Η Μυρτώ θέλει να καταγγείλει τον άντρα που την κακοποίησε όταν ήταν παιδί

Υπάρχει τρόπος να τη βοηθήσεις!

Η Μυρτώ θέλει να καταγγείλει τον άντρα που την κακοποίησε όταν ήταν παιδί
ΠΡΟΒΟΛΗ

Χάρη στις μαρτυρίες του κινήματος #Metoo, δημιουργείται και διευρύνεται ο χώρος για τις γυναίκες που επέζησαν από σεξουαλική, και όχι μόνο, βία, προκειμένου να βρουν τη δύναμη να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους.

Και η αλήθεια είναι ότι είμαστε χιλιάδες. Ανάμεσα σε αυτές, ακόμη μία βρήκε το θάρρος να προχωρήσει σε καταγγελία, ενάντια εκείνου που αποπειράθηκε να τη βιάσει όταν ήταν μόλις 13 ετών.

Ξεκινάει αυτή η καμπάνια για να τη στηρίξουμε. Γιατί η συμπαράσταση στις επιζώσες πρέπει να είναι και υλική. Μόνον έτσι μπορούμε έμπρακτα να δείξουμε ουσιαστική αλληλεγγύη, αφού τα έξοδα για να καταγγείλει κάποιος/α τον κακοποιητή του/της είναι πολλά. Σε μία κοινωνία μεγάλων οικονομικών ανισοτήτων, όπως και η δική μας, πολλές φορές τα θύματα αναγκάζονται να σιωπήσουν. 

Εμείς θέλουμε να μπορεί να ακουστεί ατόφια η φωνή τους:
"Μπορείτε να με λέτε Μυρτώ. Η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος μου ξεκίνησε από τότε που ήμουν 10 χρόνων από τον προπονητή μου. Αρχικά με άγγιζε περίεργα και ζητούσε να δει το εσώρουχό μου, όσο όμως μεγάλωνα, και ιδίως από την ηλικία των 12 και μετά, η κακοποίηση έγινε συστηματική και έφτασε μέχρι και την απόπειρα βιασμού, όταν ακόμα ήμουν 13.

Ο συγκεκριμένος άντρας ήταν τότε 47 (έχουμε 36 χρόνια διαφορά). Είναι ενεργός ακόμη προπονητής. Η πόλη στην οποία αυτά συνέβαιναν ήταν μια μικρή επαρχιακή πόλη.

Ντρεπόμουν πολύ, φοβόμουν για τους γονείς μου, φοβόμουν τους γονείς μου. Είναι φοβερό το βάρος που έχει ένα παιδί όταν του συμβαίνουν αυτά, τα οποία δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως, δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί, δεν μπορεί να μιλήσει γι΄αυτά. Νιώθει διαρκώς παράταιρο. Νιώθει διαρκώς διαφορετικό. Και για να μπορείς να ζήσεις μ’ αυτό, το «κανονικοποιείς» στο κεφάλι σου.

Αυτό ακριβώς έπαθα κι εγώ. Από το 2000 που ξεκίνησαν να συμβαίνουν αυτά, βρήκα το θάρρος να μιλήσω για πρώτη φορά στην οικογένειά μου το 2013. Ήμουν τότε 23 ετών. Σήμερα είμαι 31 και θέλω να μιλήσω πια στη δικαιοσύνη.

Δεν θέλω να βιώσει άλλο παιδί όσα βίωσα εγώ."

Τα χρήματα τα οποία ζητούμε να συγκεντρωθούν για τα δικαστικά έξοδα, κατανέμονται ως εξής:

1. -Σύνταξη και κατάθεση μήνυσης, παράβολο μήνυσης και παράβολο δήλωσης υποστήριξης της κατηγορίας.

-Προετοιμασία εγκαλούσας και μαρτύρων κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

-Σύνταξη και υποβολή υπομνήματος κατά το στάδιο της ανάκρισης και έκδοση σχετικού γραμματίου προείσπραξης.

-Προετοιμασία εγκαλούσας και μαρτύρων κατά το στάδιο της ανάκρισης.

-Αιτήματα προς την ανακριτική αρχή για ενέργειες.

2. Έξοδα αμοιβής δεύτερου δικηγόρου ο οποίος θα χρειαστεί σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας, στην **επαρχιακή πόλη** (τόπος τέλεσης των αδικημάτων και τόπος διαμονής κατηγορούμενου), καθώς η τοπική αρμοδιότητα ανήκει στην **επαρχιακή πόλη**, ώστε να καταθέτει και να παραλαμβάνει έγγραφα προκειμένου να περιοριστούν οι μεταβάσεις του κύριου δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπόθεση από την Αθήνα.

3. Έξοδα μετάβασης και παραμονής του κύριου δικηγόρου στην **επαρχιακή πόλη**. Οι μεταβάσεις αυτές θα γίνουν και στα δύο ως άνω στάδια της ποινικής διαδικασίας.

Οι φωνές των φεμινιστριών από την Ισπανία λένε, "αδερφή μου, εγώ σε πιστεύω". Είναι ένα σύνθημα όμως που χάνει τη δυναμη του αν δίπλα του δεν στέκεται και το σύνθημα "Καμία μόνη!".

Στηρίζουμε τη Μυρτώ, εδώ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ