Η Μαρία Απατζίδη στο 20/20: «Εκφασισμός δεν είναι το να καταγγέλλεις τα φασιστικά έργα της κυβέρνησης. Είναι το να τα διαπράττεις»

Πριν από μερικές μέρες, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να επιτεθεί στη βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, όταν αυτή αποφάσισε να φορέσει ένα μπλουζάκι για τα θύματα των Τεμπών. Το 20/20 Magazine επικοινώνησε με την Μαρία Απατζίδη, η οποία μας σχολίασε την επίθεση που δέχθηκε από τη ΝΔ ενώ παράλληλα μας απάντησε σε ακόμα δύο ερωτήματα.

Η Μαρία Απατζίδη στο 20/20: «Εκφασισμός δεν είναι το να καταγγέλλεις τα φασιστικά έργα της κυβέρνησης. Είναι το να τα διαπράττεις»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Έντονη πολιτική κόντρα έφερε η απόφαση της Βουλεύτριας του ΜέΡΑ 25, Μαρίας Απατζίδη, να φορέσει ένα μπλουζάκι στα έδρανα της Βουλής το οποίο έγραφε «57 νεκροί, 156 υποκριτές» και παρέπεμπε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

 

Η Νέα Δημοκρατία έβγαλε αμέσως ανακοίνωση κατά της βουλεύτριας του ΜέΡΑ25, την οποία την κατηγόρησε για εκφασισμό, λέγοντας παράλληλα ότι κάνει εργαλειοποίηση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η απάντηση από το ΜέΡΑ25 ήταν άμεση, ενώ παράλληλα τη νεαρή βουλεύτρια στήριξε η πλειοψηφία του κόσμου, αλλά και της Αριστεράς.

Το 20/20 Magazine επικοινώνησε με την Μαρία Απατζίδη, η οποία μας σχολίασε αρχικά την επίθεση που δέχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ παράλληλα μας απάντησε σε ακόμα δύο ερωτήματα για την υπόθεση αυτή.

Η κυβέρνηση βεβαίως ενοχλήθηκε από τη λέξη «υποκριτές» στο μπλουζάκι. Πώς αλλιώς, όμως, να χαρακτηρίσουμε την απόλυτη ντροπή επικοινωνιακής διαχείρισης που έχουμε δει όλες αυτές τις μέρες, με τους υπουργούς να προσποιούνται ότι κλαίνε και τον πρωθυπουργό να ξεπλένεται με εξοργιστικό τρόπο από συστημικούς δημοσιογράφους;

-Αρχικά θα θέλαμε το σχόλιό σας για την κίνηση της ΝΔ να σας κατακρίνει για το γεγονός ότι βάλατε αυτή την μπλούζα.

Χρησιμοποίησε τη λέξη «εκφασισμός» η παράταξη που έχει βάλει στην κυβέρνηση 3 υπουργούς προερχόμενους από τον χώρο της φασίζουσας ακροδεξιάς και μάλιστα στα απολύτως κομβικά και κρίσιμα υπουργεία. Λέγεται ότι οι ναζί είχαν κάποτε ρωτήσει τον ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο για τον πίνακα «Γκουέρνικα», που αποτύπωνε τη φρίκη του φασισμού: «Εσείς κάνατε αυτό το έργο»; Κι ο Πικάσο απάντησε: «Όχι, εσείς το κάνατε αυτό το έργο». Εννοώντας ότι απλώς εξέφρασε με την καλλιτεχνική του δημιουργία την πραγματική φασιστική θηριωδία που είχαν διαπράξει οι ναζί.

Το ίδιο μπορούμε να πούμε και σήμερα: Εκφασισμός δεν είναι το να καταγγέλλει κανείς τα φασιστικά έργα της κυβέρνησης. Εκφασισμός είναι το να τα διαπράττει. Και η κυβέρνηση αυτή της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει υπερβολικά πολλά για να εκφασίσει την κοινωνία μας. Πιο πρόσφατο είναι ότι έπνιξε στα χημικά και στα δακρυγόνα τις συγκεντρώσεις των νέων παιδιών και άλλων πολιτών, που πενθούσαμε τους νεκρούς μας και διαμαρτυρόμασταν για τις εγκληματικές πολιτικές που οδήγησαν στα θύματα των Τεμπών.

Και, ας μου επιτραπεί να το παρατηρήσω, δεν ξέρουμε ακόμη πόσοι είναι οι νεκροί. Αναφέρθηκαν στην αρχή 57 νεκροί. Όμως υπάρχουν και πάρα πολλοί αγνοούμενοι. Πρέπει να το προσέξουμε αυτό. Να οριστεί με ακρίβεια ο αριθμός τόσο των νεκρών όσο και των αγνοουμένων. Το αντίθετο θα αποτελούσε συγκάλυψη. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προηγουμένως αγνοήσει επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων. Όπως επίσης και ο Υπουργός Μεταφορών είχε αγνοήσει επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις που έκανε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 με ερωτήσεις στη Βουλή.

Η όλη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι φασιστική γιατί είναι εξοντωτική. Διώχνει τους νέους από την Ελλάδα. Όσους παραμένουν στην Ελλάδα τους σκοτώνει, όπως στα Τέμπη. Όποιους διαμαρτύρονται ή, έστω, πενθούν, τους δέρνει. Και τους πνίγει στα χημικά. Σύμφωνα με μια συνειδητή επιλογή του Υπουργείου δήθεν Προστασίας του Πολίτη. Η κυβέρνηση βεβαίως ενοχλήθηκε από τη λέξη «υποκριτές» στο μπλουζάκι. Πώς αλλιώς, όμως, να χαρακτηρίσουμε την απόλυτη ντροπή επικοινωνιακής διαχείρισης που έχουμε δει όλες αυτές τις μέρες, με τους υπουργούς να προσποιούνται ότι κλαίνε και τον πρωθυπουργό να ξεπλένεται με εξοργιστικό τρόπο από συστημικούς δημοσιογράφους; Όλα αυτά τη στιγμή που εν μέσω πένθους σέρνουν σε ιδιωτικοποίηση το νερό και μονάδες υγείας σχετιζόμενες με τον παιδικό καρκίνο με τρόπο πανομοιότυπο με αυτόν των σιδηροδρόμων που οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη;».

-Πιστεύετε ότι αυτό το κάνει η κυβέρνηση ώστε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο;

Βεβαίως, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η θρασύτητα και η ξεδιαντροπιά είναι η καλύτερη άμυνα και τρόπος απολογίας. Κατηγορεί τους άλλους, προβάλλοντας σε αυτούς που διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν, αυτά που αποτελούν τα δικά της χαρακτηριστικά. Δεν αποπροσανατολίζει όμως μόνο ως προς την τραγωδία των Τεμπών, που θα αρκούσε για να την καταψηφίσει κανείς στις εκλογές. Αποπροσανατολίζει από το ότι εν μέσω πένθους, όταν απαιτεί διδακτικά και οπωσδήποτε υποκριτικά από όλους μας να σιωπούμε, σεβόμενοι υποτίθεται το πένθος, η ίδια η κυβέρνηση φέρνει στη βουλή και ψηφίζει τα πλέον εγκληματικά νομοσχέδια.

Το ίδιο τρίπτυχο της καταστροφής που οδήγησε σε καταστροφή τους σιδηρόδρομους το φέρνει στο νερό και την υγεία: Απαξίωση του δημόσιου, σπάσιμο του δημόσιου δικτύου ή συστήματος και ιδιωτικοποίηση των κομματιών του. Η κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο που δίνει σε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη ρύθμιση της αγοράς του νερού. Αδιαφορεί ακόμα και για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιμένει να δοθεί το νερό στους ιδιώτες. Λες και δεν ξέρουμε ότι όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό, η αποτυχία και η καταστροφή είναι δεδομένη, όπως στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ατλάντα, την Αργεντινή.

Οι συνέπειες της πλήρους ιδιωτικοποίησης του νερού θα είναι οι γνωστές: Νέες απολύσεις εργαζομένων και πρόσληψη φτηνότερων εργατικών χεριών, χωρίς δικαιώματα. Νέες μειώσεις αποδοχών. Υπονόμευση και κατάργηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας. Υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Εκτίναξη των τιμών του νερού που θα ρυθμίζει ένα ολιγομελές καρτέλ χωρίς ανταγωνισμό, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα κόβουν το νερό σε όποιον δεν θα μπορεί να το πληρώσει. Θα μπει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών από την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και λόγω των παλαιωμένων δικτύων που δεν θα συντηρούνται, επειδή για τους ιδιώτες είναι κόστος που μειώνει το κέρδος. Θα κινδυνεύσουν οι υδάτινοι πόροι με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Για αυτό ως ΜέΡΑ25 λέμε: Κάτω τα χέρια από το νερό! Να παραμείνει δημόσιο και ενιαίο. 

Ταυτόχρονα, μέσα στις τραγικές συνθήκες του πένθους που βιώνουμε η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που ψήφισε λίγο μετά την τραγωδία μετέφερε για πρώτη φορά μονάδες του δημοσίου: Το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», και το Ογκολογικό Τμήμα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Αγλαΐα Κυριακού» στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Όταν ψηφίζονται αυτές οι εγκληματικές πολιτικές στη Βουλή, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αποπροσανατολιζόμαστε από τα καίρια. Από την καταγγελία των πολιτικών καταστροφής του ελληνικού λαού και από τον αγώνα των νέων μας, αλλά και όλων των γενεών που με τρόπο ακηδεμόνευτο και αυθεντικό γεμίζουν τα κέντρα όλων των πόλεων, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης».

Η υποκρισία της κυβέρνησης είναι το ελάχιστο που μπορεί να πει κανείς. Ο κόσμος λέει πολύ περισσότερα από εμένα τόσο στις διαδηλώσεις όσο και στις απλές κουβέντες παντού

-Βλέποντας τα αποτελέσματα που είχε η υπόθεση, θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση με την κίνηση της πέτυχε αυτό που ήθελε ή της «γύρισε» ανάποδα, καθώς η πλειοψηφία του κόσμου σάς υποστήριξε;

«Ευτυχώς, μετά τη στοχοποίησή μου από την κυβέρνηση, έχω λάβει πολύ ενθαρρυντικά και εγκαρδιωτικά μηνύματα υποστήριξης από τον κόσμο. Οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι όσα είπα είναι, θα έλεγε κανείς, αρκετά μετριοπαθή. Η υποκρισία της κυβέρνησης είναι το ελάχιστο που μπορεί να πει κανείς. Ο κόσμος λέει πολύ περισσότερα από εμένα τόσο στις διαδηλώσεις όσο και στις απλές κουβέντες παντού. Και το ζήτημα ασφαλώς υπερβαίνει τα επιμέρους πολιτικά πρόσωπα και τη στοχοποίηση που δεχόμαστε όσες και όσοι αντιστεκόμαστε.

Αυτό που χρειάζεται είναι με αγωνιστική ενότητα να αφουγκραστούμε την οργή ενός λαού, που πάλλεται, που διαδηλώνει, με μπροστάρη μια νέα γενιά που διεκδικεί το μέλλον που της έχουν στερήσει. Αυτό το γνήσιο κίνημα οφείλουμε να το υπερασπιστούμε και να συμμετάσχουμε σε αυτό όλοι μας, τόσο οι πολιτικοί, όσο και κάθε πολίτης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ