Η Αρχιεπισκοπή αύξησε τα έξοδα κηδείας έως και 150% - Ιδιοκτήτες Γραφείων Τελετών: «Τι θα πούμε στους ανθρώπους;»

Όταν διαβάσαμε το προχθεσινο (03/02) ρεπορτάζ της συναδέλφου Ηλέκτρας Βισκαρδουράκη, στην “Αυγή”, το οποίο αποκάλυπτε πως εν μέσω lockdown, πανδημίας και οικονομικής κατάρρευσης, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αύξησε έως και κατά 150% τα έξοδα κηδείας, η αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε να το πιστέψουμε.
Μετά, επικοινωνήσαμε με τρεις ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, οι οποίοι όχι μόνο επιβεβαίωσαν την είδηση, αλλά κατηγόρησαν και την Αρχιεπισκοπή για αιφνιδιασμό και αναλγησία.

Η Αρχιεπισκοπή αύξησε τα έξοδα κηδείας έως και 150% - Ιδιοκτήτες Γραφείων Τελετών: «Τι θα πούμε στους ανθρώπους;»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η απόφαση της Αρχιεπισκοπής, να αυξήσει τις χρεώσεις για τις κηδείες που της εμπίπτουν -σε σχέση με τους Δήμους- από τα 100 στα 250 ευρώ, έχει θα λέγαμε, σχεδόν σοκάρει, πολλούς ιδιοκτήτες Γραφείων Τελετών, ειδικά την περίοδο που οι θάνατοι έχουν αυξηθεί, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και της μη πρόληψης και επαρκούς περίθαλψης άλλων νοσημάτων (όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.).

Ένας από τους ιδιοκτήτες Γραφείου Τελετών που μιλήσαμε επίσης είναι ο Νίκος Κυριακίδης, ένας επαγγελματίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο.

«Από 100 ευρώ πήγε στα 250 το “διάβασμα”», μας είπε χαρακτηριστικά. «Στο Πρώτο Νεκροταφείο υπάρχουν ήδη πελάτες που έχουν πληρώσει 250 ευρώ. Η Αρχιεπισκοπή ελέγχει το Δεύτερο νεκροταφείο του Ζωγράφου, το νεκροταφείο της Καλλιθέας,  τους Αγίους Αναργύρους, τον Άγιο Αρτέμιο στο Παγκράτι και παντού. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε εντολή να αυξηθούν τα έξοδα που θα πηγαίνουν στην Αρχιεπισκοπή. Μιλάμε για μεγάλη αύξηση, για πάρα πολλά λεφτά και αυτό μας επηρεάζει. Όλο αυτό επιβαρύνει τα έξοδα της κηδείας και δυστυχώς οι πελάτες μας, στην ψυχολογική κατάστασή που βρίσκονται δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν αυτά τα λεφτά, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», κατέληξε ο κ. Κυριακίδης

Στη συνέχεια είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Απόστολο Δούπτσο, ιδιοκτήτη Γραφείου Τελετών στα Πατήσια. 
Στην αντίστοιχή ερώτηση μας για το αν αληθεύει ότι η Αρχιεπισκοπή έχει προχωρήσει στην επίμαχη αύξηση, ο κ. Δούπτσος απάντησε χωρίς δισταγμό, «ναι, ναι, έχει συμβεί από χθες το πρωί (03/02) και όμως είναι δυνατόν. Το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι στο μεν Πρώτο Νεκροταφείο, δίναμε 100 ευρώ -αυτά ήταν τα τέλη για τον ναό- και τώρα πήγε 250. Μιλάμε τώρα, δεν πήγε 20, 30,40 ευρώ. Είναι 150% αύξηση. Δυστυχώς, αφήστε τα. Σε όλα τα κοιμητήρια συμβαίνει τώρα αυτό. Τουλάχιστον κάντε μια προσπάθεια εσείς μήπως ντραπούνε, αν ντραπούνε και το πάρουν πίσω», δήλωσε, συνεχίζοντας: «Είναι απαράδεκτο. Επαναλαμβάνω, δεν έγινε απλά μια αύξηση της τάξεως των 20-30 ευρώ, μιλάμε για όλα τα κοιμητήρια. Για παράδειγμα στο Δεύτερο κοιμητήριο που είναι πολύ κοντά μας, εκεί ήταν 80 ευρώ και τώρα το πήγαν 200. Μιλάμε για όλα τα κοιμητήρια, είναι γενικό φαινόμενο αυτό. Και αυτά τα λεφτά τα παίρνει η Αρχιεπισκοπή, δεν είναι ότι αυξήθηκε η αμοιβή των παππάδων. Τα παίρνει όλα η Αρχιεπισκοπή και επικαλούνται ότι λόγω της πανδημίας, η εκκλησία δεν έχει σταματήσει τα συσσίτια, άρα δεν υπάρχουν προσφορές και πρέπει να τα βγάλουν απ’ τις κηδείες. Πλέον δυστυχώς στους πελάτες μας θα τους το λέω σαν δεδομένο, αυτό είναι το θέμα. Και οι καιρόι που βιώνουμε δεν είναι και οι καλύτεροι και από δω και πέρα θα γίνονται και χειρότερα. Ποιος θα μπορεί να τα δίνει να δούμε».

Όπως μας ενημέρωσε ακόμα ένας ιδιοκτήτης Γραφείου Τελετών (που τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεσή μας), «η συνήθης τακτική μέχρι και την απαράδεκτη κίνηση της Αρχιεπισκοπής, ήταν πως από την χρέωση των 100 ευρώ, τα 70 πήγαιναν τους ιερείς και μόνο τα 30 ευρώ δίνονταν στην Αρχιεπισκοπή. Με την αύξηση από τα 100 στα 250 ευρώ, οι ιερείς δεν παίρνουν καμία αύξηση, κάτι που αυξάνει κατά πολύ τις ειπράξεις της Αρχιεπισκοπής».

Την ίδια ώρα όπως μαθαίνουμε, οι υπάλληλοι στους ναούς των κοιμητηρίων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών παραμένουν απλήρωτοι για μήνες καθώς η Αρχιεπισκοπή δεν έχει εκδώσει ακόμη τη διαπιστωτική πράξη προκειμένου να επικυρωθεί η μεταβίβαση των ναών στα νεκροταφεία.

Το "αντίδωρο" του Θεοδωρικάκου

Εδώ να θυμίσουμε, πως τον Οκτώβριο του 2020, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε διάταξη που προστέθηκε, τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, είχε “δωρίσει” την διοίκηση και τη διαχείριση των ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων στην Αρχιεπισκοή και οι δήμοι έχαναν, σύμφωνα με τη διάταξη, την αρμοδιότητα να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης, εκτός από τους πόρους των δήμων, μεταφερόταν στις οικείες μητροπόλεις και το προσωπικό. Αυτό το προσωπικό που όπως αναφέραμε παραπάνω, έχει μείνει απλήρωτο για μήνες.

Ως αποτέλεσμα της απώλειας πόρων, αυτό είχε επιφέρει πλήγμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων για τα κοιμητήρια.

 

* Προσπαθήσαμε, με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα να επικοινωνήσουμε με το Γραφέιο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, χωρίς επιτυχία. Παραμένουμε στη διάθεση της Αρχιεπισκοπής για τυχόν εξηγήσεις ή και διάψευση των λεγομένων των ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ