ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ: «Βοηθήστε μας να ακουστεί η φωνή μας» - Αγωνία για την αποφοίτηση, χωρίς φοίτηση

«Βοηθήστε μας να ακουστούν τα προβλήματα που υπάρχουν, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις». Με αυτήν την έκκληση τελειώνει το e-mail που μας έστειλαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ Αναβύσσου στο 2020mag.gr.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ: «Βοηθήστε μας να ακουστεί η φωνή μας» - Αγωνία για την αποφοίτηση, χωρίς φοίτηση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε λίγες μέρες, όπως και όλοι οι σπουδαστές-φοιτητές, συμπληρώνουν ένα χρόνο εκτός των σχολών τους. Κάποιοι αποφοιτούν φέτος και, καθώς η φοίτηση είναι για δύο έτη, θα πάρουν το πτυχίο τους χωρίς να έχουν κάνει τα απαραίτητα εργαστήρια και την πρακτική.

Οι σπουδαστές γνωρίζουν πως οι εξελίξεις και τα γεγονότα λόγω του κορονοϊού -και όχι μόνο- είναι πολλά και πως υπάρχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Μας ζήτησαν να γίνουμε η φωνή τους αυτές τις δύσκολες ώρες, που η παιδεία απαξιώνεται και τα προβλήματα αυτά δεν θίγονται επαρκώς.
Επικοινωνήσαμε μαζί τους και ζητήσαμε να μας εξηγήσουν την κατάσταση.

Περιγράψτε μας το ζήτημα που αντιμετωπίζετε.

«Είμαστε δευτεροετείς σπουδαστές στο ΙΕΚ Αναβύσσου και λόγω της πανδημίας και του τρόπου διαχείρισής της εδώ και ένα χρόνο, το μάθημά μας γίνεται εξ αποστάσεως, όπως σε όλα τα ΔΙΕΚ και τα ΑΕΙ της χώρας μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε -πέρα από τα τεχνικά (προβλήματα στη σύνδεση, προβλήματα στην πλατφόρμα κ.ά.)- είναι ότι, πρώτον, έχουμε κάνει εξ αποστάσεως όλα τα εργαστηριακά μας μαθήματα, βλέποντας βίντεο ή απλά συζητώντας με τους διδάσκοντες, και, δεύτερον, ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν κάναμε την υποχρεωτική πρακτική μας άσκηση το καλοκαίρι του 2020, λόγω της υπολειτουργίας των μονάδων εστίασης και τουρισμού».

Τι επιπτώσεις θα υπάρχουν ως προς την ομαλή αποφοίτησή σας;

«Οι ειδικότητες που διδάσκονται στα ΙΕΚ όπως η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι αμιγώς τεχνικές. Συνεπώς, η μη πραγματοποίηση των εργαστηρίων μας θα επιφέρει σοβαρά κενά στην κατάρτισή μας, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι θα κληθούμε να δουλέψουμε σε επαγγελματικές κουζίνες, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεών μας».

Πώς δράσατε;

«Αυτά τα ζητήματα τα έχουμε μεταφέρει και τα έχουμε συζητήσει με τους καθηγητές μας, αλλά και με τη διεύθυνση της σχολής, η οποία μας μετέφερε ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πραγματοποίηση μαθημάτων διά ζώσης και τα έχει γνωστοποιήσει στο υπουργείο. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, που τελείωσε τον περασμένο Μάιο, κάναμε και εμείς υπομονή, καθώς η κατάσταση που ζούσαμε όλοι ήταν άγνωστη και δεν ξέραμε πώς θα εξελισσόταν. Όταν ανοίξαμε τον Νοέμβριο για τη νέα χρονιά, ήδη είχε ξεκινήσει το lockdown, οπότε και πάλι περιμέναμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που έκλεισαν οι σχολές, οπότε αποφασίσαμε να συντάξουμε μια επιστολή για να μοιραστούμε τις ανησυχίες και τα αιτήματά μας με τους αρμόδιους φορείς. Απευθυνθήκαμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στην υπουργό και τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο υπουργείο, καθώς και στον υπουργό Τουρισμού και στο αντίστοιχο υπουργείο».

Τι ανταπόκριση είχατε;

«Την επιστολή τη στείλαμε με courier και μέσω mail στις 23/2/2021 και την προωθήσαμε και σε κάποιες διαδικτυακές φόρμες των υπουργείων. Στις 25/2 ενημερωθήκαμε μέσω mail ότι το έγγραφο που στείλαμε πρωτοκολλήθηκε στο κεντρικό πρωτόκολλο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με αριθμό πρωτοκόλλου 22466. Πέρα από αυτό, δεν έχουμε λάβει καμία άλλη απάντηση στην επιστολή μας, γι’ αυτό το λόγο κάναμε άλλη μια προσπάθεια την 1η Μαρτίου και ξαναστείλαμε την επιστολή μέσω mail».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

Οι σπουδαστές αποφάσισαν να συντάξουν και να στείλουν μια επιστολή, την οποία προώθησαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στην υπουργό και τον υφυπουργό Παιδείας και στον υπουργό Τουρισμού, καθώς το ΙΕΚ Αναβύσσου εντάσσεται στο υπουργείο Τουρισμού.

Σπουδαστές ΙΕΚ Αναβύσσου - Με e-mail:

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2021

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Τουρισμού,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ Παιδείας,

Σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για να μοιραστούμε μαζί σας τις ανησυχίες μας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στον τομέα της Παιδείας.

Συγκεκριμένα, είμαστε σπουδαστές στο ΙΕΚ Αναβύσσου και λόγω της πανδημίας έχουμε χάσει τα εργαστηριακά μας μαθήματα του εαρινού εξαμήνου του 2019-2020 και του χειμερινού εξαμήνου του 2020-2021. Όπως γνωρίζετε, η σχολή μας είναι αμιγώς πρακτική, συνεπώς η μη πραγματοποίηση των εργαστηρίων μας επιφέρει σημαντικά κενά και σε σχέση με σπουδαστές άλλων ετών θα είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί. Στην πρακτική μας θα κληθούμε να δουλέψουμε σε επαγγελματικές κουζίνες χωρίς να έχουν προηγηθεί τα απαραίτητα εργαστηριακά μαθήματα και η πολύτιμη τριβή που μας προετοιμάζει και μας δίνει τα κατάλληλα εφόδια για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία.

Όλο αυτό το διάστημα οι αναπληρώσεις των μαθημάτων γίνονται μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι αρκετά. Για παράδειγμα αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη σύνδεση, υπερφόρτωση του συστήματος, καθυστερήσεις και διάφορες άλλες τεχνικές δυσκολίες. Το πιο σημαντικό θέμα όμως είναι ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από την μη πραγματοποίηση των πρακτικών μας μαθημάτων. Μαθήματα όπως ο Τεμαχισμός, η Πρακτική Εφαρμογή στην ειδικότητα κ.ά. είναι καθαρά πρακτικά μαθήματα, τα οποία δεν αναπληρώνονται εξ αποστάσεως. Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι τέχνες που αναπτύσσονται μέσα στην κουζίνα, αλληλοεπιδρώντας με τους καθηγητές μας και μεταξύ μας. Εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός όλων των ΙΕΚ, η πλήρης επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών μέσα σε 2 έτη. Το ίδιο βέβαια ισχύει για όλες τις ειδικότητες που διδάσκονται σε όλα τα ΙΕΚ της χώρας. Όπως ένας μελλοντικός οδηγός δεν μαθαίνει να οδηγεί μόνο μαθαίνοντας τα σήματα, έτσι και ένας μελλοντικός σεφ δεν μαθαίνει να μαγειρεύει αποστηθίζοντας συνταγές και βλέποντας βίντεο.

Εδώ θα θέλαμε να αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά των ΙΕΚ, τα οποία δείχνουν ότι η πραγματοποίηση των μαθημάτων μπορεί να γίνει σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Τα τμήματα σε όλα τα ΙΕΚ δεν υπερβαίνουν τα 15-20 άτομα ανά τάξη. Επίσης, όσον αφορά το ΙΕΚ Αναβύσσου, ξεπερνά τα 10.000 τ.μ., οι αίθουσες είναι ευρύχωρες και τα μαγειρεία τεράστια. Μετά από πρόσφατη επικοινωνία μας με τη διεύθυνση της σχολής μας, μας έγινε γνωστό ότι έχουν παρθεί επαρκή μέτρα για να τηρούνται οι αποστάσεις και για να εξασφαλιστεί η υγιεινή τόσο των σπουδαστών όσο και του προσωπικού. Για παράδειγμα έχουν προμηθευτεί μάσκες, αντισηπτικά και ειδικά μηχανήματα απολύμανσης χώρου. Όλες οι αίθουσες είναι μεγάλες και αερίζονται επαρκώς από πολλά παράθυρα, οπότε όσο πλησιάζουμε στην άνοιξη ο αερισμός θα είναι εφικτός καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων. Ακόμα να τονίσουμε ότι είμαστε ενήλικες και είμαστε σε θέση να συμμορφωνόμαστε στους κανόνες για να είμαστε προστατευμένοι και να εμποδίσουμε τη μετάδοση του ιού.

Εκτός όμως από τα μέτρα που είναι σε θέση να εφαρμόσουν όλες οι σχολές και οι σπουδαστές, θα μπορούσαν να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής εκπόνηση των μαθημάτων. Συγκεκριμένα, μια λύση είναι η πραγματοποίηση μόνο των εργαστηριακών μας μαθημάτων διά ζώσης, ενώ για τα θεωρητικά μαθήματα να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επιπλέον, το πρόγραμμα μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να μη βρίσκονται ταυτόχρονα όλα τα τμήματα στις σχολές, αλλά να χωρίζονται σε μέρες. Σε αυτές τις μέρες θα μπορούσε να γίνει και μερική αναπλήρωση των χαμένων πρακτικών μαθημάτων των προηγούμενων εξαμήνων. Συνεπώς θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρχει φυσική παρουσία για να αναπληρώσουμε τα χαμένα μας εργαστήρια και να κάνουμε τα εργαστήρια του τελευταίου εξαμήνου, τηρώντας όλα τα μέτρα για την προστασία μας.

Ένα επιπλέον θέμα που έχει προκύψει είναι η δυσκολία πραγματοποίησης της υποχρεωτικής πρακτικής μας άσκησης λόγω της υπολειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και γενικότερα της εστίασης. Η πλειοψηφία των δευτεροετών σπουδαστών δεν μπόρεσαν να βρουν ξενοδοχείο ή επιχείρηση το καλοκαίρι του 2020. Γι’ αυτό το λόγο ζητάμε για φέτος η πιστοποίηση να δοθεί συμπληρώνοντας το ένα σκέλος της πρακτικής και να ισχύσει και φέτος η εξαίρεση να μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση με την αναγνώριση των απαιτούμενων ενσήμων.

Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που προκύπτουν από την πανδημία του Covid-19 και ενστερνιζόμαστε την ανάγκη για προστασία έτσι ώστε να παραμείνουμε υγιείς και να εμποδίσουμε τη μετάδοση του ιού. Οι ζωές μας όμως πρέπει να συνεχίζονται και να εξασφαλίζεται το δικαίωμα όλων στην Παιδεία. Γνωρίζουμε ότι προτεραιότητα των Υπουργείων και της επιτροπής είναι το άνοιγμα των βαθμίδων εκπαίδευσης μετά τη λήξη του lockdown και σας ζητάμε να μην εξαιρεθούν τα ΙΕΚ. Ζητάμε την πλήρη και έμπρακτη στήριξή σας σε αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε όλοι. Μη μας στερείτε το αναφαίρετο δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Με εκτίμηση,

Σπουδαστές του ΙΕΚ Αναβύσσου

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

, , ,

, , , ,

Μέσω courier που έφτασαν την 1η Μαρτίου στις διευθύνσεις παρακάτω: Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Τουρισμού, Νίκη Κεραμέως, Χάρης Θεοχάρης, Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού.

Μέσω φόρμας ηλεκτρονικά στα https://www.minedu.gov.gr/epikoinonia/forma-epikoinwnias και εδώ https://www.htheoharis.gr/contact

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ