ενός ελεύθερου και κόσμιου διαλόγου. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουμε ρητά ότι τα σχόλια των επισκεπτών του www.2020mag.gr, εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον χρήστη/ρια και μόνον αυτόν. Το www.2020mag.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια (απαγορεύονται επίσης τα σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλες ιστοσελίδες). Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.