Υπόθεση Πολύκαρπου Γεωργιάδη: Το τεκμήριο αθωότητας δεν είναι για όλους

Στη φυλακή λόγω... θρασύτητας.

Υπόθεση Πολύκαρπου Γεωργιάδη: Το τεκμήριο αθωότητας δεν είναι για όλους

Το τελευταίο διάστημα έγινε πολύ λόγος για το τεκμήριο αθωότητας, μια πολύ σημαντική κατάκτηση του νομικού πολιτισμού. Κανένας δεν είναι ένοχος πριν καταδικαστεί -και σωστά. Μάλιστα, σε υποθέσεις του ελληνικού #metoo, ακόμα και τα προφανή δημοσιογραφικά ερωτήματα, καταγγέλθηκαν ως παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

Ωστόσο, η ίδια ευαισθησία δεν επιδεικνύεται σε όλες τις περιπτώσεις. Ας δούμε πια ήταν η συμπεριφορά αστυνομίας και ΜΜΕ στην περίπτωση ενός άλλου διωκόμενου, που δεν είναι "επώνυμο" και ανήκει στον αναρχικό χώρο. Ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί σε αποθήκη που νοίκιαζε στο Κουκάκι, βρέθηκε ποσότητα εκρηκτικών και πυρομαχικών. Τα στοιχεία του δημοσιοποιήθηκαν και η υπόθεσή του παρουσιάστηκε ως εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Περισσότερο από μισό χρόνο μετά, ο Γεωργιάδης βρίσκεται στις φυλακές και ελάχιστοi ασχολούνται με την υπόθεση του. Τα ΜΜΕ που παρουσίασαν με εντυπωσιακό τρόπο τη σύλληψή του ως εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, "παρέλειψαν" να αναφέρουν ότι εντέλει δεν ασκήθηκε δίωξη εναντίον του με βάση τον αντιτρομοκρατικό.

Η αφήγηση

Δίνουμε τον λόγο στον ίδιο τον κρατούμενο Πολύκαρπο Γεωργίαδη για να αφηγηθεί τα βασικά σημεία της υπόθεσής του:

"Ως προς το ποινικό σκέλος τη υπόθεσής μου έγινε μια διπλή προσπάθεια αναβάθμισης του κατηγορητηρίου από την Αντιτρομοκρατική. Η πρώτη απόπειρα αφορούσε την κατηγορία για τα εκρηκτικά και τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στην αποθήκη, την οποία είχα νοικιάσει νόμιμα, με την ταυτότητά μου. Η κατηγορία θα έπρεπε κανονικά να είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Ωστόσο, η απλή κατοχή μετατράπηκε σε κατοχή με σκοπό τη διάθεση σε τρίτους, που είναι κακουργηματική κατηγορία. Δεν έχει όμως προσκομιστεί κανένα στοιχείο που να συνδέει τα ευρήματα με οποιαδήποτε επίθεση ένοπλης οργάνωσης".

Συνεχίζοντας, ο Πολύκαρπος Γεωγιάδης ανέφερε:

"Η δεύτερη προσπάθεια αναβάθμισης του κατηγορητηρίου αφορούσε ένα στικάκι στο οποίο υπήρχε η προκήρυξη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών για την επίθεση στον ΣΕΒ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία του αρχείου στο στικάκι ήταν προγενέστερη της δημοσιοποίησης της προκήρυξης στο Indymedia -κάτι που με ενοχοποιούσε. Ωστόσο, η προκήρυξη είχε διαρρεύσει προηγουμένως στη Real και Πρώτο Θέμα. Το δικό μου PDF ήταν κατεβασμένο από το Internet, πράγμα που αργότερα παραδέχτηκε και η Αντιτρομοκρατική.
Εντέλει, δεν μου ασκήθηκε ποτέ δίωξη με το 187Α (αντιτρομοκρατικός), αλλά παραμένω προφυλακισμένος από τον Σεπτέμβριο".

Η θρασύτητα

Ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι: "Η αίτησή μου για αντικατάσταση της προφυλάκισής μου με περιοριστικούς όρους, απορρίφθηκε με δικαιολογία τη «θρασύτητά» μου. Δεν ερμηνεύουν τη λέξη θρασύτητα. Η δικιά μου ερμηνεία είναι ότι αναφέρονται στην άρνησή μας να σιωπήσουμε μαζί με τον σύντροφο Βαγγέλη Σταθόπουλο απέναντι στην ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία στις φυλακές εφαρμόζεται από το δίδυμο Χρυσοχοΐδη-Νικολάου".

Σε ό,τι αφορά το τεκμήριο αθωότητας, υπογράμμισε: "Στις περιπτώσεις των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος, το τεκμήριο αθωότητας μετατρέπεται σε τεκμήριο ενοχής. Πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ένοχοι. Η φωτογραφία μου δημοσιεύτηκε χωρίς μωσαϊκό και ακούστηκαν τερατολογίες για έτοιμους εκρηκτικούς μηχανισμούς και προετοιμασία χτυπήματος. Είπαν ακόμα ότι εξαρθρώθηκε η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Τελικά δεν άσκησαν δίωξη καν με το 187Α".

Είναι προφανές ότι στην πράξη δεν είναι όλοι οι κατηγορούμενοι ίσοι ούτε απέναντι στον Νόμο ούτε απέναντι στα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ