Καταγγελία στο 2020mag.gr: «Κινδυνεύουμε να καούμε - Αδιαφορία από τον Δήμο Αμαρουσίου»

Ελλάδα 2021. Ο τόπος -στην κυριολεξία- καίγεται και η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής (και του Γραφείου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων) του Δήμου Αμαρουσίου, Ειρήνη-Μαρία Χαλιώτη μάς απειλεί με... εισαγγελέα επειδή ερευνούμε το μη καθαρισμό περιοχής από καύσιμη ύλη, μετά την καταγγελία κατοίκου στο 2020mag.gr.

Καταγγελία στο 2020mag.gr: «Κινδυνεύουμε να καούμε - Αδιαφορία από τον Δήμο Αμαρουσίου»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πριν από λίγες ημέρες, στο mail του 2020mag.gr ήρθε μια προωθημένη προς τον Δήμο Αμαρουσίου επιστολή, συνοδευόμενη με τον εξής πρόλογο: «Σας προωθώ mail που έχει σταλεί στο δήμαρχο Αμαρουσίου με συνημμένες φωτογραφίες από ένα άλσος και δύο οικόπεδα στην περιοχή της Νέας Λέσβου, στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, που είναι τέλεια προσανάμματα για να κάψει ανθρώπους και σπίτια. Από τον Φλεβάρη εισπράττω αδιαφορία. Παρακαλώ δημοσιεύστε φωτογραφίες και κάντε ρεπορτάζ-αυτοψία».

Διαβάστε ολόκληρη την επώνυμη καταγγελία του δημότη Αμαρουσίου προς το 2020mag.gr:

«Καλησπέρα σας. Με αφορμή την είδηση στο link, ως κάτοικος της περιοχής, που έχω απευθυνθεί με κάθε πρόσφορα νόμιμο τρόπο στο δήμο για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γειτονιά μας, αλλά έχω αγνοηθεί παντελώς από τους αρμoδίους και δεν έχω πάρει καμία γραπτή απάντηση, διαμαρτύρομαι εντόνως για τα παρακάτω:

Στη διάρκεια του χιονιά του Φλεβάρη, όταν είχαν μείνει για 3,5 ημέρες χωρίς ρεύμα τα σπίτια επί της οδού Αγιάσου στη Νέα Λέσβο λόγω πτώσης δέντρων, εμφανίστηκε την τρίτη ημέρα μόνο η κυρία Χαλιώτη μετά του συζύγου της, κανείς άλλος. Όλοι οι κάτοικοι επέδειξαν αξιοσημείωτη ηπιότητα στην αντιδήμαρχο, παρά των δεδομένων των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετώπισαν. Η κυρία Χαλιώτη υποσχέθηκε πως θα λυθούν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν. Μετά από 5 μήνες απραξίας, φαίνεται ότι η αντιδήμαρχος ανέλαβε μόνο την επικοινωνιακή και όχι την ουσιαστική διαχείριση του προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα:

α) Τους έδειξα τότε πως υπάρχουν πολλά πεύκα στο δασύλλιο που βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου και φτάνει μέχρι το τέλος της οδού Αγιάσου. Σε όλο αυτό το δασύλλιο υπάρχουν διάσπαρτοι ξεροί κορμοί, πεσμένα κλαδιά και απεριποίητα πεύκα, που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα σε περίπτωση πυρκαγιάς ή έντονης κακοκαιρίας. Επιπλέον, ιδίως απέναντι από τα σπίτια στην Αγιάσου 1-5, υπάρχουν πεύκα των οποίων οι ρίζες έχουν βγει εκτός χώματος, άρα τα πεύκα μερικώς βρίσκονται στον αέρα στην άκρη του δασυλλίου. Η λύση είναι έργα αντιστήριξης και για αυτό έκανα ηλεκτρονικό αίτημα με αριθμό 11767 -ημερομηνία κατάθεσης 18/2/21- για οπτικό αποδεικτικό υλικό δείτε φωτό στο zip Δασύλλιο (Φωτό Δ1, Δ2, Δ3, Δ4, Δ5) που τράβηξα προχθές.

β) Λόγω του χιονιά τα κλαδιά των (απεριποίητων) πεύκων στο οικόπεδο μεταξύ Γρηγορίου Παπαμιχαήλ 5 & Γρηγορίου Παπαμιχαήλ 9, που είναι συνέχεια της οδού Αγιάσου στη Νέα Λέσβο, έσπασαν και συμπαρέσυραν άλλα μικρότερα δέντρα και θάμνους, με συνέπεια να δημιουργήσουν μια μεγάλη στοίβα κλαδιών και κορμών που με τον καιρό έχει ξεραθεί και σε συνδυασμό με τις πευκοβελόνες είναι τέλειο προσάναμμα (Δείτε τις φωτό στο zip Οικόπεδο (Φωτό 7, 8, 9, 10, 11) & ηλεκτρονικό αίτημα 11780 (με ημερομηνία κατάθεσης 8/3/21).

Η απάντηση της κυρίας Χαλιώτη ήταν “θα τα φτιάξουμε όλα”.

Κύριε δήμαρχε, αφού η κυρία Χαλιώτη δεν έκανε κάτι, απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά. Τον Σεπτέμβριο έκανα μεταδημότευση στον Δήμο Αμαρουσίου, στον οποίο μένω τα τελευταία 9 χρόνια, γιατί θέλω να είμαι μέλος του δήμου που ζω.

Ωστόσο, διαπιστώνω πως συστηματικά τα προβλήματα της γειτονιάς μας δεν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής από την ηγεσία και τους αντιδημάρχους. Ζούμε μέσα στα πεύκα και αντί αυτό να είναι ευλογία έχει καταστεί πρόβλημα. Στην περιοχή έχει πέσει σχεδόν όλη η προσοχή στα πάρκα γύρω από τον Αρίωνα. Φυσικά οι παρεμβάσεις εκεί είναι απαραίτητες, αλλά δεν γίνεται η μία περιοχή να έχει υψηλό βαθμό φροντίδας, ενώ οι γειτονιές κάτω από τον Αρίωνα να είναι Β κατηγορίας και οι πολίτες της να ζουν με το άγχος των πυρκαγιών και των καταστροφών των περιουσιών τους λόγω της αδιαφορίας των αρμοδίων.

Η ευθύνη για όσα εξέθεσα βαρύνει αποκλειστικά το δήμο. Ευελπιστώ πως αυτή η επιστολή θα σας κινητοποιήσει άμεσα και θα δούμε τα συνεργεία επιτέλους στη γειτονιά μας.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Παπαδημητρίου»

Ως οφείλουμε, επικοινωνήσαμε με τον υπογράφοντα, που μας εξήγησε ότι η επιστολή προς το 2020mg.gr εστάλη (στις 6/7/2021), αφού είχε προηγηθεί μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του να επικοινωνήσει με το δήμο για να λυθεί ένα τόσο απλό ζήτημα όπως ο καθαρισμός της περιοχής.

Στο μεταξύ, αφού μεσολάβησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια και την Αττική, χωρίς αυτό να αποτελέσει κίνητρο άμεσης κινητοποίησης για τους υπευθύνους, ο υπογράφων κοινοποίησε στις 23/8/2021 την επιστολή του και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Χθες o κ. Βασίλης Παπαδημητρίου μας έστειλε πρόσφατες φωτογραφίες από την περιοχή, πέριξ του γηπέδου του Αρίωνα, που δείχνουν ότι κανένα έργο δεν πραγματοποιήθηκε, παρά μόνο η αδιαφορία της τοπικής αρχής κινητοποίησε μερίδα κατοίκων-πολιτών να πραγματοποιούν νυχτερινές περιπολίες ώστε να μη βρεθούν σε κίνδυνο!

Το 2020.mag.gr επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής και του Γραφείου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αμαρουσίου, Ειρήνη-Μαρία Χαλιώτη, για να εισπράξουμε -εκτός από μια απειλή: «Θα σας πάω στον εισαγγελέα» και κλείσιμο του τηλεφώνου- τις εξής απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την παραπάνω σαφή καταγγελία:

- Κυρία Χαλιώτη, έχουμε τη συγκεκριμένη καταγγελία, θέλετε να μας πείτε τι συμβαίνει στην περιοχή;
«Δεν έγινε έτσι, τα μαζέψαμε όλα τις ίδιες ημέρες».

- Εννοείτε ότι η καταγγελία είναι ψευδής; Έχουμε φωτογραφίες από το αλσύλλιο -χθεσινές- που είναι γεμάτο καύσιμη ύλη.
«Κάνετε λάθος, κυρία μου, καθημερινά μαζεύουμε την περιοχή. Αν το δημοσιεύατε πριν από ένα μήνα θα είχατε δίκιο γιατί και εγώ είχα βγει έξω από τα ρούχα μου».

- Πριν από ένα μήνα γιατί δεν είχε καθαριστεί, ενώ είναι έξι μήνες η καταγγελία, που συνοδεύεται και από φωτογραφίες;
«Διότι, κυρία μου, δεν είχαμε εργολάβο, ό,τι είχαμε να δώσουμε στον εργολάβο το χαλάσαμε στη “Μήδεια” και δεν μπορούσαμε να έχουμε άλλη εργολαβία».

- Για ποιο λόγο δεν μπορούσατε να έχετε άλλη εργολαβία, ενώ κινδυνεύει από φωτιά η περιοχή;
«Στις άλλες περιοχές έχουν; Γιατί δεν πάτε στην Κηφισιά να δείτε εκεί, που είναι γεμάτοι οι δρόμοι;».

- Να πάμε και στην Κηφισιά, αλλά πείτε μου, γιατί εσείς δεν έχετε καθαρίσει τα μέρη της αρμοδιότητάς σας; Είναι έξι μήνες η καταγγελία και η επίσημη απάντηση είναι ότι δεν είχατε εργολάβο;
«Ποια καταγγελία; δεν έγινε σε μένα κάποια καταγγελία».

- Κυρία Χαλιώτη, σας ξαναλέω ότι την έχουμε στα χέρια μας, έχει γίνει ηλεκτρονικά  και έχει σταλεί στο δήμαρχο Αμαρουσίου με συνημμένες τις φωτογραφίες.
«Είναι άδικο αυτό που λέτε, ελάτε τώρα να δείτε!».

- Έχουμε φωτογραφίες στα χέρια μας από χθες το βράδυ, θέλετε να μου πείτε ότι μετά από έξι μήνες καθαρίσατε σήμερα και είναι εντάξει αυτό;
«Κάνετε λάθος! Τις τελευταίες δέκα ημέρες ασχολείται όλος ο δήμος με αυτό το θέμα. Κάνετε μεγάλο λάθος!».

- Για να ολοκληρώσουμε, θέλετε να μου πείτε ότι η επίσημη απάντηση που δίνετε ως αντιδήμαρχος είναι ότι κάνουν λάθος οι πολίτες που το καταγγέλλουν;
«Όχι, δεν κάνουν λάθος! Εγώ ήμουν εκείνη που έστειλα την πρώτη επιστολή στο δήμο!».

- Θέλετε να μου δώσετε μία επίσημη απάντηση, την οποία να συμπεριλάβω στο ρεπορτάζ, παρακαλώ;
«Επίσημη απάντηση είναι ότι εδώ και δέκα ημέρες στη Νέα Λέσβο είναι όλη η δύναμη του δήμου και καθαρίζει την περιοχή. Και όχι επειδή το καταγγείλατε εσείς, αλλά επειδή εμείς το φροντίσαμε, εμείς ως δήμος».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ