Καταγγελίες - φρίκη: «Οι ελληνικές αρχές πέταξαν ανθρώπους στην θάλασσα - 3 νεκροί και 1 αγνοούμενος» (video)

Δεν υπάρχουν πλέον λόγια για να περιγράψουν τις καταγγελίες για την αγριότητα των ελληνικών αρχών και τις φονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Καταγγελίες - φρίκη: «Οι ελληνικές αρχές πέταξαν ανθρώπους στην θάλασσα - 3 νεκροί και 1 αγνοούμενος» (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο έλληνας διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος γράφει στο facebook:

«Την πρώτη φορά που το άκουσα, δεν μπορούσα να το πιστέψω.

Μετά από συνεχιζόμενες μαρτυρίες και αναφορές όμως, φαίνεται ότι όχι μόνο είναι αλήθεια, αλλά παγιώνεται και ως μια νέα δολοφονική μέθοδος των ελληνικών αρχών.

Επιζώντας ελληνικού pushback καταγγέλει ότι οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν 3 άτομα στην Χίο και τους πέταξαν στην θάλασσα κοντά στην τουρκική ακτή, χωρίς σωσίβιο και χωρίς κανένα μέσο να ζητήσουν βοήθεια.

Ο ένας πνίγηκε κατευθείαν, οι δυο κολύμπησαν ως το γειτονικό νησί και σώθηκαν.

Είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και 20 μήνες, οι ελληνικές αρχές απαγάγουν πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά και τους παρατάνε στην μέση του Αιγαίου μέσα σε πλωτές σκηνές (liferaft).

Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν έχουν να επαναπροωθήσουν μικρό αριθμό ανθρώπων, δεν ξοδεύουν ένα ολόκληρο liferaft, το οποίο κοστίζει από 5.000-25.000 ευρώ, αλλά πετάνε τους ανθρώπους κατευθείαν στην θάλασσα!

Η οργάνωση “Mare Liberum” αναφέρει ότι υπάρχουν μαρτυρίες για 20 τουλάχιστον περιπτώσεις που οι ελληνικές αρχές πέταξαν ανθρώπους στην θάλασσα με 3 νεκρούς και 1 αγνοούμενο.

Κάποια πράγματα είναι τόσο αποτρόπαια που ακόμα και η αφήγηση μειώνει το μέγεθος της φρίκης τους.

#refugees

Video from Mare Liberum»

Το χρονικό

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα aegeanboatreport.com της οργάνωσης Aegean Boat Report, τα ξημερώματα της Κυριακής, 30 Ιανουαρίου, μια ομάδα 21 προσφύγων έφτασε με βάρκα στα Γρίδια της Χίου.

Αμέσως μετά την άφιξή τους χωρίστηκαν σε πολλές μικρότερες ομάδες, κρύβονταν στις γύρω περιοχές, φοβούμενοι να εντοπιστούν από την αστυνομία και απωθήθηκαν πίσω στην Τουρκία.

Με το πρώτο φως μια ομάδα 12 ατόμων εντοπίστηκε και συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία.

Μια άλλη ομάδα έξι ατόμων που κρυβόταν στην ίδια περιοχή, παρατήρησε την ώρα που η αστυνομία μετέφερε τα 12 άτομα μακριά με ένα βαν.

Στις 12:15 η τουρκική ακτοφυλακή βρήκε και διέσωσε 12 άτομα από σωσίβια σχεδία που παρέσυρε έξω από το Τσεσμέ της Τουρκίας, τα ίδια 12 άτομα που είχαν συλληφθεί στη Χίο νωρίτερα σήμερα.

Η ομάδα των έξι παρέμεινε κρυμμένη στην περιοχή όλη την ημέρα, το απόγευμα κινήθηκε προς τα Νένητα. Ενώ περπατούσαν εντοπίστηκαν από την αστυνομία, μόνο δύο από αυτούς διέφυγαν.

Στις 19:30 μπήκαν στα Νένητα και στις 20:00 λάβαμε φωτογραφίες τους έξω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στα Νένητα. Από το google street view μπορούμε εύκολα να βρούμε την εκκλησία, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκονταν στα Νένητα της Χίου.

Στις 21.45 χάθηκε κάθε επαφή, υποθέτουμε ότι τους βρήκε η αστυνομία, δεν έχουμε πληροφορίες τι συνέβη με αυτούς τους δύο, αλλά η αστυνομία στη Χίο ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξαν νέες αφίξεις στην περιοχή.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (31/01), ενώ ήταν ακόμη σκοτάδι, τρεις άνδρες βγήκαν στη θάλασσα από την Ελληνική Ακτοφυλακή και τους πέταξαν κατευθείαν στη θάλασσα, ούτε βάρκα, ούτε σωσίβια σχεδία, ένας από αυτούς δεν μπορούσε καν να κολυμπήσει. Σύμφωνα με δήλωση που πήρε και δημοσίευσε η τουρκική ακτοφυλακή, μόνο δύο από αυτούς βγήκαν στη στεριά, ο ένας αγνοείται και πιστεύεται ότι πνίγηκε.

Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη όλη μέρα για τον εντοπισμό του αγνοούμενου, χωρίς μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Είναι πραγματικά δύσκολο να ξέρεις τι να πιστέψεις, γιατί είναι πολύ πιο σκληρό για να είναι αληθινό.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές παρόμοιες αναφορές από αυτή την περιοχή έξω από τη Χίο, όπου άνθρωποι ισχυρίζονται ότι πετάχτηκαν κατευθείαν στη θάλασσα από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, μερικοί μάλιστα με χειροπέδες με πλαστικές λωρίδες.

Φαίνεται να μην έχει τέλος η σκληρότητα που επιβάλλεται σε αυτές τις φτωχές ψυχές, σαν να μην σημαίνουν τίποτα για κανέναν. Ντρέπομαι, χάνω τα λόγια.

Το να πετάς ανθρώπους στο νερό, ανεξάρτητα από το αν φορούν σωσίβια ή μπορούν να κολυμπήσουν, είναι απόπειρα δολοφονίας και δείχνει με τον πιο βάναυσο τρόπο πόσο μακριά είναι διατεθειμένες να φτάσουν οι ελληνικές συνοριακές αρχές

MARE LIBERUM: «Απόπειρα δολοφονίας...»

«Απόπειρα δολοφονίας: Πως το ελληνικό λιμενικό αποδεικνύει την αδιαφορία του για τις ανθρώπινες ζωές», είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας του mare-liberum.org, μιας διεθνούς συλλογικότητας ακτιβιστών που με το πλοίο MARE LIBERUM παρακολουθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα:

Η συνοριακή βία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας δεν αποτελούν είδηση ​​εδώ και μήνες. Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, ήμασταν σοκαρισμένοι όταν είδαμε πώς το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα άρχισε να χρησιμοποιεί σωσίβιες σχεδίες για τις απωθήσεις τους.

Έκτοτε, άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη φτάσει στο ελληνικό έδαφος στο παρελθόν, εγκαταλείπονται τακτικά σε σωσίβιες λέμβους στην ανοιχτή θάλασσα. Αυτή η πρακτική έχει γίνει «τυπική διαδικασία» των αρχών. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι εγκαταλείπονται σε σωσίβιες σχεδίες στο Αιγαίο δύο φορές την εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020, επηρεάζοντας πάνω από 4.700 άτομα. Η ρουτίνα δεν κάνει τη χρήση σωσίβιας σχεδίας λιγότερο συγκλονιστική.

Οι λαστιχένιες λέμβοι, οι οποίες δεν μπορούν να οδηγηθούν και είναι συχνά υπερπλήρεις, είναι πάντα απειλητικές για τη ζωή.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν επίσης επανειλημμένες περιπτώσεις εγκαταλείψεων στη θάλασσα ατόμων σε κίνηση χωρίς σωσίβιες σχεδίες ή λαστιχένιες λέμβους. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τέτοια απώθηση φέτος.

Το να πετάς ανθρώπους στο νερό, ανεξάρτητα από το αν φορούν σωσίβια ή μπορούν να κολυμπήσουν, είναι απόπειρα δολοφονίας και δείχνει με τον πιο βάναυσο τρόπο πόσο μακριά είναι διατεθειμένες να φτάσουν οι ελληνικές συνοριακές αρχές.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ