Γεώργιος Πάντος: Απάντηση και διευκρινίσεις του Πρόεδρου της "Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας & Στειρότητας" στο ρεπορτάζ του 2020mag.gr για το "Συνέδριο Γονιμότητας"

Ο κ. Γεώργιος Πάντος, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Α.Π.Θ. / Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας & Στειρότητας και Τακτικό Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με επιστολή του στο 2020mag.gr, απαντά στο ρεπορτάζ με τίτλο «Έρευνα 2020mag.gr: Το "Συνέδριο Γονιμότητας" ήταν ακριβώς αυτό που νομίζαμε και ακόμα παραπάνω» και προβαίνει στις απαραίτητες διευκρινήσεις όσον αφορά στην εμπλοκή του ονοματός του.

Γεώργιος Πάντος: Απάντηση και διευκρινίσεις του Πρόεδρου της
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή του καθηγητή Γεώργιου Πάντου, όπως αυτή εστάλη στο 2020mag.gr, σχετικά με το ρεπορτάζ της Μαρίας Κεφαλά (και επιμέλεια του αρχισυντάκτη Κωνσταντίνου Ταχτσίδη) και τίτλο «Το "Συνέδριο Γονιμότητας" ήταν ακριβώς αυτό που νομίζαμε και ακόμα παραπάνω»:

«Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2021

Αξιότιμη κ. Κεφαλά,

Με όλο το σεβασμό στο άρθρο σας “Συνέδριο Γονιμότητας” της 17-6-2021 θα ήθελα να αναφέρω προς αποκατάσταση της αντικειμενικής παράθεσης των γραφομένων σας τα κάτωθι:

1. Με τον Συνάδελφο κ. Κωνσταντίνο Πάντο, εκτός από το ταυτόσημο επίθετο δεν έχω καμία επαγγελματική, επιστημονική ή συγγενική σχέση. Η συνεργασία μου με την Κλινική “Γένεσις” της Θεσσαλονίκης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής “Βιογένεσις” ουδεμία σχέση έχει με την αντίστοιχη του κ. Κωνσταντίνου Πάντου, πρόκειται απλώς για συνωνυμία και εγώ βέβαια ουδέποτε υπήρξα συνεργάτης του.

2. Η επιστημονική μου παρουσία στο εν λόγω Συνέδριο έγινε κατόπιν πρόσκλησης της Οργανωτικής Επιτροπής και βέβαια είναι αυτονόητο ότι ο ρόλος κάθε Πανεπιστημιακού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την συμμετοχή του σε επιστημονικές εκδηλώσεις. Προς ενημέρωση σας, απέσυρα τη συμμετοχή μου με έγγραφη κοινοποίηση στο γραφείο διοργάνωσης του Συνεδρίου, όταν έκρινα ότι ο σκοπός του απέχει από το πλαίσιο της επιστημονικής ενημέρωσης και η οποία βέβαια είναι στη διάθεση σας.

3. Είμαι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας & Στειρότητας και Πρόεδρος του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας, το οποίο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, 28-30 Μαίου 2021 με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 390 συνέδρων. Βλέπετε υπάρχουν επιστημονικές εκδηλώσεις, οι οποίες εντελώς αθόρυβα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τα κοινωνικά δίκτυα κοινωνούν τις εξελίξεις στον τομέα της Αναπαραγωγής…Έτσι δεν ”βρέθηκα" στο εν λόγω Συνέδριο, όπως αναφέρετε, αλλά ήμουν ο κύριος διοργανωτής του…Ο κ. Ζηκόπουλος ήταν μέλος του απελθόντος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας & Στειρότητας και δεν επανεξελέγη στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

4. Αναφορικά με την επέκταση του ηλικιακού ορίου από τα 50 στα 52 έτη, που πλέον επιτρέπεται μία γυναίκα να υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και την αναφέρετε στο άρθρο σας,  η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, της οποίας έχω την τιμή να είμαι τακτικό μέλος του Εποπτικού της Συμβουλίου, αποφάσισε ομόφωνα λόγω των συνεπειών της πανδημίας Covid-19, να εισηγηθεί στο Υπουργείο την τροποποιηση αυτή του σχετικού νόμου έως τον Δεκέμβριο του 2022 και κατά συνέπεια δεν πρόκειται περί μόνιμης ρύθμισης.

Με την ελπίδα ότι οι παρατηρήσεις μου θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της αντικειμενικής παράθεσης των γραφομένων σας,
επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Α. Πάντος
Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Α.Π.Θ.
Πρόεδρος Ελλη ικής Εταιρείας Γονιμότητας & Στειρότητας
Τακτικό Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ