Ουκρανία: Ρατσιστικές διακρίσεις από πολίτες και αρχές σε αφρικανούς που προσπαθούν να διαφύγουν (video)

Αφρικανοί φοιτητές και οικογένειες που διαμένουν στο Κίεβο και που προσπαθούν να διαφύγουν από την Ουκρανία, συναντούν ακραίες ρατσιστικές διακρίσεις στα τρένα διαφυγής και τα χερσαία σύνορα προς την Πολωνία.

Ουκρανία: Ρατσιστικές διακρίσεις από πολίτες και αρχές σε αφρικανούς που προσπαθούν να διαφύγουν (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σοκαριστικά βίντεο έχουν αναρτηθεί από χθες στο Twitter, στο Youtube και στο Tik Tok, και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: Ουκρανοί πολίτες και δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, εμποδίζουν αφρικανούς φοιτητές και εργαζόμενους στη χώρα να μεταβιβαστούν στα τρένα διαφυγής, κυρίως για Πολωνία. Ενώ την ίδια ώρα, όσοι από την αφρικανική κοινότητα κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα, έχουν εγκλβιστεί σε τραγικές συνθήκες από τις Ουκρανικές αρχές.

Στο παρακάτω χαρακτηριστικό βίντεο γυναίκα προσπαθεί να ταίσει και να κρατήσει ζεστό το μόλις 2 μηνών παιδάκι της. Η θερμοκρασία αγγίζει με το ζόρι τους 3 βαθμούς κελσίου.

Η κατάσταση στους σταθμούς των τρένων διαφυγής είναι επίσης ντροπιαστική για τη χώρα που δέχεται τη Ρωσική εισβολή.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε βίντεο, ουκρανοί πολίτες, πρόσφυγες πολέμου και αυτοί, καθώς και ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, εμποδίζουν αφρικανούς φοιτητές και οικογένειες να μπορέσουν να διαφύγουν από τη χώρα. Στα τρένα μπαίνουν μόνο "λευκοί".

Προσωπικότητες της μαύρης κοινότητας απ' όλο τον κόσμο, καλούν σοκαρισμένοι σε βοήθεια, την ίδια ώρα που -σύμφωνα με καταγγελίες- ακόμα και η στην κύρια χώρα υποδοχής, την Πολωνία, αξιωματούχοι δηλώνουν πως δέχονται μόνο λευκούς πρόσφυγες.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο Τwitter, της Dr. Ayoade Alakija, Ειδικής Απεσταλμένης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το «Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator», μιας πρωτοποριακής παγκόσμιας συνεργασία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της δίκαιης πρόσβασης σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια για τον COVID-19. που αποσκοπεί στην επιτάχυνση και επέκταση της έρευνας, της ανάπτυξης, της πρόσβασης και της δίκαιης διανομής διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων και εμβολίων.

«Οι μαύροι Αφρικανοί αντιμετωπίζονται με ρατσισμό και περιφρόνηση στην Ουκρανία και την Πολωνία. Η Δύση δεν μπορεί να ζητήσει από τα αφρικανικά έθνη να σταθούν αλληλέγγυα μαζί τους εάν δεν μπορούν να επιδείξουν βασικό σεβασμό για εμάς ακόμη και σε καιρό πολέμου. Αγνοήθηκαν σε μια πανδημία και αφέθηκε να πεθάνει στον πόλεμο;!! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ», γράφει σε ανάρτησή της η Dr. Ayoade Alakija.

Ο Ψυχίατρος και ειδικός Γνωσιακής Νευροεπιστήμης, Μurad Merali, σε βίντεο που ανέβασε στο Youtube, δηλώνει και αυτός σοκαρισμένος απο τη ρατσιστική αντιμετώπιση του Ουκρανών προς τους αφρικανούς φοιτητές και πολίτες της χώρας.

Η Ουκρανία φιλοξενεί χιλιάδες Αφρικανούς φοιτητές που σπουδάζουν ιατρική, ως πολιτικοί μηχανικοί και σε άλλους τομείς σε προσιτές τιμές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσίευμα του BBC επικαλείται καταγγελία Νιγηριανής φοιτήτριας ιατρικής, που σπούδαζε στο πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο, και η οποία περπάτησε για 11 ώρες για να φτάσει στο Μέντικα Σεχίνι, στα σύνορα με την Πολωνία χθες το πρωί.

Οι αστυνομικές αρχές στα σύνορα την ανάγκασαν να περιμένει καθώς έπρεπε πρώτα να περάσουν οι Ουκρανοί.

Η φοιτήτρια, όπως και αλλοι αφρικανοί, κατήγγειλαν ότι έχει δει πολλά λεωφορεία και τρένα με «λευκούς» να περνούν τα σύνορα, σε αντίθεση με τους ελάχιστους Αφρικανούς που τα κατάφεραν, κυρίως με αυτοκίνητα.

Η Νιγηριανή φοιτήτρια προσπαθεί να φτάσει στη Βαρσοβία ώστε να προλάβει την πτήση που έχει ήδη κλείσει για την πατρίδα της τη Νιγηρία.

Μια άλλη ομάδα Αφρικανών έχουν «κολλήσει» στα σύνορα με το Πρζεμσίλ όπου οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες έχουν δημιουργήσει "χώρους συγκέντρωσής"  και δεν τους επιτρέπουν να περάσουν.

Γκανέζος φοιτητής ως που σπουδάζει μηχανικός, έφτιαξε μια βαλίτσα και έτρεξε στον πλησιέστερο σταθμό του υπόγειου τρένου για καταφύγιο. Είναι ακόμα ένας από τους χιλιάδες Αφρικανούς φοιτητές που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας ρωσικής εισβολής, χωρίς να έχουν ιδέα για το πώς να διαφύγουν.

«Σε μια κατάσταση όπως αυτή, είσαι μόνος σου. Πρέπει να βρεις τον καλύτερο τρόπο να βρεις καταφύγιο για τον εαυτό σου», δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικά από το υπόγειο μιας εκκλησίας όπου εγκαταστάθηκε, το βράδυ της Πέμπτης.

Πόλεις υπό πολιορκία σε όλη την Ουκρανία φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες Αφρικανούς φοιτητές που σπουδάζουν ιατρική, μηχανική και στρατιωτικές υποθέσεις. Το Μαρόκο, η Νιγηρία και η Αίγυπτος είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών με ξένους φοιτητές στην Ουκρανία, παρέχοντας μαζί πάνω από 16.000 φοιτητές, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Χιλιάδες Ινδοί φοιτητές προσπαθούν επίσης να φύγουν από τη χώρα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ