«Οι πρωθυπουργοί δεν έχουν θέση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας»

Με ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, στηλιτεύει την επίσημη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

«Οι πρωθυπουργοί δεν έχουν θέση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας»
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Συνιστά, κατά τη γνώμη μου, μείζον πολιτειακό ατόπημα ότι ο Πρωθυπουργός πάει στην Ιερά Σύνοδο. Οι πρωθυπουργοί δέχονται στον χώρο τους, το Μέγαρο Μαξίμου στα καθ'ημάς, όποιους ιερωμένους θέλουν να δούνε. Δεν γίνεται το ανάποδο», αναφέρει στην ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Χριστόπουλος και συνεχίζει: «Ακόμη σε ένα κράτος όπως το ελληνικό, όπου Εκκλησία και Πολιτεία είναι τόσο σφιχταγκαλιασμένες, επίσκεψη εν ενεργεία πρωθυπουργού σε Ιερά Σύνοδο δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Κάτι λέει αυτό. Πολίτες είμαστε ενός συνταγματικού κράτους, όχι υπήκοοι του rum millet της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του Δημήτρη Χριστόπουλου:

ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συνιστά, κατά τη γνώμη μου, μείζον πολιτειακό ατόπημα ότι ο Πρωθυπουργός πάει στην Ιερά Σύνοδο.

Οι πρωθυπουργοί δέχονται στον χώρο τους, το Μέγαρο Μαξίμου στα καθ'ημάς, όποιους ιερωμένους θέλουν να δούνε. Δεν γίνεται το ανάποδο.

Ακόμη σε ένα κράτος όπως το ελληνικό, όπου Εκκλησία και Πολιτεία είναι τόσο σφιχταγκαλιασμένες, επίσκεψη εν ενεργεία πρωθυπουργού σε Ιερά Σύνοδο δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Κάτι λέει αυτό. Πολίτες είμαστε ενός συνταγματικού κράτους, όχι υπήκοοι του rum millet της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Είμαι βαθιά πεισμένος ότι η εξάρτηση της Εκκλησίας από το κράτος μόνο κακό κάνει στην θεολογική της αποστολή. Η εξάρτηση του κράτους από την Εκκλησία μόνο κακό κομίζει στη θρησκευτική ελευθερία και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών στην Ελλάδα.

Θυμίζω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό αρνούνταν να πάρει μέτρα υγειονομικής προστασίας στους ναούς με τον ισχυρισμό ότι (μόνον εκεί) είναι ανεφάρμοστο γιατί οι εκκλησίες δεν έχουν ανθρώπους στην πόρτα... Τελικώς, η Ιερά Σύνοδος αποφασίσε να προτρέψει τους ανεμβολίαστους πιστούς να κάνουν τεστ και μπράβο της.

Τέλος, σημειώνω ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται τη στιγμή που εγείρεται ζήτημα μονιμοποίησης 4000 ιερωμένων από την Εκκλησία. Αυτό την καθιστά ακόμη πιο ενοχλητική.

Πείτε τα όπως θέλετε, πάντως αυτά πολιτικός φιλελευθερισμός δε λέγονται σε καμία γλώσσα του κόσμου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ