Αφιέρωμα 2020mag: Υπάρχουν όρια στην υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου;

Είναι η υπόθεση Λιγνάδη μέρος του ελληνικού #metoο ή αποτελεί μία αυτόνομη περίπτωση που άπτεται του ποινικού δικαίου; Αναμφισβήτητα συνδέεται πάντως με το #metoο διότι εάν η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου δεν είχε προηγηθεί ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά του «ή τώρα ή ποτέ», η άκρη του νήματος της σκοτεινής αυτής υπόθεσης ενδεχομένως να είχε χαθεί, εκεί, κάπου στην Αγίου Κωνσταντίνου, στα γραφεία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου.

Αφιέρωμα 2020mag: Υπάρχουν όρια στην υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Καθώς όμως ως κοινωνία παρακολουθούμε ενεοί πραγματικά την εξέλιξη, παρατηρούμε κι ένα οξύμωρο: το #metoo δεν μπορεί παρά να έχει στόχο την εξυγίανση, μία δίκαιη ρύθμιση των σχέσεων, περισσότερη δημοκρατία. Η υπόθεση Λιγνάδη, όμως, έχει, για την ώρα, βάλλει δια του δικηγόρου του στον δημόσιο χώρο ένα λόγο που είναι ακριβώς στον αντίποδα αυτών των προθέσεων: slut shaming, ομοφοβικά σχόλια, προβολή μίας αμφισβητούμενης «φυσιολογικότητας», επιθέσεις, απειλές, υστερία.
Τελικά υπάρχουν όρια στην αποστολή που αναλαμβάνει ο gσυνήγορος υπέρ του πελάτη του;
Δικαιούται κάποιος να βάλλει κατά παντός και να μετέρχεται όλων των μεθόδων;
Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα ερωτήματα αυτά θέσαμε σε μία εκλεκτή ομάδα πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών, δικηγόρων και δημοσιογράφων. Τις παρεμβάσεις τους θα τις δημοσιεύουμε καθημερινά σ΄ αυτή τη σειρά αρθρογραφίας που εγκαινιάζουμε στο 2020mag, με θέματα που δεν «κοιτούν» μόνον στην επικαιρότητα αλλά έχουν και πολλές πτυχές, πολλές προεκτάσεις και κρύβουν ενδεχομένως και πολλές κακοτοπιές.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ