Η ΕΡΤ, η Ικαρία και στο βάθος ΣΥΡΙΖΑ

Τι γράφουν σήμερα ο Πάσχος Μανδραβέλης και ο Γιάννης Πρετεντέρης για την ΕΡΤ και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Η ΕΡΤ, η Ικαρία και στο βάθος ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πάσχος Μανδραβέλης στην «Καθημερινή» λέει για «Τα χαρτιά της ΕΡΤ».
«Ο υπεύθυνος της ΕΡΤ έδωσε αδιάψευστα στοιχεία. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει: ‘‘Ο γενικός διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ με την ανάρτησή του επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες. Το βίντεο από το τραπέζωμα του κ. Μητσοτάκη με 40 άτομα έπαιξε... εκ παραδρομής για λίγα δευτερόλεπτα μόνο στο κυριακάτικο δελτίο των 15.00. Αποτέλεσμα ήταν μετά από φασαρία στην ΕΡΤ, όταν διαπιστώθηκε το “λάθος”, να αναρτηθούν στην αίθουσα παραγωγών οι επίμαχες γραπτές οδηγίες. Φυσικά η εντολή εξετελέσθη, καθώς τα υπόλοιπα δελτία της ΕΡΤ δεν είχαν κανένα πλάνο από το βίντεο στο οποίο φαίνονται ο κ. Μητσοτάκης με 40 άτομα να μπαίνουν στο σπίτι του κ. Στεφανάδη’’ (8.2.2021). Τι κι αν η είδηση με τη φωτογραφία έπαιξε τέσσερις φορές; Ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνεται από τα μαλλιά του βίντεο. Ο συγγραφέας Philip K. Dick είχε πει ότι ‘‘η πραγματικότητα είναι κάτι που δεν εξαφανίζεται αν σταματήσεις να την πιστεύεις’’. Ο John Lennon συμπλήρωσε: ‘‘Η πραγματικότητα αφήνει πολύ χώρο στη φαντασία’’. Και στα fake news θα προσθέταμε...».

Ο Γιάννης Πρετεντέρης στα «ΝΕΑ» βλέπει ένα «Χάσμα».
«Έψαξα προσεκτικά τα μέσα ενημέρωσης των ημερών κι ένα πράγμα δεν βρήκα: δεν βρήκα να απουσιάζει η υπόθεση του Μητσοτάκη στην Ικαρία. Όλοι (συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας τηλεόρασης...) αναφέρθηκαν στα γεγονότα με το ίδιο συνήθως φωτογραφικό υλικό. Ακόμη κι αν κάποιος μου διέφυγε μάλλον θα αποτελεί ακραία εξαίρεση. Φυσικά ο καθένας έδωσε στην υπόθεση την έκταση και τη σημασία που έκρινε, τη σχολίασε ή την αξιολόγησε με τον δικό του τρόπο. Αν δεν κάνω λάθος αυτό ονομάζεται ελευθεροτυπία… Η περίοδος 2015-2019 ήταν τραυματική για τον Τύπο και πολύ δύσκολα θα επουλωθούν οι πηγές με τσαμπουκά. Το χάσμα είναι πολιτισμικό. Και χρειάζεται χρόνος. Διότι αυτό που έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα τερτίπια του είναι να μετατρέψει την αποστροφή και την καχυποψία για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενδημικό στοιχείο της δημοκρατίας μας. Πρώτος εγώ θα πω ότι είναι κρίμα. Αλλά είναι ζήτημα δικό του να επιχειρήσει το γεφύρωμα ενός χάσματος, το οποίο τον έχει φέρει αντιμέτωπο όχι μόνο με τον Τύπο αλλά με το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Κάνει όμως το ακριβώς αντίθετο. Και φυσικά όσες φορές κι αν επαναλάβεις το ίδιο λάθος αποκλείεται να καταλήξεις σε διαφορετικό αποτέλεσμα».

 

ΣΧΟΛΙΑ
Το 20/20 magazine σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του αναγνώστη/ριας, να εκφράζει ανεμπόδιστα και ελεύθερα τις απόψεις του/της στο πλαίσιο ενός ελεύθερου και κόσμιου διαλόγου. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουμε ρητά ότι τα σχόλια των επισκεπτών του www.2020mag.gr, εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον χρήστη/ρια και μόνον αυτόν. Το www.2020mag.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια (απαγορεύονται επίσης τα σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλες ιστοσελίδες). Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.