Ποιο Διεθνές Δίκαιο; Εδώ είναι Αριστεία - Πως η κυβέρνηση δημιουργεί την "Χρυσή Αυγή 2.0"

Πως η Ελλάδα κάνει ό,τι γουστάρει μέχρι να μαζέψει μερικά ακόμη ακροδεξιά ξενοφοβικά ψηφαλάκια, να πουλήσει "φίδια" ότι έλυσε το μεταναστευτικό, να ξανακερδίσει τις εκλογές και μετά να καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ποιο Διεθνές Δίκαιο; Εδώ είναι Αριστεία - Πως η κυβέρνηση δημιουργεί την
ΠΡΟΒΟΛΗ

Χθες, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση Απόφασης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, με την οποία η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ασφαλής τρίτη χώρα για τους πολίτες καταγωγής Συρίας, Αφγανιστάν, Σομαλίας, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Την ίδια στιγμή αρκετές οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που έχουν ήδη καταγραφεί στα camp υποδοχής και επισήμως έχουν ραντεβού με την υπηρεσία Ασύλου για εξέταση της αίτησης ασύλου τους το 2022 ή και το 2023 δέχονται τηλεφωνικά προσκλήσεις για ραντεβού σε μόλις λίγες μέρες.

Όταν εμφανίζονται εκεί ερωτούνται μόνο αν έχουν περάσει από την Τουρκία, που ναι όλοι έχουν περάσει διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και κατόπιν ενώ έχουν εμποδιστεί να μιλήσουν για τους λόγους για τους οποίους έφυγαν από τη χώρα τους λαμβάνουν μια ειδοποίηση που κρίνει το αίτημα τους απαράδεκτο. Αίτημα το οποίο δεν έχουν καν υποβάλλει, γιατί η "συνέντευξη" αφορούσε αποκλειστικά το θέμα Τουρκία.
Φυσικά επειδή είμαστε νομότυποι τους λέμε ότι έχουν 20 μέρες να υποβάλλουν αίτημα επανεξέτασης.

Εν τω μεταξύ η ημερομηνία εξέτασης του αιτήματος ασύλου παραμένει στο χαρτί ως είχε. Για την έφεση φυσικά πρέπει να καταφύγουν σε δικηγόρο (τον οποίο 99% δεν έχουν να πληρώσουν), αλλά προσέξτε, πουθενά επισήμως δεν έχει αλλάξει η ημερομηνία για τη συνέντευξη που έχει υποχρέωση να κάνει η Υπηρεσία Ασύλου.

Δείτε ενδεικτικά παρακάτω το σχετικό με όσα αναφέρουμε παραπάνω, e-mail που έλαβε οικογένεια προσφύγων και βρίσκεται στα χέρια του 2020mag.gr.

Η Τουρκία όπως είχαμε ήδη γράψει όταν ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε περιχαρής ότι την ανακηρύσσει ασφαλή Τρίτη Χώρα, δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει Διεθνούς Νομολογίας να δεχτεί πίσω κανέναν. Η Σύμβαση του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967 για τους Πρόσφυγες έχει υπογραφεί από την Ελλάδα όπως και από τις περισσότερες χώρες αλλά όχι από την Τουρκία. Η Τουρκία δέχεται μόνο μετανάστες από τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες λέγοντας όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι εφόσον η Τουρκία είναι ασφαλής Τρίτη χώρα κι εφόσον έρχονται από εκεί μπορούν να ξαναγυρίσουν.

Η ξεφτίλα της Ελληνική Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στο ΣτΕ, σημειώνει ότι «Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση  επιχειρείται η διαγραφή της υποχρέωσης της Ελλάδας να εξετάσει, στην ουσία, αιτήματα ασύλου προσφύγων, σε κατάφωρη αντίθεση με το κράτος δικαίου, το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Δεσμεύσεις της χώρας και μάλιστα με μία διαδικασία αντίθετη και με τις προβλέψεις του δικαίου της ΕΕ.»

Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης «Ολες οι επίσημες εκθέσεις και αναφορές καταγράφουν τις, συστηματικές και επί πολλά έτη, κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, η οποία μάλιστα έχει εισβάλλει στη Συρία και συμβάλει η ίδια στον βίαιο εκτοπισμό πληθυσμών».

Η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαλεί την Τουρκία με κάθε ευκαιρία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά μόνο όταν αφορά την εθνική κυριαρχία ή απλώς όταν χρειάζεται να φτιάξει "ατμόσφαιρα".

Νότης κερνάει, Νότης πίνει

Βέβαια το πιο ενδιαφέρον είναι ότι συστάθηκε ομάδα εργασίας από πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες αλλά ουδέποτε εξέδωσε πόρισμα σχετικά με το θέμα: Τουρκία, ασφαλής Τρίτη χώρα.

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι δύο οργανώσεις «παραγγέλθηκε εισήγηση των υπηρεσιών Ασύλου, η οποία επικαλείται πληροφορίες, που όχι μόνο δεν στηρίζουν την κρίση των δύο Υπουργών περί της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, αλλά οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Για τον λόγο αυτό το σχετικό σημείωμα της Υπηρεσίας Ασύλου, συντεταγμένο στα Αγγλικά, γνωστοποιήθηκε μόνο κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης. Περαιτέρω, σχετική έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASO), ήδη από το 2019, ουδόλως λήφθηκε υπόψη, καθώς όχι μόνο δεν στήριζε τη σχετική κρίση των δύο Υπουργών, αλλά στοιχειοθετούσε ακριβώς το ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες».

Και φυσικά εκτός από το θέμα των επαναπροωθήσεων που σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Νότη Μηταράκη, δεν υφίσταται (τι κι αν υπάρχουν βίντεο και μαρτυρίες, τι κι αν έχουν βουίξει τα διεθνή μέσα), αυτή η τακτική απλώς αφήνει έκθετους χωρίς χαρτιά και χωρίς προστασία εκατοντάδες ανθρώπους.

Δημιουργεί δηλαδή τις ίδιες συνθήκες που έθρεψαν επί κυβέρνησης Σαμαρά τη Χρυσή Αυγή.

Για να το κάνουμε λιανά.

Οι πρόσφυγες δικαιούνται να έχουν συνέντευξη όπου θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους έφυγαν από τη χώρα τους. Κι αυτό δεν είναι θέμα επιλογής, είναι υποχρέωση της Ελλάδας που αν θέλει να επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να το σέβεται πρώτα η ίδια.

Η τακτική που ακολουθείται πρακτικά σημαίνει ότι ο αιτών άσυλο θα πρέπει να πληρώσει νομικό σύμβουλο (με αρχική τιμή 400ευρώ), όταν ακόμη δεν έχει δυνατότητα να βρει δουλειά αφού αφενός δεν έχει άδεια παραμονής αφετέρου δεν φιλοξενείται κάπου έως ότου υπάρξουν οι προϋποθέσεις να ενσωματωθεί. Κι αυτό μόνο για την προσβολή της 1ης απόφασης. Αν απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό θα πρέπει να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αν δε δικαιωθεί και εκεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ακόμη και αν βρει νομική εκπροσώπηση η όλη διαδικασία θα πάρει περίπου 4 χρόνια.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Έως ότου η Ελλάδα καταδικαστεί στα Διεθνή Δικαστήρια, γιατί ουσιαστικά έφτιαξε μια ΚΥΑ η οποία είναι αυθαίρετη και η οποία αντιβαίνει τη διεθνή νομολογία (την οποία η χώρα έχει συνυπογράψει) δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά και χωρίς μέλλον.

Η χαρά του διακινητή και της μαύρης εργασίας. Αυτή τη στιγμή η ωριαία αμοιβή για μαύρη εργασία στους παροικούντες την Αχαρνών είναι 1 ευρώ και το ωράριο είναι 12-14 ώρες την ημέρα.

Οι τιμές για πλαστά χαρτιά και την ελπίδα για διαφυγή προς το Βορρά τιμάται 5.000 ευρώ.

Το μέλλον το έχουμε ξαναδεί

Στα προσφυγικά γκέτο που έχουν δημιουργηθεί στο Μεταξουργείο και στην περιοχή της Αχαρνών, περήφανοι έλληνες νοικιάζουν οτιδήποτε έχει τοίχους και μια σκεπή σε εξαθλιωμένους ανθρώπους έναντι ποσών που κυμαίνονται από 40 ευρώ (για χώρους χωρίς νερό και ρεύμα) μέχρι 200 για αυτά που έχουν ακόμη νερό και συνήθως κλεμμένο ρεύμα από κάπου αλλού.

Συμμορίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους διεκδικώντας περιοχές και τετράγωνα και δε θέλω να πέσετε από τα σύννεφα αλλά η ΕΛ.ΑΣ. είναι σχεδόν άφαντη.

Όσοι θυμούνται τι έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά θα ανακαλέσουν τις εικόνες με τα "παλικάρια" του Κασιδιάρη να πηγαίνουν συνοδεία τις γριούλες στο ΑΤΜ.

Η Ευρώπη δηλώνει ότι αυτά καλό είναι να μη γίνονται. Αλλά μέχρι εκεί.

Ναι εντάξει λέει ότι θα τα ερευνήσει, ναι κάποιοι φωνάζουν, ο Νότης λαύρος ανακοινώνει ότι «Δε ζητάμε συγνώμη για την προσήλωσή μας στο να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα» και ταυτόχρονα επαίρεται για τα νούμερα.

«Τόσο τοις εκατό λιγότεροι ήρθαν στη χώρα», «τόσα camp κλείσαμε», «να, είδατε; το λύσαμε το μεταναστευτικό».

Στα χαρτιά.

Με πειραγμένα στατιστικά, με βίαιες επαναπροωθήσεις, με καταπάτηση των βασικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αυθαίρετες υπουργικές αποφάσεις που νομικά θα έκαναν πρωτοετή της Νομικής να γελάει μέρες, και με το επόμενο πογκρόμ στη γωνία να μας "χαμογελάει" νεοναζιστικά.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ