Λίνα Μενδώνη: Μ' εξαπάτησε... (μια διδακτική ιστορία της Εύας Νικολαΐδου)

Όλοι οι ένοχοι ξεγλιστρούν. Δεν παραδέχονται τις πράξεις τους. Όσα περισσότερα ψέματα λένε τόσο αναγκαίο θεωρούν να συνεχίζουν να τα λένε.

Λίνα Μενδώνη: Μ' εξαπάτησε... (μια διδακτική ιστορία της Εύας Νικολαΐδου)

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

Όσο κι αν ακούγεται η φράση της κ. Μενδώνη στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, ειλικρινής, δείχνει ανευθυνότητα. Ήταν μία άστοχη διατύπωση.

Γνωρίζουμε τον κόσμο μόνο δια μέσου των σχέσεών μας με αυτόν. Για να μπορείς, όμως, να καταλάβεις τις συναισθηματικές μεταπτώσεις και τις συμπεριφορές ενός ατόμου, πρέπει πρώτα να κάνεις μια αυτοεξέταση για να καταλάβεις τις δικές σου. Αν δεν εξετάσουμε αυστηρά τον εαυτό μας, συνέχεια οι άλλοι θα μας εξαπατούν.

Η εξέταση αυτή είναι πιο οδυνηρή από την εξέταση ενός ξένου προσώπου. Δεν ζητάμε η Υπουργός να γίνει Πυθία ούτε να λέει χρησμούς. Όταν, όμως, επί ένα μήνα υπάρχει μια γενική κατακραυγή στην κοινωνία για συγκεκριμένους ανθρώπους αυτό έπρεπε να την προβληματίσει.

Τη λάβα του θεατρικού ηφαιστείου που ξεχύθηκε μετά την έκρηξή του, για να κάψει πρόσωπα, παρασκήνια, την εξουσία του χώρου δεν μπόρεσαν να τη σταματήσουν οι πολικές θερμοκρασίες ούτε το χιόνι των τελευταίων ημερών.

Θυμήθηκα μια άλλη Υπουργό Πολιτισμού, που γιορτάσαμε το 2020 τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, τη Μελίνα Μερκούρη. Έγραψα ένα βιβλίο με τίτλο: «Άγνωστα αποτυπώματά της». Ανάμεσα τους, και μία επίσκεψη στους Δελφούς με την Ίντιρα Γκάντι που με κάλεσε, τότε, η Μελίνα για να την καταγράψω.

Ρώτησα την Ί. Γκάντι στη διάρκεια μιας μεγάλης συνέντευξης: «Τα λάθη σας τα αναγνωρίζετε, σας διδάσκουν;» (σελ. 43);

Ι. ΓΚΑΝΤΙ: Στην Ινδία, όταν καταλάβουμε ότι κάναμε λάθος, λέμε ότι πρέπει ν’ ασχοληθούμε με την «περιοχή των σφαλμάτων». Δεν θεωρούμε καθόλου μειωτικό να ελέγξουμε τα λάθη μας, όχι μόνο σαν κυβέρνηση αλλά και σαν κοινωνία και οικογένεια. Πάντα όταν κουβεντιάζεις τις αρνητικές επιπτώσεις μιας πράξης, μιας απόφασης, καταλήγεις σε μια σκέψη. Μπορεί ένα θέμα ασήμαντο να μας ταλαιπωρεί πολύ καιρό ενώ η λύση του υπήρχε μέσα του. Πάντα ο διάλογος βοηθάει.

ΜΕΛΙΝΑ: Είναι μια θαρραλέα πράξη να παραδεχτείς ένα λάθος σου. Το πιο εύκολο είναι να κατηγορήσεις τους άλλους ότι φταίνε. Κυρίως, η ανωτερότητά σου θα φανεί όταν, ενώ έχεις εξουσία δεν φορτώνεις σε άλλον το σφάλμα σου. Ούτε θυματοποιείς τον εαυτό σου.

Τη θυμήθηκα πολύ έντονα αυτή τη στιχομυθία όπως και τη δύναμη της Μελίνας να καταγράφει τα πάντα μέσα στην ψυχή της. Περιμένουμε μία πράξη ευθύνης κ. Μενδώνη.
Μόνο και μόνο γι’ αυτό που δηλώσατε: «Με εξαπάτησε…», είναι αυτοεξευτελισμός.

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ