«Έρχονται νέες πανδημίες αν δεν φτιάξουμε δημόσια συστήματα Υγείας»

Δυσοίωνες προβλέψεις από τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, Ηλία Μόσιαλο.

«Έρχονται νέες πανδημίες αν δεν φτιάξουμε δημόσια συστήματα Υγείας»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την ώρα που στην Ελλάδα, όπως καταγγέλουν καθημερινά γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι, το ΕΣΥ έχει αφεθεί στην τύχη του προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην τύχη… Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν εσωτερικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, δημιουργώντας νέες μεγαλουπόλεις. Η Νιγηρία, για παράδειγμα, σε 20 χρόνια θα είναι μεγαλύτερη πληθυσμιακά από τις ΗΠΑ, με μεγαλουπόλεις άνω των 10 εκατ. κατοίκων. Πώς θα αναπτυχθούν αυτές οι μεγαλουπόλεις; Άναρχα, πολεοδομικά και υγειονομικά, άρα με συνθήκες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα συνύπαρξης με ζώα», είπε ο Ηλίας Μόσιαλος σε συνέντευξή του στο Mega.

«Δεν έχουμε πολιτική υγείας για αυτές τις χώρες, ούτε ενισχυμένα συστήματα Δημόσιας Υγείας. Πρέπει να γίνει μία συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης των συστημάτων Δημόσιας Υγείας, χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Χρειάζεται βοήθεια στην πολεοδομική συγκρότηση και ανασυγκρότηση αυτών των χωρών … Να μην υποτιμούμε αυτά τα φαινόμενα. Εμείς βλέπουμε τους μετανάστες, τις λίγες χιλιάδες που έρχονται στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Αλλά η μεγάλη μετανάστευση είναι εσωτερική, στις χώρες του Νότου», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ