#Gamestop: Eπενδυτικός πόλεμος ή μήπως ζούμε τη γέννηση του «Ρομπέν των Αγορών»;

Η ιστορία με την GameStop που εδώ και μερικά 24ωρα κάνει το γύρο του κόσμου, θυμίζει το μύθο του Δαβίδ με τον Γολιάθ. Ανώνυμοι, αδύναμοι, φτωχοί επενδυτές, κατατροπώνουν στη χρηματιστηριακή αρένα μερικά από τα πλουσιότερα, ισχυρότερα και διασημότερα hedge fund.

#Gamestop: Eπενδυτικός πόλεμος ή μήπως ζούμε τη γέννηση του «Ρομπέν των Αγορών»;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ας δούμε όμως πώς έχει η ιστορία.
Οι «σορτάκηδες» είναι μια ιδιαίτερη χρηματιστηριακή φυλή, χωρίς πολλές φιλίες και κυρίως χωρίς μεγάλη εκτίμηση στους κύκλους των επενδυτών. Αντίθετα με τους παραδοσιακούς επενδυτές, οι «σορτάκηδες» ποντάρουν στην πτώση της μετοχής μιας εταιρείας και όχι στην άνοδό της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν βάλει στο μάτι τη μετοχή μια εταιρίας με βιντεοπαιχνίδια, όπου τα παρατεταμένα lockdown και η στροφή των καταναλωτών στις online αγορές την έφεραν σε δύσκολη θέση. Η GameStop ήταν η ιδανική περίπτωση για τους επενδυτές που «σορτάρουν» στις αγορές.

Μια ιδιόμορφη όμως, κόντρα μεταξύ ενός παντοδύναμου hedge fund και μιας ομάδας ερασιτεχνών επενδυτών, προκάλεσε παγκόσμια φρενίτιδα γύρω από τη μετοχή της GameStop.

Τι είναι το «σορτάρισμα»;

Στις αγορές υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγάλει κάποιος λεφτά. Ο πιο απλός είναι να επενδύσει στην άνοδο μιας μετοχής, αγοράζοντας φθηνότερα και πουλώντας ακριβότερα. Αυτός είναι ο πιο παραδοσιακός και τίμιος τρόπος. Ωστόσο, δεν είναι πάντα αρκετά προσοδοφόρος και κυρίως δεν είναι αρκετά γρήγορος.

Όπου επικρατούν οι νόμοι της αγοράς, έτσι και στο ναό της, το χρηματιστήριο, οι επενδυτές έχουν βρει πολλούς τρόπους να κερδίζουν υπέρογκα ποσά. Αυτό συνήθως γίνεται σε βάρος των υπολοίπων επενδυτών, αλλά και σε βάρος των ίδιων των εταιριών. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους είναι το short selling.

Οι «σορτάκηδες», με το «σορτάρισμα» των μετόχων επιχειρούν να κερδίσουν από την πτώση της τιμής μιας μετοχής. Αγνοώντας τον γενικό κανόνα των αγορών που λέει «αγόρασε χαμηλά, πούλησε ψηλά», δανείζονται μια μετοχή σε υψηλότερη τιμή, την πωλούν αμέσως, περιμένουν την πτώση της τιμής και τότε την επαναγοράζουν για να την επιστρέψουν. Η διαφορά μεταξύ των δύο πράξεων είναι το κέρδος τους.

Με άλλα λόγια, ο επενδυτής πουλάει μετοχές που δεν κατέχει. Για παράδειγμα δανείζεται μια μετοχή στα 10 ευρώ, την πουλάει στην ίδια τιμή. Η τιμή πέφτει στα 5 ευρώ, την αγοράζει πάλι και την επιστρέφει. Η διαφορά των 5 ευρώ μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης είναι το κέρδος του.

Με αυτή την εξαιρετικά απλή (όσο κι αν μοιάζει μπερδεμένη) μέθοδο, οι επενδυτές κερδίζουν εκατομμύρια από την πτώση της τιμής των μετοχών. Αρκετές φορές όταν το «σορτάρισμα» γίνεται μαζικό, προκαλεί αναταραχή στα χρηματιστήρια και πιέζει τις τιμές των μετοχών.

Πώς μπλέχτηκε η GameStop;

Σε μια τέτοια προσπάθεια να αποκομίσουν υπερκέρδη από την πτώση μιας μετοχής, η ταλαιπωρημένη GameStop φάνηκε το κατάλληλο θήραμα. Το «σορτάρισμα» ξεκίνησε και τα κέρδη έμοιαζαν σίγουρα. Μέχρι που μερικοί ερασιτέχνες επενδυτές ξεκίνησαν σε κάποια ημι-παράνομα χρηματιστηριακά φόρουμ να συζητούν για την πορεία της εταιρίας. Η προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για άνοδο της τιμής όταν σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα, τους οδήγησαν να αγοράσουν την μετοχή. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην αντιστροφή της καθοδικής πορείας της τιμής.

Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί που είχαν στοιχηματίσει στην πτώση της μετοχής, είτε να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν νωρίτερα είτε να ξεκινήσουν να «γράφουν» ζημιές. Η κινητικότητα αυτή «φούσκωσε» τις διαδικτυακές συζητήσεις στις πλατφόρμες των ερασιτεχνών επενδυτών και αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της τιμής της μετοχής.

Αρκετοί επενδυτές ξεκίνησαν να καβαλάνε το κύμα της GameStop. Ταυτόχρονα, στη διαδικτυακή κοινότητα του Reddit με την ονομασία r/wallstreetbets, η οποία πρωτοστατούσε στις συζητήσεις, ξεκίνησε ένα ιδιόμορφο «κίνημα» εναντίον των hedge funds που είχαν ποντάρει στην πτώση της μετοχής.

Το ενδιαφέρον στην πλατφόρμα πολλαπλασιάστηκε και πλέον το κάλεσμα ήταν προς όλους να αγοράσουν όσες περισσότερες μετοχές μπορούσαν. Στόχος ήταν να στηρίξουν την τιμή και να οδηγήσουν σε απώλειες τα hedge fund που είχαν «σορτάρει» τη μετοχή.

Η κινητοποίηση και το ενδιαφέρον για τη μετοχή έγινε θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα και κάπως έτσι ξεκίνησε το ντόμινο της δημοσιότητας για τη μετοχή. Η φήμη της μετοχής δεν σταματούσε πλέον. Στις αρχές του χρόνου η τιμή της μετοχής ήταν στα 19 δολάρια και από εκεί μέσα σε μερικές ημέρες η τιμή της μετοχής έφτασε στα 43 δολάρια και μετά στα 300 και ακόμα ψηλότερα στα 380 δολάρια.

Το ενδιαφέρον για τη μετοχή πολλαπλασιάστηκε, ξεκινώντας να λαμβάνει πλέον χαρακτήρα αντίστασης στους «σορτάκηδες». O CEO της Tesla, Έλον Μασκ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο οποίος έχει δημοσίως συγκρουστεί με τους «σορτάκηδες», έγραψε στο Twitter την Τρίτη, «Gamestonk!», με ένα link στην WSB. Η κίνησή του αυτή τον έκανε μπροστάρη του κινήματος.

Η επόμενη μέρα

Αρκετοί είναι πλέον όσοι θεωρούν ότι το κίνημα που ξεκίνησε από τη διαδικτυακή πλατφόρμα των ερασιτεχνών επενδυτών και τελικά κατατρόπωσε πανίσχυρα hedge fund με κεφαλαία δισεκατομμυρίων δολαρίων, ίσως είναι η αρχή μιας νέας δύναμης στις χρηματιστηριακές αγορές.

Εκτιμούν ότι με βάση το διαδίκτυο, θα δοθεί η ευκαιρία με ελάχιστο κεφάλαιο να συσπειρωθούν πολλοί και να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Μπορεί όμως αυτό να οδηγήσει σε μια χρηματιστηριακή φρενίτιδα όπου μικροεπενδυτές θα ορίζουν τις τιμές των μετόχων; Θα μπορούσε.

Οι διαχειριστές της πλατφόρμας αναφέρουν ότι δρουν αποκλειστικά εναντίον της αισχροκέρδειας. Το βασικό ερώτημα είναι αν οι αρχές θα το επιτρέψουν. Προς το παρόν ρυθμιστικό πλαίσιο για το «herd buying» δεν υπάρχει.

Ωστόσο, η CEO του Nasdaq, Adena Friedman, ήταν σαφής: «Παρακολουθούμε ενεργά τους διαλόγους στα social media και θα διακόψουμε τη διαπραγμάτευση της μετοχής εάν συνδέσουμε τις συνομιλίες με ασυνήθιστες κινήσεις στις μετοχές», ανακοίνωσε. Μιλώντας στο CNBC, η Friedman απαίτησε από τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν για να σταματήσουν τη «χειραγώγηση» που θέλει ερασιτέχνες επενδυτές να φέρνουν ένα από τα κορυφαία hedge funds της Αμερικής, τη Melvin Capital, στο χείλος της χρεοκοπίας.

Και μάλλον η απαίτηση της κυρίας Friedman βάζει τέλος στις προσδοκίες για ένα κίνημα που θα τιμωρεί την αισχροκέρδεια των αγορών. Εκτός εάν ο Δαβίδ καταφέρει να ξανακερδίσει τον Γολιάθ.

Το παιχνίδι είναι ανοιχτό. Άλλωστε η ιστορία της GameStop έδειξε το δρόμο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ