Αφιέρωμα 2020mag: Ο θόρυβος του δικηγόρου στόχευε στην επιβολή γενικού σιωπητηρίου

Η στρατηγική της αποδόμησης των θυμάτων και του βίαιου εξευτελισμού τους είναι η πλέον κλασσική -και γι’ αυτό απολύτως προβλέψιμη- υπερασπιστική γραμμή σε όλες τις δίκες σεξουαλικών εγκλημάτων. Η προσπάθεια να φανεί το θύμα ως αναξιόπιστο, πονηρό ή αμφισβητούμενης ηθικής είναι γνωστή σε όλους μας. Συνήθως όμως η γραμμή αυτή περιορίζεται μέσα στις δικαστικές αίθουσες και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Αφιέρωμα 2020mag: Ο θόρυβος του δικηγόρου στόχευε στην επιβολή γενικού σιωπητηρίου
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΛΕΙΩ ΠΑΠΑΠΑΝΤΟΛΕΩΝ

Στην περίπτωση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, η δημοσιότητα των πολλαπλών επιπέδων (της υπόθεσης, του κατηγορουμένου και του δικηγόρου του) «εκτόξευσε» την έκταση και την ένταση της στρατηγικής αυτής, αγγίζοντας, αν όχι υπερβαίνοντας, το όριο της δημόσιας διαπόμπευσης παθόντων, μαρτύρων και όχι μόνο.
Τα ομοφοβικά, υποτιμητικά και σεξιστικά σχόλια που εξαπέλυε ολημερίς ο συνήγορος υπεράσπισης από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, μπορεί να μην είναι αξιόποινα από πλευράς αντιρατσιστικού νόμου, είναι όμως σαφώς βαριά ρατσιστικά. Άλλωστε, δεν είναι κάθε ρατσιστικός λόγος αξιόποινος, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο λόγος αυτός προσβάλλει την αξιοπρέπεια προσώπων, υπονομεύει σοβαρά της αρχή ισότητας, υποδαυλίζει το μίσος και τις διακρίσεις.
Ο σκοπός της υπεράσπισης ήταν όχι μόνο να εξευτελίσει και να τρομοκρατήσει όσους είχαν ήδη καταθέσει στις αρχές αλλά -δια αυτής της διαπόμπευσης- να «συνετίσει», δηλαδή να αποτρέψει, και όποιον άλλον ετοιμαζόταν να το κάνει. Ο θόρυβος του δικηγόρου στόχευε στην επιβολή ενός γενικού σιωπητηρίου.


Ουδείς εσιώπησε


Έχω την αίσθηση ότι οι εμπνευστές αυτής της τακτικής απέτυχαν να «διαβάσουν» σωστά το κύμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας μετά τις δηλώσεις της Σοφίας Μπεκατώρου. Ουδείς εσιώπησε και οι καταγγελίες συνεχίζονται. Κι αυτό, γιατί το κύμα αυτό δεν αφορά μόνο τα θύματα -με τη στενή έννοια- που παίρνουν θάρρος να καταγγείλουν πράξεις βαριάς κακοποίησης ή παρενόχλησης. Μας αφορά όλους γιατί είναι ένα κύμα για την αξιοπρέπεια, για το πώς μπορεί κανείς να στέκεται στα πράγματα με ένα διαφορετικό τρόπο, όποιος και αν είναι, χωρίς να φοβάται. Είναι ένα κύμα που έρχεται από τα κάτω και μακάρι να εγκατασταθεί. Όχι μόνο για να τιμωρηθούν οι δράστες εγκληματικών πράξεων, βαριάς ή μικρότερης απαξίας, αλλά για να ζήσουμε με περισσότερη δικαιοσύνη, με περισσότερη ασφάλεια και ισονομία και, κυρίως, με αξιοπρέπεια.

________________________


* Η Κλειώ Παπαπαντολέων είναι δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και δραστηριοποιείται στον χώρο του ποινικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ