Το σύνθημα του Κολοκοτρώνη που όλους μας ενώνει

Ο Γιώργος Αποστόλου βρίσκεται στο (α)κατάλληλο σημείο, την (α)κατάλληλη στιγμή. Μια στιγμή, που ίσως να ήταν καταδικασμένη να μείνει μακριά απ' το φως. Κάθε μέρα, μια μικρή ιστορία και μία φωτογραφία από την Αθήνα και άλλες πόλεις ή τόπους της Ελλάδας. 

Το σύνθημα του Κολοκοτρώνη που όλους μας ενώνει
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα άλογα τα λέει έτσι ο Έλληνας, γιατί δεν έχουν λογική. Ή λόγο. Διαλέγεις και παίρνεις.

Ο Έλληνας όμως. Σε άλλες λαλιές, το εν λόγω πλάσμα έχει άλλα ονόματα πιο αβανταδόρικα που πουθενά δεν υπονοούν την έλλειψη λογικής. Ή λόγου.

Το πιο διάσημο άλογο της μητρόπολης μας είναι φυσικά το άτι το Κολοκοτρώνη που δεσπόζει αρχοντικά στην Σταδίου μπροστά από την παλιά Βουλή. Το αριστούργημα του Λάζαρου Σώχου, φιλοτεχνημένο το 1895 μαζί με τον διάσημο καβαλάρη του, καλπάζει ήρεμα προς το μέλλον όσο κι αν μαλώνουν διάφοροι αν ο Γέρος δείχνει προς την Πόλη ή προς την Δύση. Το άλογο, οδεύει μπροστά. Πάντα. Μόνο.

Κι έτσι, φτάσαμε από το 1895 στο 2021 για να δούμε ξανά το άλογο ως σύμβολο εξουσίας και ισχύος. Η εικόνα βέβαια είναι πλέον κωμική και δεν αφορά ήρωες και καλλιτέχνες ιστορικών εποχών αλλά κληρονομικούς άρχοντες και image makers-σκηνοθέτες φτηνών ελληνικών ταινιών σπαγγέτι.

Η απάντηση θα μπορούσε να έρθει από το άγαλμα του Σώχου. Καλύτερα από το άτι παρά από τον αναβάτη που ήταν γνωστός αθυρόστομος και δύσκολα δεν θα υπέκυπτε στον πειρασμό του γνωστότερου συνθήματος της εποχής μας. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ