Το ηθικό πλεονέκτημα της αστικής ευγένειας

Ο Γιώργος Αποστόλου βρίσκεται στο (α)κατάλληλο σημείο, την (α)κατάλληλη στιγμή. Μια στιγμή, που ίσως να ήταν καταδικασμένη να μείνει μακριά απ' το φως. Κάθε μέρα, μια μικρή ιστορία και μία φωτογραφία από την Αθήνα και άλλες πόλεις ή τόπους της Ελλάδας. 

Το ηθικό πλεονέκτημα της αστικής ευγένειας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την ευγένεια την είχαν οι Αστοί και το ηθικό πλεονέκτημα οι Αριστεροί. Στη συνέχεια, τα πράγματα μπλέχτηκαν, γίναμε όλοι ΠΑΣΟΚ, ό,τι κι αν ψηφίζαμε, με αποτέλεσμα όταν ήρθε η ώρα οι Αριστεροί να επιδείξουν το δικό τους πλεονέκτημα και οι Αστοί την δική τους ευγένεια να βρεθούμε σε συμπληγάδες.

Αν είσαι ο είλωτας της αρχαίας Σπάρτης, ο σκλάβος της αρχαίας Αθήνας, ο κολλήγος των βαλκανικών πολέμων ή απλά ο πλεμπαίος του 2021, δεν ασχολείσαι με τέτοιες τυπολατρίες γιατί προφανώς προέχει η επιβίωση. Ωστόσο τόσο στην αστική ευγένεια όσο και στο ηθικό πλεονέκτημα, υπάρχει κοινός τόπος. Κι αυτός είναι το Άστυ.

Η Πόλις όπως ορίστηκε ως τόπος συνάθροισης, διαμονής, ανταλλαγής αγαθών και απόψεων. Το Άστυ με τα ευγενικά κτίρια που όχι μόνο αντιστέκονται στην τσιμεντένια ομοιομορφία που τόσο αγαπά η σημερινή κυβέρνηση, αλλά πλεονεκτούν ηθικά στους δρόμους και τις λεωφόρους. Αν έχουν ηθική τα κτίρια; Αν κάποια έχουν μπρουταλισμό, κάποια έχουν ηθική.

Οι παλιές συνοικίες στις σύγχρονες πόλεις, οι εκλάμψεις κομψότητας ακόμη και σε πόλεις χωρίς παλιά συνοικία, οι φανοστάτες, τα περίτεχνα μπαλκόνια και τα ταπεινά πλακόστρωτα είναι πανάκριβα μαθήματα ηθικής. Οι σκιές των προγόνων παραμένουν ουσιαστικές σε αυτά τα σημεία Χ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, της Πάτρας…Διάλεξε την πόλη που θες και αν επίσης θες,  θα βρεις το ηθικό πλεονέκτημα της-κυριολεκτικά-αστικής ευγένειας.

Είναι ίσως το μόνο που δεν λερώνεται από την σύγχρονη εποχή. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ