Έρευνα που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες: Με χαμηλότερο IQ τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία

Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός κυρίως στην έλλειψη ερεθισμάτων στο σπίτι καθώς οι γονείς προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή.

Έρευνα που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες: Με χαμηλότερο IQ τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται να έχουν σε σημαντικό βαθμό μειωμένες λεκτικές και γνωστικές επιδόσεις, σε σχέση με όσα είχαν γεννηθεί προ πανδημίας, διαβάζουμε σε σχετικό ρεπορτάζ του GUARDIAN.

Αυτό συμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, αναφέρει με μία νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του GUARDIAN, τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι κρίσιμα για τη γνωσιακή τους ανάπτυξη. Αλλά με την πανδημία του Covid-19 να έχει ως αποτέλεσμα τα lockdown, το κλείσιμο επιχειρήσεων, βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και παιδικών χαρών, η ζωή των βρεφών άλλαξε σημαντικά, με τους γονείς ταυτόχρονα να αγχώνονται ιδιαίτερα, προσπαθούντας να εξισορροπήσουν την εργασία με τη φροντίδα των παιδιών.

«Η έλλειψη ερεθισμάτων στο σπίτι και λιγότερη αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο, τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν την εποχής της πανδημίας φαίνεται να έχουν αρκετά χαμηλή βαθμολογία σε ερευνητικές δοκιμές που σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν τη γνωστική και γνωστική και γνωσιακή ανάπτυξη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sean Deoni, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής (έρευνας) στο Brown University των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας, ο μέσος όρος βαθμολογίας IQ σε τυποποιημένα τεστ για παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών μηνών και τριών ετών ήταν γύρω στο 100, αλλά για τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο αριθμός αυτός έπεσε στα 78.

«Σε καμία περίπτωση αυτή η διαφορά δεν είναι ανεπαίσθητη», δηλώνει ο Deoni. «Μόνο σε σημαντικές γνωσιακές διαταραχές βλέπουμε τέτοια αποτελέσματα», συπμληρώνει.

Η μελέτη περιελάμβανε 672 παιδιά από την πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ.
Από αυτά, τα 188 γεννήθηκαν μετά τον Ιούλιο του 2020 και τα 308 πριν από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ τα 176 γεννήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Μαρτίου 2020.

Επίσης τα παιδιά από οικογένεις με χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο τα πήγαν χειρότερα στις δοκιμές, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ο μεγαλύτερος λόγος πίσω από την πτώση των βαθμολογιών στο γνωσιακό επίπεδο, είναι πιθανώς η έλλειψη διέγερσης και αλληλεπίδρασης στο σπίτι, δήλωσε ο Deoni. «Οι γονείς αγχώνονται και κουράζονται υπερβολικά λόγω δουλειάς... με αποτέλεσμα αλληλεπίδραση που θα είχαν σε κανονικές συνθήκες με το παιδί, να έχει μειωθεί σημαντικά».

Το αν αυτές οι χαμηλότερες βαθμολογίες IQ, θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο είναι ακόμα ασαφές.

«Στα πρώτα χρόνια της ζωής, τίθενται οι βάσεις για τη γνωστική λειτουργία, όπως αναλογικά η οικοδόμηση ενός σπιτιού. Η ικανότητα διόρθωσης γίνεται μικρότερη, όσο μεγαλώνει το παιδί».

Δεδομένου ότι αυτή η έρευνα προέρχεται από ένα σχετικά εύπορο μέρος των ΗΠΑ, όπου τα επιδόματα κοινωνικής στήριξης και ανεργίας είναι γενναιόδωρα, ο φόβος είναι ότι τα πράγματα μποερεί να είναι χειρότερα σε φτωχότερα μέρη της χώρας και του κόσμου, είναι μεγάλος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ