Μια διαχρονική αδικία εις βάρος ΑΜΕΑ και των ωφελούμενων του ν.2643/98 που απλά ζητούν την εφαρμογή του νόμου

Μια ομάδα πολιτών υπό τον τίτλο «Ωφελούμενοι του ν.2643/98» μας προσέγγισε σχετικά με ένα πρόβλημα 7 ετών, που λαμβάνει πολλές υποσχέσεις, αλλά όχι λύση. Ο νόμος 2643 του 98, αφορά ΑμεΑ και αδέρφια ή γονείς ΑμεΑ, οι οποίοι δικαιούνται μια από τις 2.000+ θέσεις εργασίας (προκήρυξη 2021) που είχαν μείνει κενές ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Δυστυχώς έχουν λάβει 2.000+ υποσχέσεις.

Μια διαχρονική αδικία εις βάρος ΑΜΕΑ και των ωφελούμενων του ν.2643/98 που απλά ζητούν την εφαρμογή του νόμου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παρακολουθώντας στενά τις (προεκλογικές) παροχές εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρατηρούμε πως δεν έχουν γίνει οι παραμικρές νύξεις για δύο θέματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες ΑμεΑ: Σχετικά με την παράλληλη λήψη του επιδόματος ΟΠΕΚΑ και της σύνταξης θανόντος γονέα και για το παρόν ζήτημα, την πρόσληψη 2.000+ δικαιούχων σε θέσεις που έχουν κρατηθεί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό και με κάθε νομιμότητα υπέρ τους.

Αν δυσκολευόμαστε άνθρωποι που εργαζόμαστε 2 και 3 δουλειές, σκεφτείτε πως άνεργα μέλη οικογενειών ΑμεΑ (και ωφελούμενων) με επιβαρυμένα έξοδα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ζητούν την προκήρυξη των θέσεων εργασίας που έχουν κρατηθεί για αυτόν τον σκοπό, βάσει ενός νόμου που τηρήθηκε για 17 χρόνια και μετά...έσβησε αθόρυβα! Χάθηκε από προσώπου γης σαν να μην υπήρχε. Οι δράσεις και οι επικοινωνίες που έχει κάνει η ομάδα για την τήρηση του νόμου, δεν θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί. Οι νόμοι και ειδικά αυτοί που αφορούν ευάλωτες ομάδες, πρέπει να τηρούνται.  

Ακολουθεί η περιγραφή μιας ταλαιπωρίας 7 ετών, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση από τον υπογράφων. Καθώς η καταγγελία δημοσιεύεται Κυριακή, το παρόν άρθρο αμέσως μετά την δημοσίευση, θα σταλεί από το προσωπικό email του συντάκτη, στο Γραφείο του Υπουργού Απασχόλησης Κ. Χατζηδάκη, στο Γραφείο Τύπου της  Δ.ΥΠ.Α.(πρώην ΟΑΕΔ) και στον Συνήγορο του Πολίτη για σχολιασμό.Οι απαντήσεις θα δημοσιευθούν στο παρόν άρθρο, μόλις φτάσουν στα χέρια μας. Σκοπός δεν είναι μια «κούφια» καταγγελία, μα μια λύση που θα οδηγήσει στην αξιοπρεπή διαβίωση των ΑμεΑ (καθώς και έμμεσων ΑμεΑ πολύτεκνων, τρίτεκνων και άλλων δικαιούχων του νόμου), καθώς και των οικογενειών τους. 

«Η «Οδύσσεια» των ΑμεΑ!

Εδώ και 7 χρόνια περιμένουμε την προκήρυξη του ν.2643/98 η οποία βγαίνει μέσω ΟΑΕΔ. Αφορά θέσεις μόνιμου προσωπικού για ΑΜΕΑ και έμμεσους ΑΜΕΑ, οι οποίες παρακρατούνται μέσω ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη βάσει νόμου έπρεπε να βγαίνει κάθε 2 χρόνια. Η τελευταία φορά που βγήκε ήταν το 2014 και έκτοτε τίποτα. Τον Αύγουστο του 2020 στείλαμε επιστολή επί του θέματος στον τότε Υπουργό κ Βρούτση. Είχαμε μια επικοινωνία με το Υπουργείο και την Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ).  Μαθαίνουμε εν συνεχεία ότι βάσει του νέου νομοσχέδιου του ΑΣΕΠ οι παράγραφοι 3 και 4 του ν.2643/98 που αφορούν την προκήρυξη καταργούνται από το 2022. Επομένως κινήσαμε άμεσα τις διαδικασίες διεκδίκησης της προκήρυξης ζητώντας να εκδοθεί για τελευταία φορά. Στην ουσία δεν ζητήσαμε τίποτα παραπάνω από το έννομο δικαίωμα μας να βγει η προκήρυξη. Δεν κλέψαμε καμία θέση εργασίας!  Έπειτα από προσωπικό αγώνα κι έχοντας βάλει στην άκρη τις ανάγκες της οικογένειας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, κερδίζουμε το στοίχημα!  Τον Φεβρουάριο του 2021 βγαίνει επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας στην οποία ο νυν Υπουργός Εργασίας κ Χατζηδάκης δεσμεύεται καλή τη πίστη να βγει άμεσα η προκήρυξη. Στο πρώτο 10μερο του Οκτώβρη ολοκληρώνεται η κατάθεση των αιτήσεων των υποψηφίων (περίπου 10000 αιτήσεις).

Προς μεγάλη μας απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι η Δ.ΥΠ.Α. Αττικής καθυστερεί τις διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων χωρίς καμία σαφή και εύλογη αιτιολογία. Απευθυνθήκαμε επανειλημμένα στον κ Πρωτοψάλτη διοικητή Δ.ΥΠ.Α. και δεν λάβαμε καμία απάντηση σε σχετικά ερωτήματα μας. Απευθυνθήκαμε και στον Υπουργό Εργασίας κ Χατζηδάκη όπου συνεργάτιδα του μας ανακοίνωσε την δέσμευση του Υπουργού για προσωρινά αποτελέσματα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάλιστα  Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι οι διαδικασίες κωλυσιεργούν και πως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί η δέσμευση του Υπουργού.  Υποτίθεται πως τα τελευταία χρόνια περιμέναμε να δημιουργηθεί  το περίφημο πληροφοριακό σύστημα όπου οι διαδικασίες θα λάβαιναν ταχύτερο ρυθμό, αυτή ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας.

Κύριος υπαίτιος των δυσάρεστων αυτών εξελίξεων είναι η Δ.ΥΠ.Α. (κυρίως η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής) καθώς η αδικαιολόγητη καθυστέρηση από μέρους της, προκαλεί την δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση χιλιάδων υποψηφίων. Υποψηφίων που ανήκουν στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες που πιστεύουν πως υποβόσκει υπαιτιότητα εκ μέρους της. Δεν είναι δυνατόν στην Περιφέρεια με τον μεγαλύτερο όγκο αιτήσεων να απασχολούσαν εξ αρχής και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έναν και μόνο υπάλληλο! Ήταν υποχρεωμένοι να στελεχώσουν το αρμόδιο τμήμα καθώς είναι γνώστες του αντικειμένου!

Η Δ.ΥΠ.Α. «ως ένας δημόσιος οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, πρέπει να βρίσκεται δίπλα στις ευπαθείς ομάδες έμπρακτα και αποτελεσματικά», όπως δήλωσε στο παρελθόν ο κ Πρωτοψάλτης και όχι να αποτελεί τροχοπέδη στην επαγγελματική εξέλιξη των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και δη του Υπουργείου Εργασίας έπειτα από επταετή αναβολή της συγκεκριμένης προκήρυξης, να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και υλοποιήσει την δέσμευση για την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων μέσα στο φθινόπωρο!»

ΥΓ. Σε περίπτωση άρνησης από πλευράς Πολιτείας των ευθυνών ή των υποσχέσεών της, ο συντάκτης και η ομάδα των Ωφελούμενων του ν.2643/98 έχουν κάθε δικαίωμα να δημοσιεύσουν τα επίσημα email που έχουν αποσταλεί μεταξύ της Ομάδας και των υπηρεσιών, εκτός και αν ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο στο άμεσο μέλλον θα κοινοποιηθούν όλες οι επικοινωνίες, κρίνει διαφορετικά. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ