Γιατί απεργούμε τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου

Επτά ολόκληρους μήνες έμεινε στη φυλακή ο 30χρονος που κατηγορήθηκε χωρίς να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος του για την επίθεση στον αστυνομικό της ομάδας Δράσης στα γεγονότα της 9ης Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη. Και κανένας από τους ασκούντες την εξουσία αυτού του τόπου δεν φρόντισε από την πρώτη κιόλας μέρα να αποκαταστήσει το λάθος της σύλληψης αυτού του ανθρώπου, να του ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να τον βοηθήσει να επανέλθει στην προηγούμενη ζωή του, που μέσα σε μία μέρα ανατράπηκε, ολοσχερώς. Γιατί; Γιατί απλά το κράτος δεν ενδιαφέρεται για τον πολίτη. Και φροντίζει να μας το αποδεικνύει καθημερινά πλέον.

Γιατί απεργούμε τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΛΛΙΤΣΑ ΒΛΑΧΟΥ*

Μέσα σε ελάχιστες μέρες, για παράδειγμα, η Δικαιοσύνη έχει επιδείξει μια σπάνια εγρήγορση εκτελώντας πιστά τις εντολές που δίνονται από την υπουργό Παιδείας.

Μέσα σε ελάχιστες μέρες το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση κρίνοντας την απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών παράνομη, και μόλις χτες, Παρασκευή 8/10 και ενόψει της απεργίας της Δευτέρας, εκδικάστηκε και η αγωγή της "Σιδηράς κυρίας" που ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ (η οποία ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο συντάχθηκε με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των εκπαιδευτικών), αποφασίζοντας τελικά το δικαστήριο ότι η απεργία- αποχή από την αξιολόγηση της ΑΔΕΔΥ είναι παράνομη και καταχρηστική.

Και μέσα σε ένα κρεσέντο διασποράς φόβου, απειλών και εκδικητικής μανίας απέναντι στους εκπαιδευτικούς που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη να στηρίξουν όρθιο αυτό που λέγεται Δημόσιο Σχολείο, τη Δευτέρα 11/10 που έχει προκηρυχθεί η απεργία των εκπαιδευτικών, το υπουργείο παιδείας καλεί τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για εκδίκαση της έφεσης που ασκήθηκε από αυτές κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Παρόλο που η δικάσιμος είχε οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση όχι απλά επισπεύδει τις διαδικασίες σε χρόνο ρεκόρ αλλά καλεί στο Εφετείο τις ομοσπονδίες την ημέρα που έχει εξαγγελθεί η απεργία!

Χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης, που τα φωνάζουμε και αφορούν στην πληθώρα ύλης μαθημάτων, που απομακρύνουν αντί να έλκουν τους μαθητές στην ουσιαστική γνώση, κατάφωρα εξετασιοκεντρικά συστήματα που έχουν συνθλίψει κυριολεκτικά μαθητές και μαθητές που πέρασαν τα μαθητικά τους χρόνια κάτω από καθεστώς έντονης πίεσης και ανταγωνισμού.

Μαθητές που δυσκολεύονται να ενσωματωθούν στην ομάδα, που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την οικονομική τους κατάσταση, την κοινωνική τους προέλευση αλλά και τη διαφορετικότητα που φέρουν ερχόμενοι στο σχολείο και που δυσκολεύονται οι ίδιοι να διαχειριστούν.

Για όλους αυτούς τους μαθητές όχι απλά δεν έχει κινητοποιηθεί κανένας μηχανισμός για την επίλυσή των προβλημάτων τους, αλλά αντιθέτως, χρόνο με το χρόνο χειροτερεύουν ακριβώς γιατί καμία εκπαιδευτική πολιτική δεν έχει μεριμνήσει επί της ουσίας για κάθε ένα μαθητή/τρια χωριστά.

Γιατί αυτό είναι η σωστή εκπαιδευτική πολιτική. Να σκύβεις πάνω από κάθε παιδί ξεχωριστά και να κάνεις τα πάντα μέχρι να σιγουρευτείς ότι το παιδί αυτό είναι καλά, είναι ισορροπημένο, νιώθει όμορφα που βρίσκεται στο σχολείο, νιώθει καλά που ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή θα υποστηριχτεί από έναν ισχυρό θεσμό που λέγεται Εκπαίδευση.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο απέναντι σε αυτόν τον σκληρό αλλά δίκαιο αγώνα μας.

Αυτή τη Δευτέρα, 11/10, δεν απεργούμε μόνο ενάντια στον κατάπτυστο νόμο Κεραμέως περί «Νέου Σχολείου».

Απεργούμε και για μία Δικαιοσύνη αυτόνομη, ανεξάρτητη που δεν θα είναι το πάρεργο της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας και των οικονομικών συμφερόντων αυτής.

Απεργούμε για μια Δικαιοσύνη που δεν θα ξεχνά αθώους ανθρώπους μέσα στις φυλακές.

Απεργούμε για μια Δικαιοσύνη που δεν θα είναι συνεργός στην "φυλάκιση" χιλιάδων μαθητών στα σχέδια μιας κυβέρνησης που καθόλου δεν νοιάζεται για το συμφέρον και τη στήριξη αυτών των παιδιών αλλά για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των ολίγων και εκλεκτών "αρίστων".

Για αυτό και η συγκέντρωσή μας δεν θα γίνει στα Προπύλαια όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά αλλά έξω από το Εφετείο.

Αυτή τη Δευτέρα απεργούμε για τα παιδιά μας!

Για τη μοναδική ελπίδα αυτού του τόπου!

Και είναι δίκαιος αυτός ο αγώνας, όσες φορές κι αν κριθεί παράνομος και καταχρηστικός!

Και σε αυτόν τον αγώνα, σας θέλουμε όλους δίπλα μας!


*Η Καλλίτσα Βλάχου είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ