Μια γατομάνα μας μιλάει για την φιλοζωία και τον εθελοντισμό

Η σχέση μας με τα ζώα είναι θεραπευτική σωματικά και συναισθηματικά, με βοήθησαν να γίνω πιο κοινωνική, με έμαθαν να αγαπάω τους ανθρώπους και να συγχωρώ πιο εύκολα.

 

Μια γατομάνα μας μιλάει για την φιλοζωία και τον εθελοντισμό
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Η CAT PARENT

Γειά σου! Είμαι μια γατομάνα από τη Βόρεια Ελλάδα με τρομερή αγάπη για τα ζώα και ενεργή εθελόντρια.

Προσφέρω δωρεάν τις υπηρεσίες μου σε αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια της περιοχής μου και σε όσες οργανώσεις μπορώ.

Φροντίζω για το φαγητό τους, την ιατρική τους περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή, τις στειρώσεις τους και τα προωθώ για υιοθεσία μέσω Facebook και του κοινού λογαριασμού που έχω στο instagram με τα παιδιά μου @iamacatparent.

Τα παιδιά μου είναι εφτά υπέροχες γάτες, η κάθε μία με τη δική της ξεχωριστή ιστορία, αλλά αυτό θα σου το γράψω άλλη φορά, πρώην αδεσποτάκια και αποτυχημένες υιοθεσίες. Τα περισσότερα τα διέσωσα μωράκια μερικών ημερών και άλλα μεγαλύτερα.

Όλα μαζί όμως έσωσαν εμένα από τη κατάθλιψη και για αρκετό καιρό ήταν ο μόνος λόγος που σηκωνόμουν από το κρεβάτι.

Μαζί με τα παιδιά μου λοιπόν, μένουμε σε μια μικρή παλιά μονοκατοικία και φιλοξενούμε κατά καιρούς τραυματισμένα ή χειρουργημένα ζωάκια, αλλά κυρίως μωράκια τα οποία βρίσκουμε σε κάδους, αυτούς τους μεγάλους τους πράσινους ντε! Στην αυλή μας έχουμε σπιτάκια για τα διερχόμενα γατάκια και στο μπαλκόνι μας φιλοξενούμε τα ηλικιωμένα αδέσποτα σκυλάκια μας και μια φίνα κουταβίνα, η αγγελία της ετοιμάζεται οπότε stay tuned!

Από μικρή είχα αδυναμία στους ανθρώπους που γελάνε με τη ψυχή τους και στα ζώα, όλα τα ζώα, ακόμα κι αυτά που καταλήγουν στα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα αλλά όχι στο δικό μου.

Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων και η εθελοντική προσφορά προς αυτά μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, σε εθελοντές οι οποίοι δρουν μόνοι αλλά και σε φιλοζωικές οργανώσεις. Ένας εθελοντής και μια φιλοζωική έχουν πάνω κάτω τις ίδιες ανάγκες σε διαφορετική κλίμακα.

Σίγουρα έχουμε ανάγκες από κουβέρτες και σπιτάκια, ειδικά αυτές τις κρύες ημέρες, αλλά και κλουβιά, γατοπαγίδες καινούργια ή παλιά δεν έχει σημασία αρκεί να είναι καθαρά και λειτουργικά.

Πάντα χρειαζόμαστε δωρεές τροφών, εμβολίων και αντιπαρασιτικών για γάτες και σκύλους και φάρμακα

Οικονομική αναδοχή αδέσποτων, δηλαδή να αναλάβεις εξ ολοκλήρου ή ένα μέρος του κόστους της τροφής ενός αδέσποτου ή/και τα έξοδα κτηνιάτρου.

Επίσης τεράστια βοήθεια και σημαντική εθελοντική προσφορά είναι η μεταφορά ζώων από και προς τον κτηνίατρο. Αλλά η πιο εύκολη, ανέξοδη και ξεκούραστη βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις είναι η ηλεκτρονική προώθηση αγγελιών.

Την επόμενη φορά που θα δεις κάποιο ποστ ή στορι για κάποιο ζώο που χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για κάποιο χειρουργείο, φιλοξενία ή υιοθεσία και δε μπορείς να προσφέρεις τίποτα από τα τρία, κάνε ένα σερ στη σελίδα σου και που ξέρεις, ίσως το χέρι βοήθειας ή ο άνθρωπος του να βρίσκεται στους δικούς σου φόλοουερς!

Ο εθελοντισμός είναι η σπονδυλική στήλη της φιλοζωίας

Δυστυχώς ή ευτυχώς, στη πανέμορφη χώρα μας, οι εθελοντές και οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν το μεγαλύτερο έργο. Προσφέρουν αφιλοκερδώς τη ψυχή και τον χρόνο τους για να καλυτερεύσουν τις συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων.

Θέλω να αναφέρω κάποια πλάσματα, εθελόντριες, πού αγαπώ και εκτιμώ ιδιαίτερα για το έργο που κάνουν με τα ζώα αλλά και για το ήθος τους!

Οι αδερφές Άσπα και Μαίρη Χατζηκωστή που κάνουν τεράστιο έργο στη Θεσσαλονίκη (https://www.facebook.com/aspa.chatzikosti - https://www.facebook.com/mary.chatzikosti)

Η αγαπημένη μου Μαρία Σάββα, ένας μοναδικός άνθρωπος, με ατελείωτη αγάπη για τα ζώα, κάνει τρομερή δουλειά στη Κυψέλη - @mar911sav 

Και η Αναστασία Μουρουζίδου, μια θαυμάσια κοπέλα που φροντίζει αρκετές αποικίες γατιών κάπου στην Αθήνα - @runformycats

Και κάπου εδώ να πω πως:

1. Ο καθε Δήμος συνήθως διαθέτει κάποιες τροφές για τα αδέσποτα της περιοχής του, κυρίως για σκυλιά, οι οποίες, με σεβασμό και αγάπη, είναι ως επί τον πλείστων κάκιστες και μακροχρόνια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία του ζώου. Αυτές οι τροφές δεν έχουν καμία σχεδόν θρεπτική ουσία. Είναι σαν να τρως ρυζογκοφρέτες κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής σου. Θα ήταν υπέροχο αν αγόραζαν τις τροφές με γνώμονα την ευζωία του ζώου και όχι την χαμηλότερη τιμή αγοράς.

2. Γεμίστε και καμιά ταΐστρα βρε παιδιά που και που, έτσι για τα μάτια του κόσμου.

Μέσα σε όλα αυτά, ένας εθελοντής έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά, όλους αυτούς που θα πετάξουν τα μπολ με το νερό και τη τροφή, αυτούς που θα καταστρέψουν τα σπιτάκια για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, χωρίς φυσικά να σκέφτονται ούτε το ζώο ούτε τον κόπο του συνανθρώπου τους.

Αυτούς τους, λίγους ευτυχώς, που βγάζουν τον σκύλο τους με ή χωρίς λουρί που δεν έχουν καμία εκπαίδευση και παιδεία απέναντι στα αδέσποτα και κανένα σεβασμό προς το ίδιο τους το ζώο.

Αυτούς που θα σου φερθούν αγενέστατα γιατί υποθέτουν ότι δεν αγαπάς τους ανθρώπους γι' αυτό ασχολείσαι με τα ζώα, που θα σου πουν το κλασικό, και οι άνθρωποι πεινάνε αλλά δεν σε βλέπω να ταΐζεις κανέναν.. όλους αυτούς τέλος πάντων που νομίζουν ότι ζουν μόνοι τους και ότι πετάει και κινείτε ή τους ενοχλεί ή έχει μικρόβια ή και τα δύο.

Γι' αυτό μη ξεχνάς να είσαι ευγενικό πλάσμα. Αν δεν αγαπάς τα ζώα, οκ, μη τους κάνεις κακό όμως με κανέναν τρόπο και αν δεις κάποιον να τους κάνει κακό, μη φοβηθείς να μιλήσεις!

Σε αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα ζώα, έχω ζήσει και πολλές δύσκολες στιγμές. Κάποιες αρκετά τραγικές και άλλες λιγότερο.

Πριν κάποια χρόνια κάποιος "καλός άνθρωπος" μπήκε στην αυλή μου και έριξε φόλα. Πέθαναν 13 γάτες μέσα σε φριχτούς πόνους.
Οι περισσότερες φρεσκοστειρομένες, κάτω του ενός έτους. Κάποιες κατέληξαν στα χέρια μου και άλλες στο κτηνιατρείο. Φυσικά έκανα όλες τις κινήσεις που έπρεπε στην αστυνομία μαζί με τη δικηγόρο μου και οι γάτες στάλθηκαν για τοξικολογικές εξετάσεις. Η απάντηση ήρθε έναν χρόνο μετά. Φυτοφάρμακο απαγορευμένο στην ευρωπαϊκή ένωση.

Επίσης πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο είναι όταν με παίρνουν τηλέφωνο για κάποιο ζώο που το χτύπησε άνθρωπος ή αυτοκίνητο και αργοπεθαίνει ή είναι νεκρό. Δε θυμάμαι ούτε εγώ πόσες γάτες έχω θάψει. Πάντα με ένα παιχνιδάκι από τα παιδιά μου και μια προσευχή. Κάνω μέρες να συνέλθω κάθε φορά. 

Όμως όλα ξεχνιούνται με τη τόση αγάπη που παίρνω από τα ζώα. Κάθε μέρα μου μαθαίνουν και κάτι διαφορετικό κι ας μιλάμε μόνο με τα μάτια. Η αγάπη αυτή φτάνει να γιατρέψει 10 πονεμένες καρδιές. Και ενώ πολλές φορές νιώθω αδύναμη και ψυχικά κουρασμένη, ένα μιαου, το κούνημα της ουράς ή τα νάζια και οι τούμπες που μου κάνουν τα παπούδια μου λες και είναι κουτάβια, γεμίζουν τις μπαταρίες μου και και το μέσα μου με θετική ενέργεια!

Η σχέση μας με τα ζώα είναι θεραπευτική σωματικά και συναισθηματικά, με βοήθησαν να γίνω πιο κοινωνική, με έμαθαν να αγαπάω τους ανθρώπους και να συγχωρώ πιο εύκολα.

Μεγάλο μου όνειρο είναι να αποκτήσω ένα δικό μου κτήμα και να ζω εκεί με τα παιδιά μου αλλά και με όλα τα αδεσποτάκια. Ένα κτήμα στο οποίο να μπορώ να φιλοξενώ όποιο ζώο έχει ανάγκη, όχι μόνο σκύλους και γάτες αλλά και γουρούνια, αγελάδες, κατσίκες, γαϊδούρια..

Να μας επισκεπτονται σχολεία και να μαθαίνουν τα παιδιά για τα ζώα, τις ιστορίες τους, πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε και για τον εθελοντισμό. Έχω πολλά σχέδια για το κτήμα, φυσικά θα πρέπει πρώτα να κερδίσω το Τζόκερ.. η ελπίδα πεθαίνει τελευταία δε λένε; 

Αν διάβασες ως εδώ πάει να πει πως σου άρεσαν αυτά που γράφω.. ή και όχι! Όπως και να έχει σε ευχαριστώ για το χρόνο σου! Μη ξεχάσεις να χαμογελάσεις σήμερα, να πιείς νερό και να ταΐσεις ένα αδέσποτο!

Από εμένα και τα παιδιά μου, μιαου!

Με εκτίμηση,

Cat parent

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ