Έρευνα - κόλαφος για την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη - Έκθετοι κυβέρνηση, ΕΛ.ΑΣ. και ΜΜΕ (video)

Στις 7 Μαρτίου 2021, στη Νέα Σμύρνη, η διαμαρτυρία του 29χρονου Αλέξανδρου σε αστυνομικούς για την άδικη επιβολή προστίμου και τη συμπεριφορά τους σε οικογένεια με παιδιά, είχε οδηγήσει στον βάναυσο ξυλοδαρμό του και αποτέλεσε το έναυσμα για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και το όργιο αστυνομικής βίας που ακολούθησε.

Έρευνα - κόλαφος για την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη - Έκθετοι κυβέρνηση, ΕΛ.ΑΣ. και ΜΜΕ (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ψηφιάκή έρευνα της ομάδας Disinfaux Collective ρίχνει άπλετο φως στα γεγονότα εκείνης της ημέρας

Η ερευνητική ομάδα αναλύει τα γεγονότα πριν, μετά και κατά διάρκεια του βάναυσοου ξυλοδαρμού του 29χρονου Αλέξανδρου στην κεντρική πλατεία της περιοχής και βασίζεται σε αδημοσίευτο και δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό, εξετάζοντας τη συνάφεια των γεγονότων, τις καταθέσεις των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο, τις κινήσεις πολιτών και αστυνομικών, αλλά και τα μέσα που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ για την καταστολή των πολιτών.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της έρευνας, η Disinfaux Collective μέσω της ανάλυσης επιχειρείται να απαντηθούν τρία βασικά ερωτήματα:

  • Δέχτηκαν επίθεση οι αστυνομικοί από «πλήθος ατόμων» όπως αναφέρεται στη δικογραφία αλλά και σε πλήθος δημοσιευμάτων -υπό τη μορφή διαρροών- από ελληνικά μέσα ενημέρωσης;

  • Υπήρξε απόπειρα αφαίρεσης εξοπλισμού αστυνομικών όπως υποστηρίζεται στη δικογραφία, και τι μέσα καταστολής χρησιμοποιήθηκαν από τις αρχές για την επίθεση κατά των πολιτών;

  • Πόσα χρόνια υπηρετούν στην ελληνική αστυνομία οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί; 

Από την ανάλυση όλων των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα, η Disinfaux Collective εξήγαγε τα εξής συμπεράσματα:

  1. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κάνουν εκτεταμένη χρήση πτυσσόμενων γκλοπ κατά ατόμου, ο οποίος δεν αντιστέκεται.

  2. Δεν προκύπτει από το οπτικοακουστικό υλικό ότι υπήρξε κάποιου είδους οργανωμένη ομάδα ατόμων που κινούνταν συντεταγμένα ενάντια στους αστυνομικούς.

  3. Σε κανένα από τα βίντεο δεν απεικονίζεται άτομο ή ομάδα ατόμων να επιτίθεται κατά αστυνομικών.

  4. Δεν καταγράφεται απόπειρα αφαίρεσης οπλισμού η/και εξοπλισμού των αστυνομικών από το σύνολο των πολιτών ή από μεμονωμένα άτομα.

  5. Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν από την αρχή στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης και εμπλέκονται στο περιστατικό, έχουν το λιγότερο 3 χρόνια υπηρεσίας στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ.

Η έρευνα δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, αλλά αφήνει σίγουρα έκθετη την ΕΛ.ΑΣ. και φυσικά την πλειοψηφία των ΜΜΕ που υιοθέτησαν άκριτα τις διαρροές της αστυνομίας και τα Δελτία Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ