Το "οχυρό" Ευρώπη εκδικείται - Φρικτές εικόνες στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας (video)

Στα σύνορα Πολωνίας Λευκορωσίας παίζεται ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ εργαλειοποίησης των προσφυγικών ροών. Και μετράει ήδη νεκρούς. 

Το
ΠΡΟΒΟΛΗ

Εδώ και μερικούς μήνες η Λευκορωσία "εμφανίζεται" ως το πέρασμα στην Ευρώπη για χιλιάδες εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Πρόεδρος Λουκατσένκο υπογράφοντας διατάξεις visa free άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με δεκάδες αφίξεις στο αεροδρόμιο του Μινσκ και από εκεί πεζή στα σύνορα με την Ευρώπη, τη "Γη της Επαγγελίας".

Κάποιες ομάδες μάλιστα έφταναν στα σύνορα με τη Λιθουανία συνοδευόμενες από αξιωματούχους της Λευκορωσίας.

Όταν η Λιθουανία ύψωσε τείχος για να αποτρέψει τις εισόδους, το μονοπάτι άλλαξε και μεταφέρθηκε στα σύνορα με την Πολωνία.

Η Ευρώπη η οποία έχει στηρίξει τους μη συμπαθούντες το καθεστώς Λουκατσένκο, θεωρεί ως αντίποινα τις κινήσεις του.

Ο Πολωνός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ραντοσλάβ Σικόρσκι κατηγόρησε τον Λουκατσένκο ότι δημιουργεί αυτό το "κύμα" για να αναγκάσει την Ευρώπη να αποσύρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει και ότι ο ίδιος μετέχει στα δίκτυα λαθρομετακινητών βγάζοντας πολλά χρήματα.

Και όσο ήταν καλοκαίρι κι οι θερμοκρασίες ήταν "φιλικές" το πέρασμα ήταν ασφαλές, οι πρόσφυγες έμπαιναν είτε στην Πολωνία είτε στη Λιθουανία και ζητούσαν άσυλο εκεί ή αν είχαν πληρώσει κάτι παραπάνω έφταναν στη Γερμανία.

‘Ομως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Πολωνία πλέον εγκατέστησε συρμάτινο φράχτη σε όλο το βόρειο τμήμα της το οποίο περιπολείται συνεχώς, προσπαθώντας να ανακόψει το κύμα.

Επιπλέον το εθνικιστικό μέτωπο που βρίσκεται στην κυβέρνηση, πέρασε νόμο με τον οποίο νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις ( push backs ) παρότι είναι σε πλήρη αντίθεση με τη Διεθνή νομοθεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Ε.Ε. καταδίκασε μέσω της επιτρόπου Μιγιάτοβιτς αλλά μέχρι εκεί.

Αυτό που συμβαίνει πλέον εν γνώσει όλων είναι ότι όσοι φθάνουν στα σύνορα απωθούνται πίσω στη Λευκορωσία, η οποία δεν τους δέχεται και έτσι παραμένουν στην ενδιάμεση περιοχή για μέρες χωρίς στέγη και τροφή

Για να μην υπάρχουν μάρτυρες η πολωνική κυβέρνηση απαγόρευσε σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και δημοσιογράφους την προσβαση στη συνοριογραμμή.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί, αφού η περιοχή δεν παρέχει κανενός είδους καταφύγιο και το κρύο τη νύχτα είναι τέτοιο που δύσκολα μπορεί κάποιος να επιζήσει περνώντας τη νύχτα έξω.  Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν λένε ότι οι αρχές τους πηγαίνουν πέρα δώθε και για μέρες ζουν στο δάσος προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Φυσικά οι επαπαπροωθήσεις γίνονται με εκτεταμένη χρήση βίας.

Μαρτυρίες από εθελοντές της Grupa Granica που δραστηριοποιείται στα σύνορα αναφέρουν ότι μια οικογένεια που κατάφερε να περάσει και στην οποία παρείχαν πρώτες βοήθειες αφού ήταν σε υποθερμία, οδηγήθηκε μπροστά στα μάτια τους σε στρατιωτικό αυτοκίνητο από ένστολους χωρίς όμως διακριτικά για να επαναπροωθηθεί πίσω στη Λευκορωσία. Τα μέλη της Οργάνωσης αναφέρουν ότι δεν ασκήθηκε βία αφού στη σκηνή υπήρχε κάλυψη από γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Εν τω μεταξύ, το μεταναστευτικό ρεύμα κινείται πλέον προς τα σύνορα Λευκορωσίας Ουκρανίας, ενώ ο Λουκασένκο (αφού έκανε το κομμάτι του) απέσυρε την προσφορά visa σε πολίτες 7 χωρών μεταξύ των οποίων είναι το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Οι κλήσεις των εγκλωβισμένων στη γκρίζα περιοχή σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για βοήθεια είναι συνεχείς, πλην όμως κανείς δεν επιτρέπεται να πλησιάσει και να παράσχει όποιου είδους βοήθεια.

«Ανθρωποι πεθαίνουν από το κρύο», αναφέρουν εθελοντές «κι εμείς απλώς το παρακολουθούμε».

Οι εκκλήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα επικεντρώνονται στο να αποτρέψουν τους πρόσφυγες να χρησιμοποιούν αυτό το μονοπάτι για να μην υπάρξουν κι άλλοι νεκροί. Η απάντηση όμως είναι πολλές φορές «πρέπει να προσπαθήσω, όπως και να έχει είναι καλύτερα από εδώ που είμαστε καταδικασμένοι».

Κι αν όλα αυτά σας θυμίζουν τι συμβαίνει στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας, ναι αυτή είναι η απάντηση του "Οχυρού Ευρώπη" στα κύματα εκτοπισμένων από χώρες που τα κράτη μέλη της, πούλησαν όπλα ή αποσταθεροποίησαν.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ