Γιατρός του "Ευαγγελισμού" στο 2020mag.gr: «Με εντολή της κυβέρνησης κόπηκαν τα τακτικά χειρουργεία και μειώθηκαν τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία»

«Όσο προσωπικό ήρθε και εκπαιδεύτηκε με το καθεστώς του επικουρικού, απολύεται το Φθινόπωρο. Εν όψει του τετάρτου κύματος. Έγινε το λάθος να μην προσληφθούν και εκπαιδευτούν όταν υπήρχε χρόνος, τελικά έστω και καθυστερημένα το έκαναν, έμαθαν να διαχειρίζονται μια πανδημία νέοι άνθρωποι και τους διώχνουν»

Γιατρός του
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός - Οφθαλμιατρείο Αθηνών - Πολυκλινική» αναγράφει στην αρχική του σελίδα πως «παρέχει κορυφαίου επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, αξιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία και τη μακρόχρονη επιστημονική εμπειρία των στελεχών του, καθώς και το σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτει, στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας». Ο Γιώργος Φερεντίνος, ειδικευόμενος καρδιολόγος, με παράταση στην παθολογία, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», μας δίνει την πραγματική εικόνα του νοσοκομείου αλλά και της κατάστασης στο ΕΣΥ.

«Με εντολή της κυβέρνησης κόπηκαν τα τακτικά χειρουργεία, μειώθηκαν τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, η πρωτοβάθμια μονάδα Υγείας έγινε όλη ένα τεράστιο εμβολιαστικό κέντρο»

Πώς διαχειρίστηκε το νοσοκομείο σας την πανδημία;
«Ο “Ευαγγελισμός” στο πρώτο κύμα είχε μία κλινική covid, που σημαίνει περίπου 100 ασθενείς. Στο δεύτερο κύμα χρειάστηκε και δεύτερη κλινική και η δυναμική έφτασε τα 200 άτομα. Είναι ένα πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο νοσοκομείο -δεν έχει χώρους για καινούργιες κλινικές- οπότε αυτό το διάστημα ουσιαστικά υπολειτούργησαν κάποιες κλινικές του νοσοκομείου. Δηλαδή οι κλινικές covid λειτούργησαν εις βάρος των κλινικών στην προ covid εποχή. Σε άλλα νοσοκομεία υπήρχαν καινούργιοι χώροι, όπως στο “Σωτηρία”, σε εμάς καταργήθηκαν κρεβάτια από τις κλινικές και βαφτίστηκαν covid».

Υπηρετήσατε σε κλινική covid εσείς; Πώς τα πήγατε;
«Ήμουν με απόσπαση από την καρδιολογική σε κλινική covid. Ως προσωπικό κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που είχαμε διαθέσιμα. Σε όλη τη φάση της πανδημίας, έχουν τροποποιηθεί φαρμακευτικές αγωγές, μπήκαν νέα φάρμακα που άλλα απέδωσαν, άλλα όχι, μονοκλωνικά αντισώματα. Με βάση αυτά που είχαμε διαθέσιμα και κατά καιρούς ως κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΠΟΥ θεωρώ ότι κάναμε σχετικά καλή δουλειά. Θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ καλύτερα, αν όταν φτάσαμε στο σημείο που κι εμείς είχαμε διασωληνωμένος ασθενείς στους ορόφους υπήρχε άλλος κυβερνητικός σχεδιασμός».

Μας το εξηγείτε αυτό;
«Υπήρχε κόσμος που έμπαινε στο νοσοκομείο και επιδεινωνόταν πολύ γρήγορα γιατί είχαμε πάρα πολλές εισαγωγές. Φτάσαμε να έχουμε 100 εισαγωγές την ημέρα σε κάποιο σημείο. Με συναδέλφους που έκαναν ό,τι μπορούσαν, δεδομένου ότι δεν ήταν το αντικείμενο της ειδικότητάς τους. Είχαμε στην κλινική covid διάφορες ειδικότητες που δεν είχαν επαφή με το αντικείμενο της πνευμονίας, που κάνει αυτή η λοίμωξη. Είχαμε οφθαλμιάτρους, δερματολόγους, νευρολόγους, καρδιολόγους, όπως εγώ. Έπεσε όλο το βάρος επάνω μας. Κάναμε ό,τι παραπάνω μπορούσαμε, δεν μπορούσαμε να φέρουμε και κρεβάτια από το σπίτι μας. Ήμασταν στο νοσοκομείο 24 ώρες το 24ωρο, αναπνέαμε πάνω από τους άρρωστους. Από εκεί και πέρα δεν μπορούσαμε να αναμετρηθούμε με την έλλειψη κρεβατιών, με την έλλειψη προσωπικού, με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Με την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση τριών πτυχών: Κανονική λειτουργία του νοσοκομείου, πανδημία covid και εμβολιαστικού κέντρου. Ο “Ευαγγελισμός” έχει ένα από τα μεγαλύτερα ενδονοσοκομειακά εμβολιαστικά κέντρα. Κληθήκαμε με το ίδιο προσωπικό, που ήταν έτσι και αλλιώς λίγο, να τα κάνουμε όλα. Γίνεται;».

Μα δεν έγιναν προσλήψεις;
«Κληθήκαμε με το ίδιο προσωπικό και κάποια ενίσχυση επικουρικών με ημερομηνία λήξης να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση η οποία, από ένα μέτωπο -που ούτως ή άλλως δεν επαρκούσε το προσωπικό- ξαφνικά έγινε τρία. Αυτό μαζί με την εντατικοποίηση των ρυθμών της δουλειάς, απαγόρευση αδειών στους υγειονομικούς από πέρυσι το Φλεβάρη, καθεστώς αναστολής αδειών και με πολύ κόσμο από εμάς να νοσεί κάθε εβδομάδα (επειδή είναι πολύ πυκνοκατοικημένο το νοσοκομείο υπήρχαν περίοδοι που κάθε εβδομάδα 70-80 συνάδελφοι είτε να νοσούν, είτε να είναι σε καραντίνα επειδή είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα), καταλαβαίνετε πόσο πιο εμφανής ήταν η έλλειψη προσωπικού. Τη στιγμή που καλείσαι να αντιμετωπίσεις υπερτριπλάσια δουλειά, η ενίσχυση που δόθηκε ήταν ελάχιστη σε σχέση με αυτό που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε».

«Άνθρακας ο θησαυρός», λοιπόν, η ενίσχυση του ΕΣΥ που τόσο διαφημίστηκε;
«Διαχειριστικά προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τις προσλήψεις στην προπαγάνδα τους. Έμπαινε κάποιος στο νοσοκομείο, έβλεπε άσπρες μπλούζες και έλεγε γεμίσαμε γιατρούς. Μόνο έτσι δεν ήταν όμως. Γιατί ήταν οι νοσηλευτές, τραυματιοφορείς ή ακόμα και οι επιταγμένοι γιατροί που ήταν ιδιώτες στην πρωτοβάθμια. Γιατροί χωρίς εμπειρία. Τους πήρε αρκετό χρόνο να μάθουν από το να κινούνται και συνηθίσουν το χώρο του νοσοκομείου, ακόμα και να εκπαιδευτούν στο πώς να βάζουν και να βγάζουν τη στολή. Ήρθαν στο δεύτερο προς τρίτο κύμα χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί πριν και έτσι εξαρχής μας έλειπε ένα πολύτιμο συστατικό, μια έμπειρη “μαγιά” που θα μπορούσε να έχει εκπαιδευτεί και να ήταν έτοιμη να συμβάλει πιο αποτελεσματικά. Πιστεύω ότι στο κομμάτι της θνητότητας και της νοσηρότητας μέσα στα νοσοκομεία συνέβαλε και αυτό. Η μη προετοιμασία».

Τώρα όμως τους έχετε...
«Όχι, τώρα θα συμβεί το εξής: όλη αυτή η “μαγιά”, που ήρθε και εκπαιδεύτηκε με το καθεστώς του επικουρικού, αρχίζουν από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη να απολύονται. Εν όψει του τετάρτου κύματος, που όλοι αρχίζουν να παραδέχονται ότι θα έρθει τότε. Μία από τα ίδια λοιπόν. Έγινε το λάθος να μην προσληφθούν και εκπαιδευτούν όταν υπήρχε χρόνος, τελικά έστω και καθυστερημένα το έκαναν, έμαθαν να διαχειρίζονται μια πανδημία νέοι άνθρωποι. Και τώρα τι κάνει το κράτος, αφού τους έχει εκμεταλλευτεί όσο μπορεί επικοινωνιακά και θεσμικά; Τους λέει τέλος. Ενώ μπορείς να τους κρατήσεις, να είναι έτοιμη, εξειδικευμένη “μαγιά” που μπορεί να σε βοηθήσει».

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

«Βλέπουμε θνητότητα και από άλλες παθήσεις, οι οποίες θα ήταν εν δυνάμει θεραπευθείσες, αλλά όλο αυτό το διάστημα υπήρχε μια στοχοπροσήλωση, ένας κορονοκεντρικός χαρακτήρας στα νοσοκομεία, ο οποίος οδήγησε σε υποθεράπευση των υπόλοιπων παθήσεων. Με εντολή της κυβέρνησης κόπηκαν τα τακτικά χειρουργεία, μειώθηκαν τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, η πρωτοβάθμια μονάδα Υγείας έγινε όλη ένα τεράστιο εμβολιαστικό κέντρο».

Πάντως, μειώθηκαν οι εισαγωγές covid;
«Σε όλα τα νοσοκομεία αλλά και στον “Ευαγγελισμό” υπάρχει μια πτώση στις εισαγωγές, παρόλο που τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά νούμερα. Θέλω να πω ότι πέρυσι κλείσαμε με 200 κρούσματα την ημέρα και τώρα με 2.000 είμαστε όλα ΟΚ και ανοιχτά».

Γιατί έχουμε λιγότερες εισαγωγές;
«Γιατί ίσως είναι νεότεροι με καλύτερο ανοσοποιητικό οι νοσούντες, οι μεγαλύτεροι έχουν τρέξει το κομμάτι του εμβολιασμού και είναι πιο προστατευόμενοι, δεύτερον είναι το πώς εξαπλώνεται η νόσος, ποιου είδους μετάλλαξη επικρατεί και πόσο επιθετική είναι, και τρίτον έχει να κάνει και με τον κόσμο, που συνεχίζει να προσέχει κι ας προσπαθούν να πουν το αντίθετο. Ότι οι νεαροί διασπείρουν τον ιό επειδή κάνουν διακοπές, διακοπές κάνουν και οι τουρίστες».

Έχουμε σε όλα τα νοσοκομεία την καταγεγραμμένη μείωση των εισαγωγών με covid, ταυτόχρονα όμως έχουμε άνοδο των υπόλοιπων εισαγωγών. Ισχύει και σε εσάς;
«Ισχύει και σε εμάς. Έχω την ειδικότητα της καρδιολογίας και αυτό που βλέπουμε και στις καρδιολογικές κλινικές είναι ότι αρχίζει και αυξάνει η προσέλευση ασθενών οι οποίοι, όλο αυτό το διάστημα, είτε φοβόντουσαν να έρθουν στο νοσοκομείο είτε -γιατί τα νοσοκομεία είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου- δεν έβρισκαν ραντεβού. Επιπλέον είχαν πλημμελή παρακολούθηση, αφού η πρωτοβάθμια έγινε ολόκληρη εμβολιαστικό κέντρο και επειδή δεν είχαν επαφή με τα παιδιά τους -λόγω του lockdown- ώστε να παρατηρηθεί εγκαίρως ένα θέμα υγείας και να φροντιστεί. Τώρα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη αύξηση περιστατικών στις χρόνιες παθήσεις -καρδιολογικές, καρκίνοι και βαριά χειρουργεία- και επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε από το πρώτο κύμα: μόλις χαλαρώνει κάθε κύμα, αρχίζει το κύμα των υπόλοιπων ασθενειών». 

Πρακτικά, γιατρέ, τι σημαίνει αυτό; Είναι έτοιμο το νοσοκομείο για αυτά;
«Σχεδόν σε κάθε εφημερία στις παθολογικές κλινικές βγαίνουν ράντζα. Οι περισσότερες κλινικές που δεν είναι covid, έχουν σχεδόν 100% πληρότητα. Η καρδιολογική είναι 100% γεμάτη και το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες. Υπάρχουν χειρουργεία που έχουν μείνει πίσω, περιστατικά που έχουν πάρει αναβολές και η νόσος δυστυχώς έχει επεκταθεί. Ένας καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει πολλούς μήνες για να χειρουργηθεί, δίνει μεταστάσεις. Είναι κάτι που το ξέρει κάποιος χωρίς να είναι γιατρός. Αλλάζει στάδιο και φέρνει πιο κοντά τη θνητότητα. Άρα δεν σκοτώνει μόνο η covid λοίμωξη. Βλέπουμε θνητότητα και από άλλες παθήσεις, οι οποίες θα ήταν εν δυνάμει θεραπευθείσες, αλλά όλο αυτό το διάστημα υπήρχε μια στοχοπροσήλωση, ένας κορονοκεντρικός χαρακτήρας στα νοσοκομεία, ο οποίος οδήγησε σε υποθεράπευση των υπόλοιπων παθήσεων. Με εντολή της κυβέρνησης κόπηκαν τα τακτικά χειρουργεία, μειώθηκαν τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, η πρωτοβάθμια μονάδα Υγείας έγινε όλη ένα τεράστιο εμβολιαστικό κέντρο».

ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΧΕ Η ΜΗ ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΩΝ

Αν έκαναν επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, αυτό είναι κάτι που θα είχε αποφευχθεί;
«Σίγουρα. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι έχεις υπό την εποπτεία σου σαν κράτος τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και πραγματικά τα εντάσεις χωρίς όρους, παζάρια και προϋποθέσεις τύπου: «Πόσο θα πληρώσεις το κρεβάτι; Πόσο μου το δίνεις; Έλα να κλείσουμε το deal». Από τη στιγμή που υπάρχει ένας υγειονομικός πόλεμος, όπως οι ίδιοι επικαλούνται επικοινωνιακά. Στον πόλεμο, όποιος δεν πάει να πολεμήσει είναι λιποτάκτης. Δεν μπορείς λοιπόν εσύ σαν κράτος, νόμιμα, να κατονομάζεις “λιποτάκτη” τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι στα ιδιωτικά νοσοκομεία, υπάρχουν άριστοι επιστήμονες, υλικοτεχνικός εξοπλισμός, υπήρχαν νοσοκομεία κοντά στον “Ευαγγελισμό” ιδιωτικά με πολύ καλές εγκαταστάσεις, όσον αφορά τη φροντίδα υγείας του κόσμου. Εκεί υπήρχαν κενά κρεβάτια και στον “Ευαγγελισμό” υπήρχαν διασωληνωμένοι στον όροφο. Αυτός ο κόσμος δεν ξέρω αν θα σωζόταν, αλλά σίγουρα θα διαπραγματευόταν με καλύτερους όρους να δώσει τη μάχη απέναντι στη νόσο, στο φυσικό χώρο που θα έπρεπε να είναι ένα διασωληνωμένος ασθενής, τη ΜΕΘ. Σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει τα ιδιωτικά και να χειρουργούν τον κόσμο, χωρίς όμως ορούς, προϋποθέσεις και αμοιβές. Γιατί τα δημόσια τράβηξαν όλα το λούκι του covid και αυτές οι παθήσεις -για τον κόσμο που δεν είχε να πληρώσει ιδιωτικά- έμειναν πίσω».

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟ ΜΗ ΕΠΙΚΟΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο διοικητής του νοσοκομείου Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, διοικητής και επί κυβέρνησης Σαμαρά, φέρεται να επιδεικνύει αυταρχική συμπεριφορά όπως πολλές φορές έχει καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων: «Συνεχίζουμε, επισημαίνεται σε ανακοίνωση, να δίνουμε τη μάχη με τις νόσους στην πρώτη γραμμή, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουμε τα προβλήματα, διεκδικούμε ακόμη και τα αυτονόητα. Δεν μας φιμώνουν. Δεν μας τρομοκρατούν, μας εξοργίζουν». Τελευταίο είναι το φαινόμενο της μαζικής αποχώρησης στελεχών των διοικητικών υπηρεσιών. Με αποτέλεσμα οι ήδη υποστελεχωμένες διοικητικές-οικονομικές υπηρεσίες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Ο αυταρχισμός του εκφράζεται με κλήσεις σε απολογία και ποινές καθώς και με συνεχόμενες μετακινήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Είχατε ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα πρόσφατα. Μείνατε μιάμιση ώρα χωρίς ρεύμα. Πώς είναι η επικοινωνία με το διοικητή σας για αυτά τα ζητήματα;
«Έχει να συγκληθεί τακτική συνάντηση με το διοικητή -που πρέπει να γίνεται μια φορά το μήνα- σχεδόν ένα χρόνο».

Αρνείται να σας δει;
«Είναι από αναβολή σε αναβολή και οποίες συναντήσεις έχουμε κάνει έχουν τη λογική του εκτάκτου και σχεδόν μετά από εισβολή του σωματείου στο γραφείο του. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία, αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση, αλλά σίγουρα είναι πολύ σημαντική και η επικοινωνία με το ζωντανό κομμάτι του νοσοκομείου, το προσωπικό του, κυρίως όταν αφορά τα προβλήματα που έχουν μεγεθυνθεί ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης. Σε αυτόν τον ένα χρόνο υπήρχαν ελλείψεις προσωπικού, θέματα συντήρησης, εργατικά ατυχήματα, θέματα με το οξυγόνο -το νοσοκόμειο άρχισε να βαράει “κόκκινο” από τις νοσηλείες που χρειάζονταν οξυγόνο. Νομίζω ότι είναι η ίδια λογική που επικρατεί και στις άλλες διοικήσεις των νοσοκομείων, υλοποιείται ξεκάθαρα το σχέδιο της κυβέρνησης μέσα στους χώρους δουλειάς και από εκεί και πέρα οι όποιες αντιδράσεις είτε θάβονται είτε κοινωνικοποιούνται». 

Είχατε τιμωρητικές παρεμβάσεις;
«Οποιαδήποτε επίπληξη ή ποινή υπάρξει σε ένα δημόσιο υπάλληλο τον ακολουθεί στο φάκελό του. Όμως εδώ υπήρξε τιμωρία με στέρηση μισθού. Σε αρκετούς συνάδελφους διαφόρων ειδικοτήτων, καθαριστές, ειδικευόμενους, διευθυντές κλινικών, για διάφορους λόγους τους οποίους τους θεωρούμε “μικρής σημασίας”. Γιατί σε μια τέτοια τεταμένη κατάσταση, το να βγάλει τη μάσκα του κάποιος μετά τις τρεις τη νύχτα, όταν είναι μόνος του σε ένα χώρο, για να μπορέσει να πάρει μια ανάσα, αφού όλη μέρα αναπνέει με τη μάσκα, ναι, παραβιάζει ένα υγειονομικό πρωτόκολλο αλλά σίγουρα οι 15 μέρες στέρησης μισθού είναι αδικαιολόγητη ποινή. Ξέρει η διοίκηση, σε τι συνθήκες εργάζεται και ότι όλη τη χρονιά δεν έχει πάρει ανάσα. Δεν το δικαιολογώ, αλλά πραγματικά μέσα στην ήμερα πρέπει να πάρουμε μια ανάσα. Το να ρίξεις “καμπάνα” σε κάποιον γιατί μίλησε και να το θεωρήσεις αυθάδεια είναι αυταρχισμός. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που και το προσωπικό δεν μπορεί άλλο, αυτά σίγουρα δεν βοηθούν. Δεν υπάρχει αναγνώριση στο έργο και τις θυσίες που έχει κάνει ο άλλος, όλο αυτό το διάστημα, για να μπορέσει να συνεχίζει».

Πόσο μάλλον που ο «Ευαγγελισμός» τα πήγε καλά.
«Ναι, είχαμε χαμηλό ποσοστό θνητότητας, τα πήγαμε καλά. Δεν τα πήγαμε ακριβώς, όμως, όλοι μαζί καλά. Μας έβαζαν κάθε μέρα εμπόδια λόγω της πολίτικης τους κατεύθυνσης. Όταν θέλεις χέρια και δεν προσλαμβάνεις, αντιθέτως περικόπτεις την Υγεία κατά 570 εκατομμύρια, είναι ηθελημένο, είναι πολιτική επιλογή. Όταν αυτή τη στιγμή κόβεις χειρουργεία, γιατί τους ανθρώπους από τα χειρουργεία τους μεταθέτεις σε κλινικές covid. Όταν δεν παίρνεις κόσμο να αντικαταστήσεις έστω αυτούς που αρρωσταίνουν ή που πεθαίνουν μέσα σε αυτή τη μάχη. Σε έναν πόλεμο, όταν οι στρατιώτες πρώτης γραμμής χάνονται και δεν έρχονται ενισχύσεις από πίσω, κάποια στιγμή κινδυνεύει να χαθεί και ο πόλεμος. Όση αυτοθυσία και ηρωισμό και να έχουν οι στρατιώτες σου».

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τι συμβαίνει με τους ειδικευόμενους;
«Πολλοί ειδικευόμενοι έχουν χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της εκπαίδευσής τους. Είναι απαράδεκτο. Στην ουσία, σου λένε: Έλα να μου βγάλεις τη δουλειά, θυσιάζοντας κομμάτι της ειδικότητας σου και άρα της εκπαίδευσής σου και της αποτελεσματικότητας σου μεθαύριο ως γιατρός. Για να μπορούν εκείνοι να λένε εγώ ότι τα πήγαν καλά. Ουσιαστικά στερείς από τον άλλον τη βασική του εκπαίδευση για αρκετούς μήνες. Δηλαδή ένα παιδί που κάνει το βασικό κομμάτι της καρδιολογίας ή της δερματολογίας, όταν στα τέσσερα χρόνια έχει κάνει τον ένα χρόνο σαν covid, έχει χάσει το 25% της εκπαίδευσης. Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει ειδικότητα covid, είναι κάτι καινούργιο, αλλά υπάρχουν ειδικότητες συναφείς όπως οι πνευμονολόγοι και θα μπορούσαν να έχουν προσλάβει τέτοιο κόσμο, να έρθει, να μείνει, να εκπαιδευτεί».

Ακούμε ότι χρίστηκαν εντατικολόγοι σε μια νύχτα, σε όλα τα νοσοκομεία. Ισχύει;
«Οι εντατικολόγοι είναι μια εξειδίκευση της ιατρικής για την οποία χρειάζεσαι δύο χρόνια εκπαίδευσης σε ΜΕΘ. Δεν μπορείς να παίρνεις χειρουργούς, καρδιολόγους, πνευμονολόγους και μέσα σε μια μέρα να τους βαφτίζεις εντατικολόγους, να τους μεταφέρεις στη ΜΕΘ και να τους λες “κολύμπα”. Δεν διαπραγματεύεται αυτός ο γιατρός που μπαίνει χωρίς να γνωρίζει με ένα υλικό, ένα πλακάκι, που αν δεν βάλει καλά θα το αλλάξει. Πραγματεύεται με το ιατρικό σφάλμα, που αν το κάνει θα κοστίσει ζωή και είναι ανεπίτρεπτο. Ναι, συνέβη και έτσι η ευθύνη μετακυλίεται στους γιατρούς».


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι 310. Είχαν προσληφθεί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου τον Δεκέμβρη του 2019.

Μετά από 20 χρόνια στο καθεστώς των εργολάβων καθαριότητας το «Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός» τότε, έβαλε –προσωρινό- τέλος στις ετεροχρονισμένες και ελάχιστες πληρωμές, στην αβεβαιότητα και στον εκφοβισμό. Το καθεστώς των εργολάβων  επανέρχεται καθώς: «Με την υπ αριθμόν. 4/81ης συνεδρίαση του ΔΣ (9-6_2021), η Διοίκηση πήρε την κατάπτυστη απόφαση να δρομολογήσει νέο διαγωνισμό προμηθειών για επαναφορά του εργολάβου και στην καθαριότητα». Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο προγραμμάτισαν συγκέντρωση στο χώρο των επειγόντων την τρίτη 15 Ιουνίου.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το απόγευμα της Τετάρτης, 10/6/2021, εν μέσω της γενικής εφημερίας του μεγάλου νοσοκομείου, βυθίστηκε στο σκοτάδι για μιάμιση ώρα το μισό κτίριο ΑΧΕΠΑ λόγω βλάβης στο ηλεκτρικό δίκτυο του νοσοκομείου, σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων του. Αναλυτικά, το σωματείο των εργαζομένων ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Σήμερα γίναμε μάρτυρες των συνεπειών που αποφέρει η εργολαβοποίηση λειτουργιών των νοσοκομείων. Παρότι οι γεννήτριες “πήραν μπροστά” το νοσοκομείο δεν ηλεκτροδοτήθηκε, η ΜΕΘ 4 έμεινε χωρίς ρεύμα, ενώ στις κλινικές δούλευαν μόνο τα κρίσιμα φορτία όπως οι αναπνευστήρες, που τροφοδοτούνταν από το σύστημα αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS). Κατά τη διάρκεια που το τεχνικό προσωπικό του νοσοκομείου προσπαθούσε να επαναφέρει το ρεύμα, έσκασαν δύο πυκνωτές των πεδίων και δεν είχαμε κάποιον τραυματισμό γιατί εκείνη την στιγμή δεν ήταν κάποιος εργαζόμενος κοντά. Ο εργολάβος που έχει αναλάβει την συντήρηση του νοσοκομείου έστειλε έκτακτα συνάδελφο ηλεκτρολόγο από το “Ιπποκράτειο” να βοηθήσει, ο οποίος παλιότερα εργάζονταν για 15 χρόνια στο νοσοκομείο του “Ευαγγελισμού”. Ύστερα από όλα αυτά, και ενώ έχουν περάσει δύο ώρες, υπάρχουν ψυκτικές μονάδες εκτός λειτουργίας, όπως και άλλα τμήματα και λειτουργίες του νοσοκομείου, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Είναι αποτέλεσμα της εργολαβοποίησης λειτουργιών των νοσοκομείων. Όσο και αν προσπαθούν τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου να πείσουν ότι η συνύπαρξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κάνει καλό, βοηθούν να βελτιώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσοκομεία, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Εξαιτίας της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, οι εγκαταστάσεις των νοσοκομείων είναι πεπαλαιωμένες, δεν γίνεται συντήρηση των εγκαταστάσεων των νοσοκομείων, οι τεχνικές υπηρεσίες λειτουργούν με λιγότερο από το 50% των πραγματικών τους αναγκών. Οι εργολάβοι “λύνουν και δένουν”, καθορίζουν τις εργολαβίες και τις τιμές, αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, μεταφέρουν εργαζόμενους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύψουν τρύπες. Οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία και εξοπλισμό. Αυτή η κατάσταση δεν εκθέτει μόνο τους τεχνίτες σε κινδύνους, αλλά και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. Από θαύμα και την αυτοθυσία των εργαζομένων μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει κάποιο θύμα».

Ηλίας Σιώρας, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σε δήλωση στον 902

«Είδαμε ποια είναι η κατάσταση που κρύβεται κάτω από τον όρο "σύμπραξη" δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Σημαίνει στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, επικίνδυνη και απλήρωτη δουλειά και συνθήκες κινδύνου για τους ασθενείς. Η διακοπή ρεύματος για μιάμιση ώρα (9 Ιουνίου βραδινές ώρες) στο μισό νοσοκομείο, σε πτέρυγα ΜΕΘ, στον αξονικό, στο ακτινολογικό, στους υπέρηχους είναι εξόχως ανησυχητικό συμβάν. Είναι άκρως επικίνδυνο για τους ασθενείς, δημιουργεί συνθήκες πανικού με απρόβλεπτες συνέπειες! Πολύ περισσότερο που συνέβη σε ημέρα γενικής εφημερίας με πολυκοσμία στο νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν συμβεί και άλλες σημαντικές βλάβες. Είναι σύμπτωση που δεν θρηνήσαμε θύματα (στα πλυντήρια και στο λεβητοστάσιο, άλλη μια φορά black out μικρότερης διάρκειας, προβλήματα με οξυγόνο κ.λπ.). Η διοίκηση υποσχέθηκε βελτίωση και υποβάθμισε τη βαρύτητα των συμβάντων. Τώρα τι έχει να πει;».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ