GUARDIAN: Αναβιώνει η ακροδεξιά στην Ελλάδα - 16 νέες οργανώσεις τον τελευταίο χρόνο

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του GUARDIAN για την αναζωπύρωση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα το τελευταίο χρόνο.

GUARDIAN: Αναβιώνει η ακροδεξιά στην Ελλάδα - 16 νέες οργανώσεις τον τελευταίο χρόνο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Εκτενές σημερινό (25/10) δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με την αναβίωση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, σε έρευνα που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, τον τελευταίο χρόνο έχουν εμφανιστεί 16 νέες ακροδεξιές οργανώσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. 

Διαβάστε ολόκληρο το σημερινό (25/10) δημοσίευμα του Guardian:

«Ηταν μεγαλόσωμοι και τραγανοί και χτύπησαν σαν κεραυνός εν αιθρία», λέει η Αφροδίτη Φράγκου, ακτιβίστρια και αριστερός δημοσιογράφος που θυμάται τη στιγμή που μια ομάδα ακροδεξιών υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε. «Μας κλώτσησαν και μας χτύπησαν και έσπασαν τα πάντα, τραπέζια, καρέκλες, ακόμη και τα μεγάφωνα που είχαμε στήσει. Τέσσερις από εμάς περάσαμε τη νύχτα στο νοσοκομείο».

Ο Οκτώβριος προοριζόταν να είναι ένας μήνας γιορτής για την Φράγκου και άλλα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, του κατεξοχήν αντιφασιστικού κινήματος της Ελλάδας. Πριν από ένα χρόνο αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες νεοναζί της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου του αυτοαποκαλούμενου «Φύρερ» του κόμματος, Νίκου Μιχαλολιάκου, φυλακίστηκαν μετά από μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης μετά από μια ιστορική πενταετή δίκη.

Η ΚΕΕΡΦΑ γιόρταζε την επέτειο όταν σημειώθηκε η επίθεση σε δημόσια πλατεία της Αθήνας. Λίγες μέρες νωρίτερα παρόμοιες σκηνές είχαν εκτυλιχθεί σε επαγγελματικό σχολείο της Θεσσαλονίκης. Μαυροφορεμένοι νέοι, οπλισμένοι με ρόπαλα, μπαστούνια, φωτοβολίδες και μαχαίρια είχαν ξεφύγει με στόχο φοιτητές, αντιφασίστες και συνδικαλιστές. Σε ένα κύμα ακροδεξιών επιθέσεων που θα άφηναν το έθνος έκπληκτο, οι επιτιθέμενοι γυρίστηκαν να δίνουν ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Για τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, τα επεισόδια θυμίζουν τις χειρότερες μέρες της Χρυσής Αυγής, όταν τα τάγματα ασφαλείας περνούσαν στους δρόμους της Αθήνας χτυπώντας μετανάστες και άλλους «εχθρούς» καθώς η Ελλάδα, είχε γίνει το πρώτο έθνος στην Ευρώπη που ψήφισε νεοναζί στο κοινοβούλιο.

«Εννέα χρόνια αργότερα οι φασίστες αισθάνονται και πάλι ενδυναμωμένοι από τις ρατσιστικές πολιτικές», είπε. «Είμαστε μάρτυρες της επιστροφής τους ακριβώς επειδή αισθάνονται ότι αυτή είναι η στιγμή τους, αυτή είναι η ώρα τους».

Ο πολιτικός "θάνατος" της Χρυσής Αυγής άφησε ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί και υπάρχουν φόβοι ότι άλλοι εξτρεμιστικοί σχηματισμοί προσπαθούν τώρα να καλύψουν αυτό το κενό.

«Όταν η ακροδεξιά δεν μπορεί να κυριαρχήσει σε εθνικό επίπεδο, παραδοσιακά χτίζει προπύργια», δήλωσε η καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Η Χρυσή Αυγή έκανε το ίδιο το 2008, όταν κατέλαβε οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, κάτι που πέρασε απαρατήρητο, και στη συνέχεια κέρδισε μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Δύο χρόνια αργότερα μπήκε στο κοινοβούλιο. Ανησυχώ ότι αυτό μπορεί να συμβεί τώρα με τη δημιουργία παρόμοιων οχυρών στη βόρεια Ελλάδα».

Οι Έλληνες αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν σημειώσει την εμφάνιση τουλάχιστον 16 νέων ακροδεξιών ομάδων μετά την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με αστυνομική έκθεση που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Επτά καταγράφηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η εθνικιστική θέρμη -που συχνά τροφοδοτείται από συντηρητικούς κληρικούς στην Ορθόδοξη εκκλησία- ενισχύεται από την αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών του 2018, η οποία έληξε τη διαφωνία για το όνομα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οι νέες οργανώσεις δεν είναι λιγότερο ρατσιστικές, ομοφοβικές ή αντισημιτικές από τη Χρυσή Αυγή και περιλαμβάνουν ένθερμους πιστούς της επικράτησης της Ελληνικής φυλής.

«Υπάρχει μια ισχυρότερη παράδοση εθνικισμού στη Βόρεια Ελλάδα, επειδή η ακροδεξιά έχει νομιμοποιηθεί στον αγώνα για τη Μακεδονία», λέει ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος διευθύνει το Signal, μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

«Η εμφάνιση αυτών των νέων ομάδων έχει συνδεθεί με το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην περιοχή, επειδή στη Βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλότερα. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι είχαν δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή και φυλακισμένους βουλευτές».

Η άνοδος των θεωριών συνωμοσίας με την πανδημία έχει επίσης βοηθήσει στην ενίσχυση των ακροδεξιών που είναι πλέον σε θέση να αξιοποιήσουν την άγνοια και τους φόβους ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Η Propatria, η οποία ξεκίνησε ως σχολή πολεμικών τεχνών και έχει στενούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή, πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην ΚΕΕΡΦΑ.

«Ένας από τους δράστες είχε [τατουάζ] τον Μαύρο Ήλιο στον αγκώνα του και μπόρεσα να τον αναγνωρίσω», είπε η Φράγκου, αναφερόμενη στο σύμβολο που σχετίζεται με τις διαβόητες μονάδες SS της Ναζιστικής Γερμανίας.

Ο άνδρας, ο οποίος συνελήφθη και του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών με αναστολή, ήταν γνωστός στην αστυνομία.

Αυτό που ανησυχεί τον Κωστή Παπαϊωάννου είναι η αργή απάντηση των αρμόδιων αρχών στη νέα απειλή.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε οργή την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεση του φυλακισμένου στελέχους της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, επιτρέποντάς του αποφυλακιστεί με την αιτιολογία ότι ο γιος του ήταν άρρωστος.

Ως ηγέτης του κόμματος στην εργατική συνοικία της Νίκαιας, ο Πατέλης εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών επειδή διέταξε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενός αντιφασίστα hip-hop καλλιτέχνη, του οποίου ο θάνατος οδήγησε τελικά στο τέλος της Χρυσής Αυγής.

«Μετά την εμβληματική χρονιά του περασμένου έτους, τμήματα της δικαιοσύνης φαίνεται να την αμφισβητούν», είπε ο Παπαϊωάννου. «Για πολλούς, η απελευθέρωση του Πατέλη έχει θέσει σε αμφισβήτηση την απόφαση του δικαστηρίου, ακόμη κι αν ένας εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου ζήτησε να την επανεξετάσει».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επικριθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι σφυρηλάτησε ένα κλίμα που διευκόλυνε τους εξτρεμιστές, δίνοντας ανώτερες θέσεις υπουργικού συμβουλίου σε πολιτικούς πρώην με το λαϊκιστικό ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ.

Ο Μητσοτάκης έχει κατηγορηθεί ότι στρέφεται προς τα δεξιά ακολουθώντας σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές και μια σκληρή ατζέντα «Νόμου και Τάξης».

«Βοήθησε στη δημιουργία ενός πολιτικού κλίματος στο οποίο μπορεί να προκύψουν εξωφρενικές αποφάσεις όπως η απελευθέρωση του Πατέλη», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κουλούγλου.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτό που βλέπουμε είναι μια αναβίωση ή ένα ξέσπασμα ακροδεξιάς εξτρεμιστικής βίας», είπε. «Αλλά αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να αγνοούμε αυτό που συμβαίνει – γιατί η ακροδεξιά στην Ελλάδα δεν έχει εξαφανιστεί», δηλώνει η καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ